Чеки замість звичних квитків

Нововведення у видачі квитків від Чернігівського тролейбусного управління викликало чимало дискусій серед кондукторів. Вони в один голос запевняють, що цей пристрій не тільки незручний, а й шкодить їхньому здоров’ю. Навіщо потрібні валідатори в тролейбусах і чому кондуктори так негативно настроєні стосовно них – ми спитали у керівництва ЧТУ.

Минулого тижня в одному з тролейбусів почула, як обурюється кондуктор стосовно нових апаратів-валідаторів, за допомогою яких потрібно буде видавати білети пасажирам. Жінка упевнено заявляла, що більшість її колег проти такого нововведення і що воно не тільки погіршить їхню роботу, а й шкодитиме здоров’ю.

«Нас змушують брати ці валідатори на зміну і за їх допомогою обілечувати пасажирів, – каже кондуктор. – Та це дуже незручно. Адже за дві хвилини (приблизно за такий час тролейбус долає відстань між сусідніми зупинками, – Авт.) я маю пробити той білет і забрати у пасажира гроші. До того ж нас змушують пробивати і так звані нульові білети, тобто всім тим пасажирам, які їдуть з пільговими посвідченнями. Кондуктори, які вже працювали з валідатором, розповідали, що докладають свої кошти наприкінці кожної зміни, бо коли пристрій висить на шиї, людей багато, то ті кнопки самі натискаються і якось там виходить недостача».

Турбує кондукторів і вага валідатора та його, як вони кажуть, шкідливе випромінювання.

«Валідатор важить 600 грамів, спробуйте носити його цілий день на шиї! А ще він дуже шкідливий для здоров’я, – розповідає вже інша кондуктор (жінки не захотіли, щоб їх імена згадували, – Авт.) – Він може викликати рак молочної залози. Ми в Інтернеті про це читали. І говорили керівництву, але ніхто нас не слухає!»

 

Перший крок до безготівкової оплати

У Чернігівському тролейбусному управлінні розповіли, що валідатори стануть лише першим кроком у реформуванні оплати за проїзд в громадському транспорті міста.

У перспективі в усіх тролейбусах встановлять стаціонарні апарати для видачі квитка і кондуктори більше не пролазитимуть забитим людьми салоном або й взагалі стануть непотрібними. Така форма оплати вже успішно діє в Житомирі, Львові, Хмельницькому та Івано-Франківську. Незабаром вона має запрацювати і в Чернігові, до того ж міською радою минулого тижня оголошено про проведення конкурсу з визначення суб’єкта господарювання для виконання функцій оператора автоматизованої системи оплати проїзду в електротранспорті міста.

«Той, хто виграє цей тендер, той і зайде. Ні місто, ні ми не будемо вкладати в це кошти, – розповідає директор Чернігівського тролейбусного управління Дмитро Лавренюк. – Та компанія повинна буде повністю профінансувати встановлення цього обладнання в тролейбусах та виготовлення самих карток. І вже потім  за обслуговування міста вона братиме якийсь відсоток».

 

Кількість пільговиків буде під контролем

«Зараз, поки ще не встановлена система безготівкової оплати, ми вирішили запровадити використання ручного валідатора. І від цього нікуди не дінешся, що б там не говорили кондуктори. Сьогодні у нас є два валідатори. Один постійно діє на 11 маршруті, інший  «кочує» по інших тролейбусах, – пояснює Дмитро Олександрович. – Спочатку ми вибрали трьох кондукторів, які мали б їздити з валідаторами постійно. Потім для того, щоб всі кондуктори мали змогу ознайомитися з роботою пристрою, ми почали видавати його кожному по черзі. Безпосередньо до мене зі скаргами на роботу з валідатором кондуктори не зверталися. Та й які можуть бути скарги? Хіба що вони не матимуть змоги продавати той самий талончик двічі і класти гроші собі в кишеню. Ось і вся проблема».

Інформація, яку фіксує валідатор за допомогою спеціального програмного забезпечення, дає можливість контролювати робочий час, дотримання графіків, обсяги пасажиропотоків та кількість пільговиків.

«За допомогою валідаторів ми збираємо статистичні дані, – продовжує директор. – Знатимемо, на якій зупинці в який час більше пасажирів і скільки всього пільговиків користується тролейбусом. Повірте, для міста такі дані дуже вигідні. В апараті фіксується вся інформація про продані квитки. Це звільнить кондукторів від письмової звітності і систематизує весь облік. Ми зможемо в будь-який момент перевірити, скільки пасажирів оплатили проїзд за конкретний період на якомусь із рейсів. Та все ж таки основною метою валідатора поки що є збирання інформації про кількість пільговиків, які користуються тролейбусом. І хотілося б наголосити, щоб пенсіонери не боялися брати квитки, а навпаки вимагали їх у кондукторів»!

 

Процедура купівлі квитка

Пасажир платить за повний чи пільговий квиток, кондуктор прикладає одну з карт до приладу (всього у кондуктора три види карт – стандартна, для студентів/учнів та нульова). Ці переносні апарати для обліку і видачі квитків кондуктор носить на шиї. Пасажир, зайшовши в тролейбус, як і раніше, дає гроші за проїзд. Після цього кондуктор сканує свою картку через валідатор, який друкує квиток. Видаються і так звані нульові квитки для пасажирів з пільговим посвідченням. Не видаються лише тим пасажирам, у кого проїзний квиток на місяць.

 

Шкідливий чи ні?

«Я не розумію, звідки така інформація, що він шкідливий для здоров’я, – дивується директор. – Цей прилад повністю сертифікований і не шкідливіший, ніж звичайний мобільний телефон. У Тернополі вже три роки користуються валідатором, і що? Люди так говорять через необізнаність. Валідатор не віддає і не приймає нічого, тож не виділяє ніяких негативних променів».

 

Р.S. Сьогодні у Чернігівському транспортному управлінні гостра потреба у кваліфікованих працівниках. На роботу потрібні: слюсарі-ремонтники, слюсарі-електрики, електромонтери, водії тролейбуса, кондуктори (навчання безкоштовне), електромонтери контактної лінії. Зарплата гідна – від 5 тисяч гривень. Також підприємство надає кімнату в гуртожитку і повне соціальне забезпечення.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"