28 років неволі - на трьох


 

Верховний Суд залишив вирок гвалтівнику без змін -13 років позбавлення волі за наругу над малолітньою падчеркою. На 10 років позбавлення волі за замах на зґвалтування малолітньої дитини засуджено мешканця Корюківського району. На 5 років позбавлення волі за умисні тяжкі тілесні ушкодження, завдані чоловіку, засуджено дружину постраждалого.

 
Верховний Суд підтримав позицію ювенальних прокурорів і залишив без змін вирок суду першої інстанції та ухвалу Чернігівського апеляційного суду, за якими мешканця колишнього Ріпкинського району визнано винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 152 КК України (зґвалтування малолітньої дитини). Також Верховний суд відхилив касаційну скаргу засудженого.
Чернігівський районний суд своїм вироком від 28 жовтня 2020 року визнав винним 37-річного громадянина у зґвалтуванні 13-річної дівчинки і призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. Суд встановив, що до затримання у грудні 2019 року чоловік неодноразово вчиняв сексуальне насильство стосовно своєї малолітньої падчерки.



***


Чернігівським апеляційним судом задоволено апеляційну скаргу заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури на вирок Городнянського райсуду Чернігівської області від 18.12.2020, яким   54-річного мешканця Корюківського району визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 і ч. 4 ст. 152 КК України (замах на зґвалтування малолітньої дитини), та призначено покарання  у виді 8 років позбавлення волі. Прокурорами в судовому засіданні доведено, що підсудний у липні 2020 року в одному з сіл колишнього Сновського району, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, намагався зґвалтувати 7-річного хлопчика.
За результатами апеляційного розгляду справи ухвалено новий вирок, яким визнано обтяжуючою покарання обставину – вчинення злочину особою, що перебуває в стані алкогольного сп’яніння, призначено покарання за ч. 2 ст. 15 і ч. 4 ст. 152 КК України у виді 10 років позбавлення волі. Окрім того інформацію про засудженого зобов’язано включити до Єдиного реєстру осіб, засуджених за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.


***


Колегія суддів Чернігівського апеляційного суду за скаргою прокурора скасувала в частині призначеного покарання вирок одного з районних судів області.
Вироком суду першої інстанції жительці одного з сіл, у минулому Ріпкинського району, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого), призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі та на підставі ст. 75 КК України звільнено від його відбування з випробуванням.
У судовому засіданні підтверджено, що обвинувачена у серпні 2017 року у ранковий час у стані алкогольного сп’яніння з мотивів особистих неприязних відносин умисно завдала удар ножем чоловіку груди, заподіявши тяжкі тілесні ушкодження у виді проникаючого поранення з ушкодженням аорти та гемотораксом, від яких він через кілька днів помер.
Під час апеляційного розгляду прокурором доведено, що місцевий суд при ухваленні вироку не врахував, що обвинувачена у стані алкогольного сп’яніння вчинила тяжкий умисний злочин проти життя, у результаті чого обірвалося життя людини. Також залишено поза увагою відсутність критичного ставлення до власних дій, так як обвинувачена наполягала на випадковому, а не умисному заподіянні тілесних ушкоджень.
Апеляційний суд погодився з доводами сторони обвинувачення та засудив винну особу до 5 років позбавлення волі. Вирок набрав законної сили.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"