Бригада є, землі немає:

ресурсне підприємство обіцяє грюкнути дверима


 

Найбільший платник податків Плисківської об’єднаної територіальної громади – ТОВ «Плиски-Агро» – обіцяє перереєструвати підприємство за межами ОТГ. Все через постійні вставляння палок у колеса керівництвом громади. Останньою краплею стало рішення Плисківської сільської ради забрати в аграріїв землю, де розміщується тракторна бригада і за яку вони котрий рік справно сплачують орендну плату. Аргументація депутатів та керівників ОТГ – доволі дивна: заяви від мешканців. Їх прізвища та прописку сільська рада тримає у таємниці. Відтак комунальну землю під тракторною бригадою планують забрати в орендарів і безкоштовно передати її заявникам, які, за інформацією аграріїв, є мешканцями Житомирщини.

 

Тракторна бригада з висоти пташиного польоту

 

Про конфлікт керівництва Плисківської ОТГ та найресурснішого агропідприємства громади ТОВ «Плиски-Агро» відомо давно. Мотиви ворожнечі зрозуміти неважко – земля! Спочатку Плисківська сільська рада виступає третьою стороною у судовому спорі між Держгеокадастром та агропідприємством за першочергове право оренди 600 гектарів, винайнявши коштом бюджету високооплачуваних столичних адвокатів. Потім роздає більше тисячі гектарів землі, частину з якої – одним масивом і далеко не мешканцям громади. Цього разу зайшли ще глибше і вирішили відібрати землю під тракторною бригадою! Задля цього скликали позачергову сесію, на яку завітала і голова громади Марина Вірко. Завітала, бо офіційно Марина Олександрівна перебувала у відпустці. Представникам ТОВ «Плиски-Агро», які зовсім випадково дізналися про зібрання, депутати заборонили перебувати у сесійній залі. Не подіяла на керівників громади й аргументація про те, що мова йде про орендовану підприємством землю.

«Керівництво ОТГ скликало позачергову сесію для того, щоб по формальних причинах відмовити нам в оренді землі під тракторною бригадою, – говорить співвласник ТОВ «Плиски-Агро» Валерій Новицький. – Замість того, щоб дати нам можливість виправити документальну помилку і через встановлений термін звернутись повторно, депутати ухвалюють рішення безоплатно надати вказану землю невідомій особі, що написала заяву на отримання саме цієї землі! – наголошує аграрій. – Землі, на якій знаходиться нерухомість нашого підприємства! Землі, за яку навіть при 3% орендної плати, ОТГ отримувала б щорічно 47 тисяч гривень, а земля при цьому залишалась в комунальній власності громади!».

Втім, очевидно, що для платоспроможної громади 47 тисяч гривень – це не гроші. Комунальну землю віддали задарма у постійне користування!

«Якщо позиція голови ОТГ щодо нашого підприємства цілком сформована і зрозуміла, то позиція депутатів нас здивувала, – коментує Валерій Новицький. – Розуміючи всю абсурдність ситуації, вони (депутати, – Авт.) прийняли рішення подарувати землю в центрі села невідомому «щасливчику» і втратити щорічно 47 тисяч гривень для громади».

Що спонукало керівництво Плисківської ОТГ і її депутатів забрати землю в аграріїв і віддати невідомим заявникам, ми вирішили запитати у голови сільської ради Марини Вірко. Утім, Марина Олександрівна від офіційних коментарів відмовилась.

«Вибачте, я офіційно у відпустці, приїздіть у червні. Дякую», – повідомила вона.

А от секретар селищної ради Людмила Ілляшенко була більш багатослівною. На запитання чому і кому вони передали землю під тракторною бригадою, відповіла: «Землю ми не передаємо, а згідно закону надаємо дозвіл на розроблення проекту землеустрою. Підстав для ненадання дозволу згідно стаття 118 Земельного кодексу у сільської ради не було».

Відтак, секретар фактично визнала факт того, що землю в громаді можуть брати всі бажаючі. Самі ж мешканці ОТГ сприймають пафосні заяви чиновників із відвертим скептицизмом.

«Я писала заяву на 2 гектари, але, певно, обличчям не вийшла – відмовили», – коментує плисківчанка Наталія Мороз.

У Плисківській сільській раді фактично визнали, що забрали землю в ТОВ «Плиски-Агро» за суто формальними причинами – «через неналежне оформлення поданих ТОВ «Плиски-Агро» документів». Підприємство банально помилково поставило в документах іншу адресу. Але замість того, щоб дати їм виправити механічну помилку, у Плисківській ОТГ вирішили віддати комунальну землю невідомим заявникам. Чи багато громад ініціюють позачергову сесію для того, щоб розглянути питання роздачі двох гектарів землі людям, прізвища яких старанно тримають у таємниці? Зрозуміло, що перш ніж роздавати землю, земельна комісія мала б перевірити, що на ній розташоване – цього вимагає закон. Але в Плисках, як бачимо, свої закони.

Обурені таким ставленням до себе, ТОВ «Плиски-Агро» всерйоз замислились про перереєстрацію.

«Керівництво підприємства ніколи раніше над цим не замислювалось, але після такого ми розглядаємо, в тому числі, і варіант переміщення машино-транспортного парку в інше місце дислокації, – говорить співвласник ТОВ «Плиски-Агро» Валерій Новицький. – З відповідною перереєстрацією підприємства, з виплатою всіх податків там, де співпрацю з успішним і стабільним підприємством оцінюють адекватно! – продовжує він. – Можливо, до цього й не дійде, але за такого стану речей цей варіант цілком ймовірний. І якщо це відбудеться, то мешканці громади мають пам’ятати, що наслідки, які виникнуть і можуть торкнутись їх особисто, створили люди, яких вони вибрали своїми керманичами!».

До цього часу ТОВ «Плиски-Агро» залишається одним із небагатьох аграрних підприємств, яке зареєстроване в Плисківській громаді. Оскільки майже сотня працівників працює за місцем реєстрації, то щороку аграрії сплачують у бюджет громади близько трьох мільйонів гривень податку з доходів фізичних осіб. Відтак, якщо керівництво підприємства все-таки вирішить піти з Плисок, то ОТГ втратить не лише 47 тисяч гривень на землі під тракторною бригадою, але й майже 3 мільйони податків. І дякувати за це треба буде керманичам ОТГ.

Тепер депутати можуть хапатися за голови

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"