Абітурієнтів чекатимуть з металошукачем

Цього року чернігівських абітурієнтів перевірятимуть ретельніше, ніж раніше. Учасникам зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) буде важче списувати, а вигадки про те, що «мобільний на вході забув здати» уже не пройдуть, бо кожен центр, де відбуватимуться тести, обладнають металошукачем.

Про це та інше йшлося 23 квітня на засіданні прес-клубу «Ділове слово» в обласному центрі.

На сьогодні в Чернігівській області на зовнішнє незалежне оцінювання зареєструвалося 8 тисяч 628 абітурієнтів. З них 15% – випускники минулих років. Саме тестування розпочнеться 3 червня (хімія) та завершиться 27 червня (світова література).

Пункти тестування буде створено у містах: Чернігів, Ніжин, Прилуки, Корюківка та Мена. Але тестування з всесвітньої історії і світової літератури проходитимуть виключно в обласному центрі.

Тим абітурієнтам, які з релігійних переконань та інших поважних причин не зможуть відвідати ЗНО, надається право скласти тести під час додаткової сесії.

Сама процедура ЗНО у порівнянні з минулим роком практично не змінилася, за винятком декількох нововведень. Абітурієнт під час реєстрації, як і раніше, має право обирати мову тестування. У 2012 році разом із зошитом, друкованим мовою, обраною учасником, надавався аналогічний зошит, надрукований українською мовою. А цього року учасник отримає лише один набір документів – на тій мові, яку вибрав. Ще одне нововведення – до переліку предметів, які може обрати абітурієнт, додалася світова література.

Деякі зміни торкнулися і змістової частини тестів. «Вони не кардинальні, – розповідає директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва. – І цього року, наприклад, деякі зміни відбулись у тестах з історії України та всесвітньої історії. Дещо скорочено кількість завдань – із 60 до 55, тож часу на них буде відведено менше (135 хвилин, замість 150). Поменшало завдань і в екзаменаційному зошиті з фізики – з 36 до 34, однак тривалість тестування не змінилася. Причому кількість завдань змінилася у частині закритих тестів, які передбачали одну відповідь з кількох запропонованих. Їх замінили відкритими тестами, які передбачають написання власної короткої відповіді. Таким чином, відсоток завдань, відповідь на які можна вгадати, зменшився. Змінено і систему оцінювання власного висловлювання з історії, української мови, російської та іноземних мов».

Запрошення на ЗНО абітурієнтам надсилатимуться поштою, за три тижні до початку тестування. Також учасники зможуть роздрукувати його зі своєї інформаційної сторінки, розміщеної на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

На тестування абітурієнт повинен мати з собою: сертифікат ЗНО 2013 року; документ, що посвідчує особу (серія і номер якого зазначені у сертифікаті ЗНО); запрошення на ЗНО.

Результати основної сесії будуть оприлюднені до 5 липня, а абітурієнти додаткової сесії дізнаються свої результати не пізніше 18 липня.

Марія САВІНА, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"