Архітектура з налітом часу зафіксована на фотографіях прилучанина

Руїни церкви 1930-х років з надбудованим новим куполом і сучасним годинником; дореволюційний будинок, під яким припарковані іномарки; ворота міської лікарні середини минулого століття, і поруч – рекламний щит популярного сьогодні у місті супермаркету... Такі незвичайні поєднання минувшини й сьогодення можна побачити у роботах прилуцького фотографа Максима Дрожнікова. Його виставка «Дух часу» щойно відкрилася у Центральній міській бібліотеці ім. Л. Забашти.

Фотограф за професією і за покликанням, Максим розповідає, що на цей проект його надихнули побачені в Інтернеті світлини Санкт-Петербурга, на яких зроблені військовими кореспондентами кадри блокадного Ленінграду поєднувалися з сучасним зображенням міста. «В певному сенсі з Прилуками було важче, - ділиться враженнями від роботи над проектом, - адже на пітерських знімках були вибухи, воронки від снарядів, на місці яких зараз – відбудовані споруди. Композиції ж прилуцьких фотографій відрізняються корінним чином: на них в основному зображені будівлі, мирне й спокійне міське життя».

Щоб витримати достовірність і досягти повної схожості, свої знімки Максим робив з тих же ракурсів, в яких зафіксовані місця Прилук на історичних фотографіях. А потім відбирав найточніший та поєднував деталі обох світлин – настільки ретельно, що глядачеві цей перехід зовсім непомітний. «Старовинна» частина кожної фотографії чорно-біла, «сучасна» – кольорова. Інколи їх поєднання парадоксальні – на кшталт фото каплиці Святого Пантелеймона з антирелігійними лозунгами (що майоріли над входом у часи становлення радянської влади) та позолоченими хрестами, які вінчають цю церкву сьогодні.

«Дух часу» - цікавий творчий проект, який сміливо можна назвати історичним. А для жителів Прилук він ще й ностальгійний, адже навіть городяни середнього віку ще добре пам’ятають споруди, яких уже багато років немає в місті, але які й досі залишаються в дитячих та юнацьких спогадах – як, наприклад, колесо огляду чи «старий» кінотеатр, що в 1970-ті роки були улюбленими місцями відпочинку прилучан.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"