«Чернігівгаз» встановив усі безкоштовні лічильники, виділені на цей рік

Від початку дії програми з безкоштовного встановлення лічильників газу побутовим споживачам ПАТ «Чернігівгаз» встановив понад 46 тисяч індивідуальних та 630 загальнобудинкових лічильників газу. Не охоплені комерційним обліком енергоносія лише 2% споживачів. Водночас до компанії надходить чимало звернень від громадян стосовно встановлення індивідуальних лічильників саме в тих багатоповерхівках, де вже є загальнобудинковий прилад: люди вважають, що їм вигідніше платити саме по індивідуальних лічильниках.

«В рамках інвестиційних програм 2012-2017 років ПАТ «Чернігівгаз» поетапно забезпечив облік природного газу у близько 92 тисячі сімей Чернігівського регіону, – зазначив директор з капітального будівництва ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Нагорний. – Звичайно, коштів виділялося недостатньо, але програму продовжили. Цього року ми програму вже виконали, тобто встановили всі безкоштовні лічильники, які отримали на 2018 рік. Згідно з рішенням НКРЕКП всі абоненти повинні бути обладнані приладами обліку газу до 2021 року, обіцяють і додаткове фінансування. Наразі в області понад 6 тисяч споживачів не мають приладів обліку газу».

 

Будинкові лічильники без згоди не поставлять

«Відповідно до нової редакції закону, обліковий прилад на багатоквартирний будинок ми не можемо поставити без згоди всіх власників будинку, – пояснює головний метролог ПАТ «Чернігівгаз» Ігор Швець. – Тобто всі зареєстровані жителі мають надати свою згоду в письмовій формі. Якщо ж такої згоди не буде, то і встановлювати ніхто не буде. Треба зазначити, що це нововведення стосується лише тих будинків, в яких будуть встановлювати лічильники. Ті ж, в яких вони вже стоять, під дію закону не потрапляють. Тоді згода жителів була не потрібна».

 

Закон є, механізму немає

В січні поточного року строк установки індивідуальних лічильників подовжили до 1 січня 2021 року. Водночас споживачі можуть встановити прилад обліку за власний рахунок з подальшою компенсацією таких витрат. Проте як саме ці кошти будуть відшкодовуватися людям, в «Чернігівгазі» не знають. Адже поки що немає жодних роз’яснень від Кабміну щодо порядку і механізму цих компенсацій.

«Люди можуть встановлювати вузли обліку в квартирах за свій рахунок, – продовжує Ігор Швець. – І в законі вказано, що коли вони поставлять прилад і матимуть всі необхідні документи (рахунок, введення в експлуатацію), то можуть подати ці документи до «Чернігівгазу» і ми маємо відшкодувати людям витрачені кошти. Та в законі не передбачений механізм і порядок цієї компенсації. Тобто якщо людина все ж таки вирішить скористатися цією програмою, поставить за свій рахунок лічильник, то ми приймемо від неї заяву на відшкодування, але чи вона отримає і коли саме це відшкодування – ми не знаємо. Бо саме цей пункт (механізм компенсації) в законі не прописаний».

 

Лічильники псують – страждають абоненти

«На жаль, непоодинокі випадки, коли будинкові вузли обліку виводяться з ладу зловмисниками, – констатує Ігор Швець. – На сьогодні 9 таких лічильників розбиті. Ми на такі випадки викликаємо поліцію, складаємо акти, але досі жодного з порушників не знайшли, і ми маємо чималі збитки. Тому прийняли рішення за червень закупити і встановити біля вузлів обліку камери, які будуть автоматично на сервер передавати відео, і навіть якщо камеру розіб’ють, ми встигнемо побачити зловмисника».

Слід зазначити, що коли такий лічильник в будинку розбити, то в першу чергу потерпають жителі цього будинку, які мають оплачувати рахунки, як взимку.

«Нарахування для абонентів, в будинку яких вийшов з ладу будинковий лічильник, відбувається відповідно до постанови 620 Кабінету Міністрів, в якій зазначено, що при пошкоджені такого лічильника для абонентів нарахування йде за середнім показником останніх двох місяців, поки не встановлять лічильник. Виходить, що влітку людям доводиться платити, як взимку».

 

Підприємцям відключатимуть газ

У травні поточного року всі комерційні споживачі мали б завершити облаштування приладів обліку газу засобами дистанційної передачі даних, яке пов’язане із запланованим переходом на добове балансування ринку. Згідно з Кодексом газорозподільних систем, воно має бути запроваджене з 1 серпня 2018 року. Але зараз в нашій області більше 5 тисяч підприємств, що не мають такого обладнання.

Щоденна дистанційна передача даних про обсяги спожитого природного газу має спростити обмін інформацією учасників ринку і забезпечити точний облік заявленого і реально використаного газу. Встановлення обладнання для дистанційної передачі даних дозволить компаніям оперативно змінювати постачальників газу. А завдяки щоденному балансуванню споживачі зможуть закривати свій баланс кожного дня, а не очікувати завершення місяця, як зараз. Вимоги щодо строків встановлення засобів дистанційної передачі даних містяться в Кодексі газорозподільних мереж, затвердженому ще в 2015 році.

«Добове балансування – це значить, що щоденно до 10 години ранку ми повинні передати всю інформацію про кількість спожитого газу на підприємстві за останню добу, незважаючи на те, велике воно чи це ФОП. Та фізично наші працівники щодня не зможуть обходити всіх підприємців області, – розповідає Ігор Швець. – Тому регулятор зобов’язав за свій рахунок всіх підприємців та юридичних осіб встановити в себе засоби передачі даних. Цей строк закінчився 27 травня цього року. На жаль, багато підприємців не зрозуміли всієї серйозності питання, і хоча мали на це три роки, прилади дистанційного обліку встановили лише 10% по всій області. Більшість із них – великі підприємства. Вже з початку літа будемо відключати газопостачання тим абонентам, які не встановили такі дистанційні прилади обліку».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"