СУД

Безпрецедентне рішення ніжинської Феміди 

дало шанс на справедливість воїнам-добровольцям

Безпрецедентний випадок для всієї України: Ніжинський міськрайонний суд визнав факт участі добровольця батальйону «ОУН» в антитерористичній операції на Сході України. Волонтери та правозахисники кажуть, що відтепер є правовий прецедент, виходячи з якого добровольці можуть домогтися надання статусу учасника бойових дій.

В Ніжинському міськрайонному суді відбулося судове засідання за заявою Олега Мірошника, який попросив суд підтвердити факт його участі бойових діях під час антитерористичної операції на боці сил АТО.

20-річний боєць стверджував, що брав участь у боях за селище Піски Ясинуватського району на Донеччині у період з 1.12.2014 р. до 5.01.2015 р. В обґрунтуванні заяви Олег послався на те, що виявив свою громадянську позицію та відданість Україні. А у зв’язку з відсутністю на той час боєздатних військових сил змушений був реалізовувати свій військовий обов’язок у складі добровольчого батальйону «ОУН».

У справі було два судових засідання. Свідками проходили його бойові побратими та волонтери. Представники ж зацікавлених сторін – Кабінету Міністрів України та Антитерористичного центру при СБУ за викликом на судове засідання не з’явилися. Тож суд розглянув справу без них. Суддя Іван Кобилецький опитав волонтерів та бойових товаришів добровольця, які засвідчили факт перебування Олега в зоні АТО. Підтвердженням участі Олега Мірошника в бойових діях слугували і численні фотографії, які суду демонстрували волонтери та друзі добровольця. Допитані свідки, серед яких був доброволець батальйону «ОУН» Кирило Бабенцов, що вже має статус учасника бойових дій за участь в АТО, підтвердили, що спільно з Олегом Мірошником проходили спеціальну підготовку у батальйоні МВС «Київ-2», а потім їх направили в зону бойових дій.

«В той час ми воювали в селищі Піски, – сказав Кирило Бабенцов. – Олега Мірошника я б охарактеризував з найкращого боку. Коли наша армія, щоб потрапити в Донецький аеропорт, піддалася на ганебні умови приниження і проходження обшуків на блокпосту терористів, ми з Олегом з боєм прорвалися на летовище. Не кожному в нашому батальйоні випала честь потрапити в аеропорт».

Вислухавши пояснення представників заявника та свідків, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви добровольця.

«Попри те, що стосовно бійців добровольчих формувань не визначено правового механізму встановлення статусу бойових дій, участь добровольчих формувань в особливий період, в тому числі і «ОУН», в антитерористичній операції в районах проведення АТО на боці сил АТО в установленому порядку не заборонено. З боку держави немає заборони, а навпаки добровольчі формування були допущені до участі в АТО, – зачитав рішення суддя. – Відповідно до п. 20 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», серед іншого учасниками бойових дій визнаються особи, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або організувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали участь безпосередньо в антитерористичній операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу ЗСУ, МВС чи Нацгвардії».

Таким чином суд задовольнив заяву бійця добровольчого батальйону «ОУН» Олега Мірошника і встановив факт його участі у бойових діях на боці сил АТО.

За словами представника заявника, правозахисниці Світлани Куспись, це перший випадок в Україні визнання факту участі добровольців в антитерористичній операції.

«Це рішення має надзвичайно важливе значення, бо завтра ця людина зможе захистити свої законні права і офіційно домогтися статусу учасника АТО без зайвої бюрократичної тяганини, – сказала адвокат. – Фактично суддя повернув державу обличчям до людей, які воювали в добровольчих батальйонах. Я дякую цій людині. Ми всі відчували, що суддя є патріотом. Він професійно і чесно підійшов до суті питання».

Столичний громадський активіст та волонтер Сергій Бондар, який був присутній на судовому засіданні як свідок, надзвичайно задоволений рішенням ніжинської Феміди.

«Це рішення дає надію на справедливість багатьом добровольцям», – сказав волонтер.

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"