«Дивосад» презентував чергову прем’єру

У минулі вихідні особливі актори чернігівського «Дивосаду» – театру реабілітації та творчої інтеграції – показали свою чергову прем’єру. Цього разу це музична вистава за віршованим твором Леоніда Філатова «Про Федота-стрільця», яку вони готували десь півроку.       

Аматорський театр «Дивосад» виконує дуже важливу соціальну роль - він потрібний не лише акторам, їхнім батькам і рідним, які з радістю спостерігають за тим, як змінюються їхні близькі, як у них з’являються нові друзі, захоплення. Він не менш потрібний і нашому суспільству, в першу чергу для профілактики байдужості, жорстокості та несприйняття «особливих» людей. Гра акторів цього унікального театру відкриває серця глядачів для найкращих емоцій, любові, для співчуття й усвідомлення того, що в цьому безмежному світі є місце для всіх.

«Дивосад» був створений понад 10 років тому на базі обласної благодійної організації «Аратта». В його творчому доробку вистави за творами братів Грімм, Клайва Льюіса, Екзюпері, Льюїса Керолла, Бродського, Шекспіра, Гоголя, Старицького. В артистів багато спільного: їм доводиться переборювати не лише страх сцени, але й біль. Більшість акторів мають генетичні захворювання, тяжкі форми ДЦП. Власними силами театрали-аматори шукають музику, пишуть сценарії, створюють костюми та декорації.

У 2013 році чернігівський театр «Дивосад» представив Україну на міжнародному фестивалі у Польщі. Тоді трупа виборола головний приз за наймістичніший спектакль.

Зараз вони збирають кошти, щоб у вересні знову поїхати до Польщі на фестиваль прекрасних театрів (для особливих театральних колективів).

 

Особливі люди, особливі таланти

Сьогодні «Дивосад» поставив цю виставу, щоб показати людям, як можна змінити світ. Адже у цьому житті ми самі, кожен із нас вирішує, що зробити, а що - ні.

«Свої таланти в нашому театрі розкривають і демонструють світу особливі люди, майже у кожного з них є певні вади фізичного чи розумового розвитку, – розповідає художній керівник і режисер театру Ірина Пісня. – У декого є проблеми з опорно-руховим апаратом, є люди з діагнозом ДЦП, синдромом Дауна тощо. Втім, для мене вони особливі в першу чергу тим, що надзвичайно талановиті, щирі, вони вміють дивувати і на сцені виступають як справжні професіонали. На жаль, можливостей для самореалізації в нашому місті, та й у нашому суспільстві загалом, у них дуже мало. Я їх усіх люблю, і дуже рада, що в цьому колективі вони знаходять друзів і шанувальників,  що після перегляду наших вистав глядачі точно не будуть такими, якими були раніше. Їхні душі зцілюються. Справжнім подвигом і волею до повноцінного життя можна назвати роботи дітей з обмеженими можливостями, які, попри обставини, створюють справжні театральні шедеври. Адже ці актори віддають усю душу творчості, не вимагаючи натомість слави чи грошей. Тут усе робиться від душі. Театротерапія допомагає цим дітям через перевтілення реалізуватись і відкрити свої можливості».

«Для мене цей театр – моя родина, – говорить акторка «Дивосаду» Анна Машир. – Я тут розкриваюсь значно більше, ніж де-інде».

Глядачів виступи «Дивосаду» ніколи не залишають байдужими, оскільки самовідданість і щирість його акторів, вихованців громадської організації «Аратта» можуть тільки захоплювати. Так було й з виставою «Про Федота-стрільця». Багато з тих, хто вже не вперше відвідує вистави цього незвичного театру, говорили, що виступ був одним із найкращих.

                                 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"