Були партизани. Стали – учасники руху опору

Вже традиційно на Сновщині відзначили День партизанської слави. Тут кілька років тому відродили партизанський Лісоград – унікальну відтворену базу партизанів Другої світової.

Партизанські землянки, намети, стилізована сцена та навіть піднятий на сосні Державний прапор – все це мало на меті повернути учасників заходу та гостей у далекі роки війни.

Цього ж дня у селі Єліне перепоховали останки 5-х бійців, який знайшли пошуковці у місцевих лісах. Це, ймовірно, солдати Червоної армії, які загинули у 1941-му під час боїв. І партизани, учасники рейдів проти окупаційних військ.

Про пошукові роботи у єлінських лісах розповів Денис Дрозд, співробітник місцевого музею.

За останні 3 роки співробітниками місцевого музею було знайдено і перепоховано 10 загиблих бійців. На жаль, вдалося встановити особистість лише одного із них.

Цікава і історія самого села Єліне. У роки війни тут партизанило майже все село. У помсту за це каральний загін спалив Єліне, вбивши більше 300 селян.

Самі ж окупанти на півночі Чернігівщини у 1941-1943 роках ніколи не почувалися у безпеці. У партизани тут йшли цілими селами, сім’ями. У деякі лісові села німці взагалі боялись заходити.

Фотодокументальна виставка «Свідки минулого», цікавы експонати, віднайдені під час пошукових експедицій на території партизанського табору «Лісоград», виставка «Чернігівщина у Другій світовій війні. 1941 рік» та фотовиставка Ігоря Волосянкіна «Чернігівці у війні за Незалежність України» - все це стало родзинкою цьогорічних урочистостей.

До речі, слово партизани історики радять заміняти на інше – учасник руху опору.

А говорячи про бої Червоної армії з нацистськими військами у 1943-му на Чернігівщині, вживати термін «вигнання нацистів з Чернігові та інших населених пунктів області». Адже термін «визволення» передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Тобто, із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, тільки опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу.

 

Джерело: Час Чернігівський

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"