Бобровицька лікарня – у центрі скандалу


 

Минулого тижня медіапростір підірвала новина про те, що медичні працівники інфекційного відділення Бобровицької центральної районної лікарні виписали 74-річну жінку, хвору на коронавірус, із двостороннім запаленням легень. Про це на всю країну заявили її опікуни, знявши відповідне відео. У лікарні ж інформацію щодо того, що жінку нібито вигнали, викинувши її речі у вікно, спростовують, адже хвора сама написала заяву з проханням виписати її, а ПЛР-тести взагалі не підтвердили в неї коронавірусну інфекцію.

 

Опікуни звинувачують лікарів інфекційного відділення у тому, що вони, недолікувавши жінку, виписали додому. 4 листопада жінку госпіталізували до інфекційного відділення Бобровицької центральної районної лікарні з підозрою на коронавірус. Проте цей діагноз не підтвердився і її лікували від пневмонії за протоколами. За тиждень жінку виписали з лікарні за власним бажанням, а через декілька днів знову госпіталізували. На жаль, вона померла в лікарні.

«Щодо скарги опікунів я можу сказати одне: коли є комерційне питання, то звичайно, будуть і скарги, – говорить головний лікар Бобровицької центральної районної лікарні Костянтин П’ятковський. – Адже родичів у Бобровиці жінка не мала. Її дочка перебуває за кордоном, а за бабусею приглядали опікуни. Але ж бабуся їм за це платила кошти. І якщо починати когось звинувачувати, то потрібно звернути увагу й на те, що скарги на здоров’я у пацієнтки почалися ще 29 жовтня, а до лікарні вони звернулися лише 4 листопада. У нашій лікарні вона пролікувалася п’ять днів. Після того її виписали за власним бажанням і на підставі її письмового звернення. Її симптоми були схожі на коронавірусну інфекцію, але ПЛР-тест не підтвердив цього».

У лікарні говорять, що жінка постійно хотіла піти, декілька разів вона навіть тікала з відділення, і медикам доводилося її повертати назад.

«Як пояснив мені медперсонал, хвора постійно просилася додому. Неодноразово брала пальто і намагалася самостійно піти з лікарні, – наголошує Костянтин П’ятковський. – Дівчата-медсестри декілька разів її зупиняли, заводили назад у лікарню. Зрозумійте, якщо хворий проситься додому, то ми не маємо права його утримувати. І лікарі не можуть постійно над нею сидіти і фізично тримати її, щоб не тікала. Адже у відділенні зараз перебуває 49 пацієнтів, з них 28 – з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції. Медперсоналу не вистачає».

Сьогодні в лікарні працює спеціальна комісія, яка з’ясує обставини надання медичної допомоги пацієнтці у медичному закладі та за результатами якої будуть прийняті відповідні рішення. Керівництво лікарні запевняє: якщо все-таки комісія визнає дії лікаря неправомірними, ніхто нікого прикривати не буде. А поки що інфекційне відділення лікарні працює в звичайному режимі, лікують усіх пацієнтів. Як в інших лікарнях, тут не вистачає медичного персоналу, є проблеми з киснем, але чомусь саме ці питання так суспільство не збурюють.

Ковідне відділення лікарні

 

«Сьогодні ми залучаємо всі наші можливості, щоб зробити більше кисневих точок, – говорить головний лікар. – Адже дуже тяжко працювати тоді, коли держава щось вимагає, але нічого нам не дає. Ми отримали один ШВЛ, який, будемо говорити відверто, вичерпує свої можливості. І завдяки місцевій громаді, яка купила нам нові апарати ШВЛ та концентратори, які продукують кисень до ШВЛів, зараз у нас є змога лікувати наших хворих. Проте і їх сьогодні не вистачає. Не вистачає кисневих точок, не вистачає концентраторів... І при всьому цьому лікарі виконують свою роботу».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"