Чернігівщина – друга за випадками розповсюдження сказу

Майже на півтисячі (з 1080 до 1550) у минулому році у порівнянні з 2011-м збільшилася кількість українських населених пунктів, де були зафіксовані випадки сказу. Чернігівщина посідає друге місце у цьому небезпечному списку – на території області торік реєструвалося 89 випадків. Найбільше ж – 112 випадків – мала Тернопільщина.

На 45% збільшилося й число хворих на сказ тварин. Боротися ж зі сказом стало ще складніше. Як повідомляє прес-служба Держветфітослужби, лише на ліквідацію сказу необхідно 160 мільйонів гривень. В бюджет же закладено близько 100 мільйонів гривень на протиепізоотичні заходи, з яких більша частина спрямовується на профілактику захворювань поголів’я птахофабрик. Тож при значному збільшенні заражених тварин грошей на боротьбу зі сказом у державі катастрофічно не вистачає.

Торік від сказу в Україні загинуло п’ятеро людей, в тому числі одна дитина. Головною причиною летальних випадків стало зволікання з медичною допомогою. При укусі хворої тварини необхідно негайно промити рану водою та звернутися до найближчого пункту швидкої допомоги. В залежності від вакцини курс лікування становить від 6 до 12 уколів. Втрачений час у такій ситуації може стати насправді фатальним, адже через 3-5 днів вакцина безсила допомогти у подоланні хвороби.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"