6 проєктів-переможців від Чернігівщини


 

Мінрегіон визначив переможців конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку. Відібрано 56 проєктів на загальну суму понад 535 млн грн, які будуть рекомендовані до фінансування у 2021 році. Реалізація цих проєктів здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС.

 

Цього року найбільше було подано проєктів регіонального розвитку щодо туризму та інноваційної економіки. Під час відбору експерти та конкурсна комісія звертали увагу, у першу чергу, на комплексність проєктів, їх соціально-економічний ефект для міст та регіонів, а також спроможність заявника підтримувати проєкт надалі,

В результаті конкурсного відбору  Чернігівська область має можливість отримати фінансову підтримку для реалізації шести проєктів. А саме:

1. EXPORT AID – підтримка експортної діяльності - за напрямком «Інноваційна економіка та інвестиції» (заявник проєкту - Чернігівська ОДА).

2. AGROHAB Chernihiv region – за напрямком «Сільський розвиток» (заявник проєкту - Чернігівська ОДА).

3. Підвищення туристичної привабливості м. Новгород-Сіверський за напрямком «Розвиток туризму» (заявник проєкту - Новгород-Сіверська міська рада).

4. Чернігівське князівство від тисячолітньої історії до сучасної туристичної промоції – за напрямком «Розвиток туризму» (заявник проєкту - Чернігівська ОДА).

5. Навчально-практичний центр інноваційних технологій в лісогосподарській галузі – нова якість фахівців лісового господарства  за напрямком «Розвиток людського потенціалу» (заявник проєкту - Чернігівська ОДА).

6. Розвиток хаб-системи підтримки підприємництва, інновацій та стартапів в Чернігівській області – за напрямком «Ефективне управління регіональним розвитком» (заявник проєкту - Агенція регіонального розвитку Чернігівської області).

Нагадаємо, що у 2017 році від Чернігівщини було подано 9 проєктів, з яких жоден не був підтриманий. Цього року структурні підрозділи ОДА та громади зареєстрували для участі в конкурсі 30 проєктів, якість яких підтвердила вимоглива конкурсна комісія, відібравши до фінансування шість проєктів на загальну суму 76,2 млн.грн, з яких 56,5 млн.грн – кошти державного бюджету. При цьому, у 2021 році на реалізацію проєктів буде спрямовано 37,1 млн грн. державних коштів.
За кількістю проєктів-переможців Чернігівщина посіла 1 місце та отримає понад 10% від передбаченого обсягу фінансування з державного бюджету в рамках зазначеного конкурсу. Кожен п’ятий проєкт, поданий від області, потрапив до числа переможців. Серед ключових відмінностей другого конкурсного відбору – збільшення програм регіонального розвитку з п'яти до семи, а також розширено коло заявників. Цього року вперше змогли самостійно подавати заявки на участь у конкурсному відборі агенції регіонального розвитку та органи місцевого самоврядування.
З усіх регіонів України було подано 739 проєктів на загальну суму 8,4 млрд грн.
Найбільше проєктів надійшло за програмами: «Розвиток туризму» – 219, «Інноваційна економіка та інвестиції» – 137 та «Підтримка розвитку депресивних територій» – 106.
Перший конкурсний відбір відбувся у 2017-18 роках і за його результатами було відібрано 70 проєктів за 5 напрямками на суму понад 616 млн грн
Протягом 10 днів від моменту прийняття рішення комісією заявники проєктів-переможців мають надати до Мінрегіону документи, зазначені у пункті 5 Порядку проведення конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися коштом державного бюджету, отриманих від ЄС.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"