Амбулаторії сьогодні: холод і яблуні


 

В Остерській амбулаторії не ввімкнули опалення, тож у коридорах закладу лише 8 градусів тепла. А на Носівщині нововідкритій амбулаторії села Володькова Дівиця вирішили допомогти молодим яблуневим садом.

 

В куртках та зі своїми обігрівачами працюють лікарі в Остерській амбулаторії – там досі не ввімкнули опалення, повідомляє Суспільне: Чернігів. Завідувачка амбулаторії Анна Закревська каже, в коридорах лікарні та кімнаті для щеплень термометр показує 8 градусів тепла. Лікарка каже, пацієнтів просять верхній одяг знімати в кабінеті. Там стоїть 3 обігрівачі, які медики принесли з дому. Завдяки цьому в кабінеті лікаря вдалося підняти температуру до 11 градусів.

«Хто б роздягнув би свою дитину маленьку, оцих крихіток маленьких, до року? Якось доводиться працювати. Трошки десь там щось послухала, але ж треба параметри виміряти, подивитись, як дитинка росте», - каже педіатр Тетяна Радченко.

Завідувачка амбулаторії Анна Закревська каже – опалення в цьому році не вмикали. Спершу, каже лікарка, зверталися за допомогою до міської ради усно, потім писали звернення. «Скарга наша була зареєстрована в кінці жовтня, на сьогодні жодних рухів зі сторони міської ради зроблено не було». Зі слів Анни Закревської, через холод та коронавірус частина лікарів захворіло. Загалом в амбулаторії працює 21 людина, з них 6 лікарів.

Тепла немає через застарілу систему опалення, каже директор Остерської міської лікарні. Міську ж лікарню і амбулаторію опалює одна котельня. Він розповів, що під час запуску системи утворився порив, який ліквідували. Під час повторного запуску – повторний порив. Зараз уже систему налаштовують і до кінця тижня тепло з’явиться у приміщенні.

«Всю система труб, яку будували 30 років тому, жодного разу не ремонтували, тому сталися порив за поривом», - пояснив Едуард Куликовський.

Окрім постійних поривів, міська влада заборгувала 2 мільйони гривень перед підприємством, яке постачало тепло в лікарні.

«Після закінчення опалювального сезону вузол обліку зняло на перевірку приватне підприємство «Теплопостачінвест». Перед ним міська рада має борги більше ніж 2 мільйонів гривень. Коли почали звертатися жителі громади, довелося зустрітися із представниками цього підприємства. Ми домовилися щодо реструктуризації боргу та дійшли згоди, що вони терміново цей вузол обліку будуть встановлювати і заповнювати водою», - сказав новообраний міський голова Остра Леонід Мисливець.

Частину труб планують замінити. Ці роботи будуть тривати десь 3-4 дні.

«Якщо все складеться добре, то десь у понеділок-вівторок котельня запрацює. Буде тепло у приміщеннях лікарні і поліклінічного відділення», - сказав Леонід Мисливець.

Також аби оптимізувати тепло в одному приміщенні, головний лікар планує перемістити амбулаторію в приміщення міської лікарні.

***

На Носівщині ж уже сьогодні завчасно подбали і про харчування, і про свіже повітря для лікарів і пацієнтів медзакладу. Біля новенької лікарської амбулаторії сімейної медицини найбільшого в Носівській громаді села Володькова Дівиця було висаджено яблуневий сад. Амбулаторію відкрили цієї осені. Тепер її прикрашатимуть три десятки саджанців яблуньок, які через декілька років уже плодоноситимуть. Подарувала деревця громаді Досліднянська селекційно-дослідна станція, на якій вирощують саджанці фруктових дерев. Обновку прокоментував голова Носівської громади Володимир Ігнатченко.

«Біля нового приміщення посадили молоденький сад із яблунь. Надалі він буде плодоносити та приносити позитив і користь для медичного персоналу закладу або його відвідувачів. Хтось яблучко зірве, з’їсть, для багатьох це будуть зелені насадження, що прикрасять територію навколо, також повітря буде чистішим. Такі речі однозначно треба робити», – сказав Володимир Ігнатченко. Висаджували сад медпрацівники амбулаторії разом зі старостою села та комунальниками громади.

Щож, досить важко недооцінити внесок громади у майбутнє галузі охорони здоров’я під час пандемії.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"