А Ви вірите у благодійність перевізника?

За казковою ціною домчить маршрутка пасажирів з селища Ріпки до обласного центру: всього лиш три гривні за сорок кілометрів! Практично задарма! Як же так сталося, що суто комерційна організація займається… благодійними перевезеннями? 

Розсудіть самі: такі ж машини возять чернігівців містом за ціною поїздки 2 грн. 50 коп. на відстані по кілька кілометрів. Перевізники ще й заявляють, що така ціна замала! Про їхні останні ініціативи щодо збільшення цін на проїзд у Чернігові «Чернігівщина» розповідала в № 26 від 27 червня.

 

«Для людей!»

За номером телефону, вказаному в „благодійному” мікроавтобусі, відповів Віктор Гусак, провідний інженер відділу експлуатації ДП «Пассервіс» ВАТ «Чернігівавтосервіс». Здавалося б, яка Вам, шановні читачі, різниця: звідки кореспондент дізнається номер телефону? Річ у тім, що номер в салоні автобуса зазначений саме для Вас. Отже, те ж саме розповідали б і Вам.

Мікроавтобус– У зв’язку з чим ціна проїзду нижча собівартості? Тобто «Пассервіс» працює собі на збиток? – запитую.

– Ми це ввели перед днем Незалежності України, з 23 серпня. Зробили так, враховуючи, що Ріпкинський район найбільш постраждалий у нашій області від чорнобильської катастрофи. Взяли до уваги, що рівень життя населення у цьому районі далекий навіть від середнього. Тож вирішили вжити таких заходів в інтересах пасажирів.

– Он як! – я ледве зі стільця не звалися, почувши ці «казки ріпкинських лісів»! Звісно, можна говорити таке людям, далеким від розуміння елементарного в економічних процесах нашого дикого капіталізму. Але ж, вибачте, названа «благодійність» насправді має чітку назву – демпінг (дивіться довідку нижче). Простіше кажучи, це дуже схоже на безкоштовний сир, котрий буває тільки самі знаєте, в якому пристрої.

А скільки ж ви ще будете тримати таку ціну? – відразу ж виникло саме таке питання.

– Я думаю, що це довгостроково, а не так, що акція «на один день». У найближчий час будуть продовжуватися перевезення саме по три гривні. Дійсно, вартість встановили низьку. Але ж збільшується кількість пасажирів і наповнюваність транспорту, – нарешті Віктор Гусак дещо наблизився до суті.

– І скільки ж таких рейсів відбувається?

– За день – дев’ятнадцять рейсів в тому й зворотньому напрямку. Потрібно ж навіть у наш важкий час щось робити для людини, – зазначив пан Гусак.

До речі, про людину. Як повідомив інженер Гусак, керівником ДП „Пассервіс” на даний час є В’ячеслав Примак.

 

Тендер якийсь… підозрілий

Прокоментував цінову політику «Пассервісу» й один з водіїв, що працював на напрямку «Чернігів-Ріпки».

За його словами, виправданою ціною такої автобусної подорожі є десять гривень. Однак чернігівський перевізник зо два місяці тому почав радикально знижувати ціну. Спершу – до 7 гривень, пізніше – до п’ятірки і ось близько місяця собі на шкоду возить пасажирів по 3 гривні.

«На Ріпки їздили дрібні приватні перевізники. Були й кілька рейсів «Пассервісу», – розповів водій автобуса на умовах анонімності. – Згодом ця організація виграла тендер на перевезення на цьому ж маршруті. Чи все там було законно з тим тендером, про це я говорити не можу. А ось від Геннадія Пєшкова, який возив людей на Ріпки, чув вислови про сумніви у законності того тендера. У всякому разі, такі приватні перевізники, як Пєшков, свої маршрути не покинули й продовжили виконувати рейси. Ось «Пассервіс» і почав скидати ціну, щоб забрати собі пасажирів. Зрозуміло, що вони на ріпкинському напрямку працюють у збиток. Поки що! Але у них достатньо потужностей, щоб дозволити собі таку розкіш».

Звісно ж, в такій «грі» не протиставиш потужному перевізнику з обласного центру фінансові резерви якогось дяді Гени чи ріпкинського автопарку з його кількома автобусами.

«Найкумедніше те, що в Чернігові «Пассервіс» серед перших виступає «за» підвищення вартості проїзду, бо інакше, мовляв, не вигідно. А ці три гривні хіба їм вигідні?» – поставив риторичне запитання водій.

 

Офіційно

«Дійсно, виграв тендер перевізник з Чернігова і нині виконує 14-15 рейсів на день, – підтвердив Юрій Савенко, керівник відділу житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Ріпкинської райдержадміністрації. – Ще є перевізник Пєшков, котрий робить понад тридцять рейсів на добу. Обслуговує і віддалені пункти – Ловинь, Горностаївку. Возить нелегально, бо ліцензія у нього вже закінчилася. Ми направили про це листи у відповідні органи».

На думку пана Савенко, ціна в 3 гривні встановлена, щоб „вижити” з маршруту перевізника Пєшкова. Чиновник також додав, що «Пассервіс» надає для перевезень мікроавтобуси «Рута», котрі недостатньо теплі для таких перевезень.

Чернігівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України змальовану ситуацію не коментують. Кажуть, що слід розбиратися. А для цього орган має отримати звернення від постраждалої сторони.

 

ДОВІДКА

Демпінг – реалізація товару або послуги за штучно заниженими цінами. Демпінгові ціни істотно нижче ринкових. А іноді вони навіть нижчі за собівартість. Демпінг проводять з різними цілями: проникнення або зміцнення на новому ринку, витіснення конкурентів. Демпінг здійснюють з розрахунком відшкодувати в майбутньому поточні збитки – тоді, коли за допомогою демпінгу буде досягнуте бажане становище на ринку. Набуваючи системного характеру, демпінг може перешкоджати розвитку галузі.

Іван КОВТУН

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"