"Бідне" дитинство впливає на здатність контролювати свої емоції в дорослому віці

Бідність та спричинений нею хронічний стрес у дитинстві можуть призвести до того, що вже в дорослому віці людині буде надто складно контролювати свої емоції та поведінку.

Таких висновків дійшли в рамках свого дослідження вчені з Іллінойського університету в Чикаго, а також науковці університету Корнелла, університетів Мічигану та Денвера. Вони наголошують, що існує зв’язок між матеріальним становищем родини, в якій виростає дитина, і тим, як добре функціонує мозок уже дорослої людини.

Дослідники встановили, що у тих респондентів, які виховувалися в родинах із низьким доходом, коли їм було по дев’ять років, спостерігалася більша активність так званої "амігдали", ділянки головного мозку, яка відповідає за почуття страху та інші негативні емоції.

Водночас, в іншій ділянці мозку – "префронтальному кортексі" – у них спостерігалася менша активність. А саме ця зона відповідає за регулювання негативних емоцій.

Розлади двох згаданих зон головного мозку пов’язують із частою зміною настрою, включно з депресією, почуттям сильної тривоги, неконтрольованою агресією та схильністю до залежності від психотропних речовин, запевняють американські вчені.

Здатність контролювати негативні емоції – це, по суті, захисний механізм проти фізичних та психологічних наслідків як гострого, так і хронічного стресу, який переживає практично кожна сучасна людина.

Найнебезпечніші наслідки бідності для розвитку дітей – це брак батьківської любові. Батьки вимушені боротися за виживання, а не займатися вихованням дітей.

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"