Бобровицька громада готується до відкриття ЦНАПу

Вже незабаром у Бобровиці запрацює єдиний центр з надання адміністративних послуг, до створення якого долучилися українські та шведські експерти. Відтепер всі послуги, по які раніше треба було обійти не одну структуру і просидіти в черзі не одну годину, а часом і день, можна буде отримати в одному місці. Це і реєстрація жителів, нотаріальні, соціальні, пенсійні, земельні послуги, послуги місцевого значення, реєстрація бізнесу та нерухомості.

Допомогу в інституційному створенні ЦНАП, а також в оснащенні центру меблями та сучасною технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням, Бобровицька ОТГ отримає за Програмою «U-LEAD з Європою». У громаді переконані, що ЦНАП стане дієвим прикладом ефективного партнерства між ОТГ та міжнародною донорською програмою, завдяки якому тисячі мешканців отримають доступ до якісних адмінпослуг.

ЦНАП модернізований за європейськими стандартами, він доступний і для осіб з функціональними обмеженнями.

«У європейців була вимога, щоб ми відремонтували приміщення для ЦНАПу відповідно до міжнародних стандартів. Щоб обов’язково був пандус для людей на інвалідних візках і облаштовані туалетні кімнати, – пояснює начальник Бобровицького ЦНАПу Ольга Шилко. – Ці умови виконала наша громада за власні кошти. Вже в найближчий час шведи забезпечать нас усім необхідним обладнанням та меблями. Днями вони були з робочим візитом у нашій громаді. Проводили моніторинг і зазначили, що задоволені нашою роботою».

Ольга Федорівна розповіла, що в основному фронт-офісі буде обладнано сім робочих місць та ресепшн, де здійснюватиметься первинна робота з відвідувачами: загальне інформування та консультування з питань роботи центру. За потреби може здійснюватися прийом вхідних пакетів документів та видача результатів надання адміністративних послуг.

«Також у нас укладена угода з Пенсійним фондом та Управлінням соціального захисту населення. Їхні представники у відповідні дні приходитимуть у ЦНАП і надаватимуть послуги, відповідно до своєї компетенції, – продовжує новоспечена керівниця, яку обирали за конкурсом. – З метою наближення  послуг до населення, створення зручних умов для сільського населення, щоб мешканці громади мали змогу в зручному місці та в зручний для себе час отримати послуги, консультації, не відвідуючи центральну садибу, в п’яти старостинських округах громади створено віддалені робочі місця адміністраторів: у Пісках, Кобижчі, Рудьківці, Марківцях та Козацькому».

Нині Бобровицький ЦНАП чекає на потрібну техніку, яка має надійти вже у серпні.

«У нас на сьогодні є всі спеціалісти і ми готові працювати, – наголосила Ольга Федорівна. – Нині готуємо інформаційні стенди. Це теж дуже важлива складова у роботі з громадянами».

Після відкриття ЦНАПу співпраця з європейцями не припиниться. Адже за умовами договору, шведи й надалі моніторитимуть, як надаються послуги для населення, проводитимуть анкетування, будуть спостерігачами і навіть отримувачами послуг.

«Наші іноземні колеги в будь-який час можуть приїхати без попередження в ЦНАП і побачити на власні очі, як працюють спеціалісти, отримавши у відвідувачів інформацію з перших вуст. Тобто ми працюватимемо під пильним контролем. Але нас це не лякає, бо ми націлені не просто надавати адмінпослуги, а робити свою роботу якісно, оперативно, щоб мешканці ОТГ залюбки зверталися до нас».

У Чернігівській області центр з надання адміністративних послуг вже працює у Кіптівській громаді (Козелецький район).

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"