"Чернігівгаз" заявив про значні збитки


 

40 мільйонів гривень – такі збитки отримало АТ "Чернігівгаз" за перші три місяці 2020 року. Це сталося через затвердження НКРЕКП збиткового тарифу на перше півріччя - він покриває лише 82% собівартості послуги з доставки газу.


Наприкінці 2019 року НКРЕКП затвердила двоетапне приведення тарифу на доставку газу до економічно-обґрунтованого рівня: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. Тариф, що діє в першій половині 2020 року, все ще є збитковим для компанії.

Через збитки "Чернігівгаз" не може в повній мірі профінансувати заплановані ремонтні роботи за інвестиційною програмою, замінити зношене обладнання і повністю розрахуватись з Оператором ГТС за послуги балансування.

В умовах тарифного дефіциту всі отримані від сплати за доставку газу кошти компанія мусить спрямовувати на пріоритетні напрямки – зокрема, роботу аварійних служб 104, екстрені ремонти, оплату праці та засоби індивідуального захисту співробітників. Ускладнює ситуацію несвоєчасна оплата доставки газу споживачами – борг сягнув 16 мільйонів гривень.

"Попри все "Чернігівгаз" працює нині в посиленому режимі, адже наше першочергове завдання, особливо в режимі карантину - безаварійність та безперебійність газопостачання. За 2 місяці карантину наші аварійні бригади виїздили на виклики більш як півтори тисячі разів. Ми першочергово направляємо кошти на здійснення аварійних та нагальних ремонтно-відновлювальних робіт, тим часом більшість планових робіт знаходяться в режимі простою та очікування через нестачу фінансування", - розповідає технічний директор АТ "Чернігівгаз" Ігор Швець.

Початок дії економічно обґрунтованого тарифу АТ "Чернігівгаз" з 1 липня 2020 року, при збереженні низьких ринкових цін на газ, дозволить до кінця року вивести компанію максимально близько до точки беззбитковості.

Довідка: АТ "Чернігівгаз" - газорозподільна компанія, що працює під брендом РГК (Регіональна Газова Компанія) на території Чернігівської області.

РГК - сервісна компанія, яка надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу в енергетичній сфері, спрямованих на підвищення стандартів обслуговування та надійності газопостачання. Клієнтами компанії є 20 газорозподільних компаній, що забезпечують розподіл газу для більш ніж 8 млн клієнтів на газопроводах протяжністю 250 тис км.

АТ "Чернігівгаз" обслуговує 357 тисяч споживачів у категорії "населення" та 2041 промисловий і комунальний об’єкт. У 2019 році АТ "Чернігівгаз" доставило 481,8 млн куб.м газу. Загальна протяжність газопроводів, які обслуговує компанія, складає 13,8 тис. км.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"