Білоруси й гості з Полтави у захваті від рівня господарювання у ТОВ «Земля і воля»

Заслужені працівники галузі сільського господарства України, представники ВАТ «Гомсельмаш», яке є одним із визнаних лідерів світового комбайнування, керівники аграрних господарств Полтавщини, що славиться своїми чорноземами, фермери й хлібороби, які все своє життя присвятили тяжкій праці на землі, завітали до найуспішнішого господарства Чернігівської області у галузі рослинництва ТОВ «Земля і воля». Європейський рівень розвитку, злагоджена система управління – це майже півстоліття дієвих вболівань за справу свого життя незмінного керівника – Героя України Леоніда Яковишина та його правої руки – виконавчого директора Валентини Чернякової, які цього дня гостинно прийняли делегацію із 26 чоловік та поділилися секретами вдалого і прибуткового господарювання. Гості були в захваті, питання до керівництва не припинялися протягом кількох годин. Кожен намагався побільше дізнатися про ази мудрого управління. Недарма ж кажуть, що хороша людина опікується сьогоднішньою дниною, а мудра – майбутнім.

 

Без права на помилку

У ТОВ «Земля і воля» планують усе зважено і без права на помилку. Обізнаність у ринковій економіці, міцний колектив на всіх щаблях – від заступників до робітників, безкомпромісний підхід до роботи генерального директора, який ніколи не піддається на жодні провокації, – це далеко не всі секрети господарства, яке з року в рік багатіє і розвивається всупереч законам-зашморгам українського парламенту. Щороку розбудовується, стає кращим, сучаснішим. Тож недарма успішне акціонерне товариство з сусідньої країни «Гомсельмаш» обрало серед сотні господарств нашої держави саме ТОВ «Земля і воля», аби провести презентацію свого потужного модернізованого комбайна «ПАЛЛЕСЕ GS16», який вже встиг попрацювати на полях цього господарства під час збирання кукурудзи. Адже в цьому господарстві – найновітніша техніка і найсучасніші умови праці комбайнерів, механізаторів, трактористів.

Директор виробничо-лізингового підприємства «Украгропостач», яке займається поставками білоруської техніки в Україну, Микола Омельченко наголосив, що провідні аграрні компанії нашої країни поряд із дороговартісною американською технікою використовують білоруську, яка не поступається в якості, але значно поступається в ціні.

«Наша мета – продемонструвати учасникам делегації рівень господарювання в ТОВ «Земля і воля» – одному з кращих господарств України, і представити на огляд модернізований білоруський комбайн, який зарекомендував себе найкращим чином. На нашу думку, це те, що потрібно українському товаровиробникові сьогодні з огляду на основні складові: ціна-якість. Ми співпрацюємо з полтавчанами – ці люди динамічні і стежать за всіма новітніми технологіями. Вони давно хотіли подивитися, як господарюють на землі в інших областях, де не самі чорноземи. На нашу думку, кращого господарства для такої оглядової екскурсії годі й шукати. «Земля і воля» вже не перший рік наші покупці, і взаємовідносини у нас досить гарні. Але не всі можуть собі дозволити одразу придбати комбайн. Бо це чималі кошти. Тому з нами сьогодні є представники банку. У нас відпрацьована схема з багатьма провідними фінансовими установами України на кредитування підприємств. Важливо, що господарство має право самостійно визначити банк, з яким бажає працювати. Це означає, що ніхто не може нав'язати кабальні умови і великі відсотки по кредиту. Як показує практика, початковий внесок підприємств становить до 20% вартості техніки, термін кредитування – до 5 років. Ставки за відсотками фіксовані, половину яких компенсує держава Білорусь. Кращих умов на придбання техніки на ринку України просто немає. Серед учасників делегації є фермери, яких зацікавила така співпраця. Україна – аграрна країна і має розвиватися. Побільше б таких господарів, як Леонід Яковишин, щоб українська земля оброблялася вмілими руками», – наголосив Микола Петрович.

 

Вражаючий врожай!

Директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Сергій Фролов не приховував свого захоплення високими показниками врожаю в ТОВ «Земля і воля».

«На Полтавщині щороку висівається 500 тисяч гектарів кукурудзи. Це найбільша площа посівів в Україні, – констатує полтавський посадовець. – Ми лідери по збиранню врожаїв, але ж слід відзначити, що у нас чорноземи. На Чернігівщині менш врожайна земля, але Герой України Леонід Яковишин, присвятивши все своє життя землеробству, навчився досягати таких результатів, яких не завжди досягають агрофірми на суцільних чорноземах. 124 центнери з гектара у сухому зерні! Це вражаючий урожай! Учасники делегації – не представники холдингів, а керівники середніх розмірів підприємств, таких, як «Земля і воля», і менших. Ми не хочемо, щоб кошти, зароблені на українських землях, накопичувалися в офшорах. І неабияк воліємо, аби були робочі місця для наших людей, податки платилися на місцях і агробізнес розвивався. Ми дуже задоволені, що нам випала можливість зустрітися із засновником та керівником «Землі і волі» і почути, як організований виробничий процес у лідируючому господарстві області. Ми були вражені підходом до організації праці. Переробка своя, лабораторія, станція техобслуговування і навіть сервіс свій... До всього ще й бачення на багато кроків вперед, як розвиватиметься підприємство. Тобто ефективне планування».

 

Як Герої досвідом ділилися...

Серед учасників делегації – Іван Махтейович Балюк, Герой України з Полтавщини, на благодатних ґрунтах якої успішно функціонує його господарство «Україна». Тож двом українським аграріям з найвищими державними званнями було про що поговорити.

Іван Махтейович реалізував себе не лише як мудрий керівник, котрий творить сьогодення, а й як далекоглядний керманич, що створює міцне підґрунтя для майбутнього. І врахуйте, не лише для себе, своєї сім'ї, а для великої Радивонівської сільської громади, яка є для нього малою батьківщиною.

«Ми теж дбаємо про соціальну сферу, як і керівництво «Землі і волі». Але масштаби у нашому господарстві значно менші. Тут – справжня Європа. Це те, що сьогодні треба Україні. Такі аграрні компанії здатні підняти нашу державу з колін. Те, що вони вирощують такі врожаї, – це фантастика. На мудрого керівника варто рівнятися. Такі заходи, як сьогодні, взаємозбагачують нас усіх – знаннями, досвідом, ідеями. Ми дивимося на здобутки інших господарів і намагаємося цей досвід використати у своїх агрофірмах, фермерських господарствах. Вдячні Леоніду Григоровичу за безцінний досвід», – наголосив полтавський Герой.

Досвід товариства «Земля і воля», безумовно, вартий вивчення і поширення – такої спільної думки дійшли учасники українсько-білоруської делегації.

 

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"