Чернігів на порозі екологічної катастрофи

Сьогодні одна з найпопулярніших тем у Чернігові – будівництво сміттєпереробного заводу. Це, звичайно, меганеобхідний проект для нашого міста, але чомусь ніхто не згадує про ставки з рідкими побутовими токсичними відходами, які також необхідно якнайшвидше знезаразити і утилізувати. Адже вкрай небезпечні для здоров’я людей токсини, що там знаходяться, потрапляють в ґрунт і забруднюють підземні води.

Бомба уповільненої дії

Ставки, в яких сконцентровані токсичні відходи, розташовані в мікрорайоні «Масани» поряд з міським сміттєзвалищем. І, напевно, не кожен пересічний чернігівець знає про них, а точніше, про те, наскільки вони небезпечні для людей. Їх площа – приблизно 6 гектарів.

Найстрашніше те, що ця проблема загрожує вже не потенціальною, а цілком реальною екологічною катастрофою. Ставки-накопичувачі рідких токсичних відходів містять приблизно 130 тисяч тонн отрути. Дізнатися достеменно, які сполуки там знаходять, – майже неможливо. Адже утворилися вони майже 40 років тому. В період розквіту промисловості міста. Радіоламповий завод, «Хімволокно», «М’ясокомбінат», «Молокозавод», підприємства метало переробки – і це лише ті, які відомі. Всі вони звозили туди рідкі токсичні відходи. І зараз там така горюча суміш, що й уявити важко. Та й напевно жоден інститут достеменно не зможе визначити, які там речовини.

Термін використання цих ставків давно вже минув, разом із терміном використання сміттєзвалища. До того ж, ці озера постійно підживлюються водою зі звалища. Тому можна з упевненістю сказати, що токсичні речовини вже скоро потраплять до підземних вод, а потім і в домівки чернігівців, якщо іще не потрапили!        

Будували, будували і… недобудували

Депутати Новозаводського району міста Чернігова вже майже дев’ять років намагаються закликати міську раду і державу до вирішення цього питання. За весь період ними була направлена сила-силенна запитів та звернень і отримана купа відписок. Та питання так і не зрушило з місця.

Державним фондом з охорони навколишнього середовища у жовтні 2008 року було виділено понад 2,5 мільйона гривень, за рахунок яких планувалося побудувати там установку зі знезараження рідких відходів, яка мала б за добу переробляти 50 метрів кубічних відходів. Кошти отримали в жовтні. Проте через зволікання міського управління ЖКГ, яке тоді очолював Вадим Антошин, документи, необхідні для початку робіт, не були підготовлені й кошти повернулися назад до державного бюджету.

І в 2011 році Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2012 рік знову було заплановано будівництво установки для утилізації рідких токсичних відходів на полігоні. Але й досі нічого не зроблено.

Установка по утилізації вже не актуальна?

Остання відповідь на запит депутата Новозаводської районної ради в місті Чернігові Анатолія Богуша надійшла від міського голови Владислава Атрошенка 15 серпня 2016 року. У ній повідомляється, що проблема йому відома, але будівництво установки для утилізації рідких побутових токсичних відходів зі ставків-накопичувачів не увійшло в «Програму поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2016-2017 роки». Адже потужність цієї установки невелика і для ліквідації ставків необхідно буде приблизно 10 років. Та, за словами мера, зараз розглядається питання утилізації цих відходів ТОВ «УкрЕкоГруп». Це підприємство має спеціалізовану техніку та ліцензію на проведення таких робіт.

 

***

Раніше Державна екологічна інспекція в Чернігівській області постійно робила заміри води в цих ставках, досліджували речовину, яка там знаходиться. А яка зараз ситуація –нам не вдалося дізнатися. В екології на це питання не відповіли, бо сміттєзвалище і ставки разом з ним є власністю міста і вони вже не мають до них відношення. Пролити світло на всю цю ситуацію міг би начальник житлово-комунального господарства міста Чернігова Ярослав Куц. Та всі наші намагання зустрітися з паном Куцом виявилися марними, адже головний комунальник міста настільки заклопотаний, що за два місяці не зміг знайти для нас ні хвилинки часу. Журналісти неодноразово записувалися до нього на прийом, але зустрічі переносилися, а потім і взагалі не відбувалися.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

           

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"