26,7 тисяч гектарів – з молотка!


 

Управління Держгеокадастру в Чернігівській області виставило на аукціон 26,7 тисячі гектарів земель державної власності для продажу права на них. Більшість земельних ділянок мають кадастрові номери та виділені в натурі. Ідеться про землі, які розташовані поблизу населених пунктів, котрі ще не увійшли в об’єднані територіальні громади, або нещодавно об’єдналися, проте не встигли отримати права розпоряджатися державними землями.

 

Четверті в Україні

 

Чернігівщина входить в п’ятірку областей України за площею державних земель сільськогосподарського призначення, яку підготували на торги. У списку областей наш край посідає четверте місце, поступаючись тільки Сумщині, Одещині та Дніпропетровщині.

На сайті Держгеокадастру розмітили узагальнену інформацію про включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах відповідно до наказів. Так, перше місце у відповідному списку посідає Сумська область. Там підготували до аукціону 42 тисячі 548 гектарів земель сільськогосподарського призначення, загалом – 5339 ділянок. На другому місці – Одещина: 2258 ділянок, загальною площею 27 тисяч 809 гектарів. Третя – Дніпропетровщина: 1554 ділянки, площею 27 тисяч 247 гектарів.

Чернігівщина є четвертою у Всеукраїнському списку областей з найбільшим земельним банком, який виставлять на аукціон. Чиновники з Держгеокадастру підготували до торгів 1554 земельних ділянок, загальна площа яких складає 26 тисяч 730 гектарів.

 

Приблизно однакова кількість землі, яку збираються пустити з молотка у Львівській та Полтавській областях – по 22,8 тисяч гектарів. Загалом в Україні виставлять на земельний аукціон 302 тисячі 695 гектарів державних земель. Варто зауважити, що більшість ділянок мають кадастрові номери та виділені в натурі.

 

Ситуація – неоднозначна

 

Найбільше на даний час державної сільськогосподарської землі в області на аукціон готові виставити Городнянщина (4350 га), Борзнянщина (4007 га), Корюківщина (2973,6 га) та Ріпкинщина (2169 га).

Цікавий факт – серед усіх земель запасу частина земель розташована в межах новоутворених об’єднаних територіальних громад. У Держгеокадастрі чомусь не стали чекати моменту передачі землі громадам і поспішили підготувати її до аукціону. Подейкують, що це – прямий наказ з Києва. До прикладу, в Киїнській ОТГ, де всього місяць тому відбулися вибори, до аукціону підготували 260 гектарів.

Подібний стан речей в органах місцевого самоврядування сприймають досить-таки неоднозначно.

Так, в Хорошому Озері (Борзнянський район), що не увійшло до ОТГ, на торги планують вистачити 136 гектарів земель запасу.

Ситуацію коментує сільський голова Микола Редевич: «Ситуація – двояка, але в тому, що землю виставили на прозорий аукціон, – більше переваг, ніж недоліків. Тим більше, що в Кабміні обіцяли з початку року всі землі запасу, а отже і податки, передати сільським радам та громадам, тому ця земля нікуди не дінеться, а перейде до нас».

В адміністративних межах села Крути (Ніжинський район), де вже цієї осені мають відбутися вибори до ОТГ, до аукціону підготували 25 ділянок загальною площею 385 гектарів.

«Відверто кажучи, не занурювався в суть питання, але вже зараз сприймаю ситуацію неоднозначно, – говорить Крутівський сільський голова Віктор Македон. – До мене звертаються мешканці села з проханням посприяти у виділенні двох гектарів землі, а її немає. Тому питання землі для нас відкрите. Наступного тижня я поїду в держгеокадастр і буду розбиратися в ситуації. Звісно, було б краще, якби ми після утворення громади переглянули нормативно-грошову оцінку, а так землю віддадуть в оренду на 10 років і ми ніяк не вплинемо на ситуацію».

Серед усіх місцевих рад Чернігівщини найбільше землі виставлять на аукціон в адміністративних межах (за межами населених пунктів) Борзнянської міської – 716 гектарів! Місяць тому в Борзні також відбулися вибори в ОТГ. Борзнянський міський голова Анатолій Койда не надто радіє перспективі торгів.

«Ми написали в держгеокадастр офіційного листа з проханням надати землю учасникам бойових дій. У 2015 році на сесії депутати визначилися, що роздаватимуть землю тільки учасникам АТО. Більше 90 захисників України вже отримали землю, залишилося ще 23 людини і ми не можемо це питання ніяк закрити, – каже керівник новоутвореної ОТГ. – Зрозуміло, що ми не проти аукціону, бо вплинути на процес вже не можемо, але нехай виставляють нормальні відсоткові ставки. Ми віддаємо в оренду невитребувані паї під 12 відсотків, а держгеокадастр виставляє здебільшого по 10 відсотків. Що це за аукціони такі? Хай старт дають 12 мінімум, а далі – хто більше. Звісно, було б краще, якби цей аукціон проводила Борзнянська міська рада, – продовжує Анатолій Койда. – Всі чиновники і депутати розповідають, як вони люблять село, але далі розповідей діло не йде. Ще рік тому на круглому столі в ОДА я запропонував підняти коефіцієнт інфляції. Раніше було 1,4, а два роки поспіль цей коефіцієнт є незмінним і складає одиницю. Моя пропозиція – 1,5! Тоді одразу ж збільшаться надходження в бюджет. Чому ніхто не говорить, скільки мають з оренди землі органи місцевого самоврядування? Нам вигідно не продавати землю, а здавати в оренду! У нас після об’єднання в бюджеті і так 14 мільйонів гривень не вистачає, а уявіть, коли продадуть землю – за що ми житимемо?».

 

Список районів, де торгуватимуть землею

 

Згідно з узагальненою інформацією про включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу права на них на земельних торгах, картина в районах виглядатиме наступним чином: Бахмацький район – майже 2 тисячі гектарів, Борзнянський район – 4,07 тисячі гектарів, Варвинський район – 1333 гектари, Прилуцький район – 20,5 гектари по трьох сільських радах, Бобровицький район – 244 гектари, Носівський район – 99,7 гектара (в адміністративних межах (за межами населених пунктів) Держанівської сільської ради), 117 гектарів у Срібнянському районі, 877,4 гектара в Новгород-Сіверському районі, 541 гектар у Сосницькому районі, 4350 гектарів у Городнянському районі, 234,9 гектарів на Ічнянщині, 1132,4 гектари в Козелецькому районі, 2973,6 гектара в Корюківському, 1846 гекатрів у Коропському, 696,5 гектара – у Менському, 1671 гектара – у Ніжинському, 2169 гектарів – Ріпкинський район, 1383,5 гектара – в Семенівському районі, 583,7 га – Талалаївський район і 379 гектарів – у Чернігівському районі.

Не виставлятимуть на торги землю лише в двох районах Чернігівщини – Сновському та Куликівському.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"