«Африканка» поширюється зі швидкістю автомобіля

Останнім часом повідомлення про чергові спалахи африканської чуми свиней усе частіше з’являються у випусках новин. Адже щотижня в Україні фіксують все нові й нові випадки. Цього року в нашій області вже зареєстровано чотири випадки захворювання свиней на «африканку» – два у приватному секторі і два у фермерських господарствах.

 

Вперше на Чернігівщині спалахи африканської чуми свиней зафіксовані в 2014 році. Зараження тварин відбувається майже на всій території області. Тож цьому питанню нині приділяється велика увага. І з метою профілактики та недопущення розповсюдження цієї небезпечної хвороби у всіх районах проводять семінари-навчання.

«У цьому році було 4 фіксації спалахів. Це чималі збитки для бюджету і для людей. Саме тому ми провели низку семінарів щодо запобігання зараженню, – розповідає виконуюча обов’язки першого заступника голови обласної державної адміністрації Юлія Свириденко. – Навчання організовано спільно Продовольчою та сільськогосподарською організацією (ФАО) ООН та Європейським банком реконструкції і розвитку. На семінарах розповідали про АЧС, про те, як захистити своє господарство від цієї небезпечної хвороби та що потрібно робити у випадках її виявлення. Ми намагалися охопити всі райони області».

 

Поголів’я свиней різко скорочується

Наразі відбувається велике скорочення поголів’я свиней у всій Україні. Цьогоріч вже знищили 26,5 тисячі свиней. Звичайно, багато тварин втрачається через зараження АЧС, але другий фактор, і, напевно, один із головних – це відмова фермерів займатися свинарством. Ситуацію із занепадом свинарства через АЧС прирівнюють до економічної кризи країни. Адже якщо так піде й далі, то свиней ми зможемо бачити лише на малюнках, а національний продукт – сало – стане завезеним з Європи делікатесом.

«Я думаю, всі чули про «Карибську кризу» в 1971 році, – каже національний консул по роботі з громадянами України Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Рєвнівцев. – Тоді американські спецслужби, щоб повністю знищити сільське господарство на Кубі, завезли на територію цієї держави вірус африканської чуми. В результаті поголів’я свиней на Кубі було знищене. Тому у нас з’явилася підозра, що і в Україну цей вірус потрапив не випадково. Адже вперше він був зафіксований у прикордонних з Росією областях. Та так чи інакше, маємо протидіяти йому, бо можемо залишитися взагалі без свиней».

 

Подолати АЧС складно, але можливо

Африканка нешкідлива для людини, на неї хворіють тільки дикі і свійські свині. Та за 100 років її існування й досі не винайшли вакцини від АЧС. Спеціалісти вважають, що, напевно, її і не буде, оскільки проти цієї інфекції організм свині не продукує специфічних антитіл. За словами Олександра Рєвнівцева, сьогодні ця зараза розповсюджується по Україні зі швидкістю автомобіля, і невідомо, де вона з’явиться завтра. І хоча вилікувати це захворювання ми не можемо, але є змога запобігти його виникненню.

«У світі вже є країни, в яких вірус АЧС не з’являється понад 15 років. Так, наприклад, в Іспанії з 1992 року не було зафіксовано жодного випадку захворювання свиней на африканську чуму, – інформує Олександр Рєвнівцев. – За ці роки іспанці не тільки побороли хворобу, але й збільшили поголів’я свиней у декілька разів. У них тепер свиней втричі більше, ніж в Україні.

 

Відшкодовують лише приватним господарствам

На Чернігівщині, на відміну від інших областей, стовідсотково компенсують втрати через загибель свиней у приватних домогосподарствах.

«Ми відшкодовуємо збитки виключно домашнім господарствам, а фермерським відшкодування не передбачене, – пояснює Юлія Свириденко. – Сума компенсації вираховується з урахуванням середньої ціни за кілограм живої ваги свині в області (нині це 37 гривень. – Авт.). Після цього перемножуємо вагу, ціну за кілограм та кількість втраченого поголів’я. Виходить сума відшкодування».

До речі, люди, які вирізають свиней під час епідемії, а не здають їх, не мають права на компенсацію. На відшкодування мають право лише ті власники свиней, котрі здали їх після проведення всіх заходів Держпродспоживслужби.

На відміну від приватних домогосподарств, які все ж таки отримують компенсацію за вилучених свиней, великі підприємства дуже рідко мають право на це відшкодування. Нині компенсація сільгосппідприємствам в Україні - лише один відсоток. Тому в майбутньому планується всі господарства, які займаються свинарством, поділити за рівнями біобезпеки. І посилаючись на це, вони матимуть право на відшкодування у випадку захворювання свиней: чим вищим буде рівень біологічної безпеки у господарстві, тим більше шансів воно матиме на компенсацію від держави. А при низькому рівні відшкодування не буде.

«Від вірусу АЧС не застрахований ніхто, – говорить Олександр Рєвнівцев. – І якщо підприємці хочуть займатися свинарством, то вони зобов’язані дотримуватися всіх біологічних заходів безпеки. Адже ми не знаємо, де хвороба виникне завтра. І коли підприємство не виконує всіх заходів безпеки, то про яку компенсацію може йти мова?».

 

«Колосу» не компенсують спалених свиней

Два тижні тому в Куликівському районі у фермерському господарстві «Колос» було виявлено африканську чуму свиней. За декілька днів вилучили і спалили понад 4400 тварин. На Чернігівщині вперше знищували таку кількість свиней.

«Дійсно, у фермерському господарстві «Колос» було виявлена чума свиней, – підтверджує директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Павлішен. – Протягом двох діб знищили більше 200 голів маточного поголів’я свиней у приміщені, де виявили вірус. Далі на засіданні державної протиепізоотичної комісії в Чернігівській області вирішили знищити шляхом спалювання все поголів’я свиней в господарстві. Це ще 4194 голів. Всі тварини після обробки були спалені».

Та, незважаючи на колосальні збитки, підприємству не будуть компенсувати кошти за втрачених тварин.

 

Перенести вірус може будь-хто

Переносниками вірусу можуть бути не тільки дикі свині, а і гній, вода, підстилка, одяг і взуття обслуговуючого персоналу на фермах, всі частини інфікованої туші аж до кісток. Більше того, люди, самі того не підозрюючи, можуть принести вірус у своє господарство.

«Сало в банці – це бомба сповільненої дії, – застерігає Олександр Рєвнівцев. – Адже вірус АЧС гине у двох випадках: під дією температури і через деякий проміжок часу. Саме часу в нас і немає. Наприклад, ви засолили сало інфікованої тварини, передали його родичам в іншу область – ось і маєте зараження АЧС в іншому господарстві. У світі налічується 26 видів вірусу чуми, а в нас лютує 2-й генотип вірусу. Його особливість у тому, що зараження свиней відбувається повільно. Як правило, спочатку страждають дві-три тварини. Вони гинуть без будь-яких клінічних ознак. Підприємство чи домогосподарство одразу не повідомляє Держспоживслужбу про такі факти. От і наражають себе на небезпеку, бо не знають, чи причиною є саме вірус АЧС, поки не зроблять відповідних досліджень. А вже через тиждень може захворіти все поголів’я. Тож треба, щоб усі господарі уважніше ставилися до фактів проявів цього лиха».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"