Бобровицька ОТГ – серед «цифрових» лідерів


 

За останній рік роботи Бобровицький центр надання адміністративних послуг у сучасному цифровому комплексі прийняв понад 13 тисяч заявок від населення на адміністративні послуги. Саме за досягнення в роботі з програмним комплексом «Вулик» Бобровицька ОТГ визнана переможцем у номінації «Інновації у сфері публічних послуг» конкурсу «Дієва громада», який проводило Міністерство цифрової трансформації.

 

Міністерство цифрової трансформації України у партнерстві зі швейцарсько-українською Програмою EGAP провело конкурс «Дієва громада». Він є першим етапом оцінки цифрової трансформації міст та ОТГ задля написання майбутньої стратегії цифрової трансформації регіонів. Всього у конкурсі взяли участь понад 700 громад зі всієї України. Проте переможцями визначено 39 ОТГ і міст у 16 номінаціях.

Метою цього конкурсу є підтримка процесу цифровізації громад для зручного життя людей, дослідження та порівняння поточного рівня готовності до цифровізації муніципалітетів України, надання поштовху до цифровізації громад та областей. Саме створення зручних і доступних умов для отримання громадянами адміністративних послуг є пріоритетним завданням для органів місцевого самоврядування.

«За підтримки Програми “U-LEAD з Європою” наш ЦНАП безкоштовно отримав доступ до сучасного програмного комплексу для автоматизації роботи під назвою вулик “Вулик”. Програмний комплекс “Вулик” повністю забезпечує документообіг у системі надання адміністративних послуг, – розповідає керівник Бобровицького центру надання адміністративних послуг Ольга Федорівна Шилко. – Ми його відразу встановили і почали активно використовувати».

У Бобровицькому ЦНАПі «Вулик» встановили рік тому, але навіть за такий невеликий проміжок часу громаді вдалося його освоїти і стати одними з кращих в Україні з користування цією програмою.

«Десь до нового року він працював, так би мовити, у тестовому режимі. Вже з 1 січня 2020 року наш ЦНАП, у тому числі віддаленні робочі місця, повністю запрацював через “Вулик”, – продовжує Ольга Федорівна. – І Бобровицька рада розпочала складну і кропітку роботу у напрямі реформування системи надання адміністративних послуг для спрощення їх отримання мешканцями громади. Сьогодні ми вже відмовилися від журналів, у яких записувалася кожна довідка з присвоєним їй номером. Все це зберігається тепер у цій програмі. Тобто «Вулик» дає можливість в будь-який час вивести будь-яку інформацію за кожного адміністратора, по кожній послузі і кожному заявнику. І це значно полегшує нам роботу».

Програма вже не один рік допомагає в роботі ЦНАПам об’єднаних територіальних громад. Проте жодна громада в Україні не завела туди стільки послуг, як Бобровицька.

«У пілотному проекті по «Вулику» наша ОТГ не брала участь – там були інші громади, – говорить Ольга Федорівна. – Та ми на сьогодні надали послуг через «Вулик» найбільше з усіх учасників, хто ним нині користується. Тобто ми більше надали послуг навіть ніж ті, хто був у пілотному проекті. Адже вони досі не завели всіх послуг у цей програмний комплекс, а ми їх завели на 100%. Мешканці нашої громади мають доступ до 189 адміністративних послуг у центральному офісі, а на віддалених робочих місцях – до 60 послуг. Усі вони заведені через «Вулик». Ми наздогнали і перегнали великі міста. І це дуже значимо. Наш ЦНАП виявився найкращим серед тих, хто запровадив цей програмний комплекс».

 

Нові горизонти і можливості

 

Після перемоги у номінації «Інновації у сфері публічних послуг» перед Бобровицькою громадою відкриваються нові можливості. Насамперед вона стає частиною спільноти «Дієвих громад», які будуть цифровими лідерами, підвищує привабливість громади для отримання міжнародної технічної допомоги та підвищить інституційну спроможність для кращої взаємодії зі своїми жителями.

«Це відкриває нам нові можливості. Тепер ми можемо брати участь у різних пілотних проектах для отримання міжнародної фінансової допомоги на втілення різноманітних цифрових програм. Завдяки цій перемозі підвищується інвестиційна спроможність нашої держави, і це добре, бо в нас дуже багато планів, – говорить Ольга Федорівна. – Наразі ми хочемо запустити реєстр територіальної громади, щоб зменшити кількість паперової роботи, але для цього потрібне спеціальне програмне забезпечення. Ми хочемо придбати обладнання для видачі паспортів, але для цього потрібні чималі кошти. Ми хочемо розвиватися, але нам необхідна фінансова і технічна допомога».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Бобровицької ОТГ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"