15 років - за державну зраду


 

П’ятнадцять років позбавлення волі з конфіскацією майна. Такий вирок 23 травня у Чернігівському районному суді оголосили 52-річному чоловіку із Задеріївки, що на Ріпкинщині.

 

Чоловіка визнали винним у державній зраді. Його затримали у жовтні 2022 року. За місяць до цього, у вересні, за пів року після деокупації області, він став співпрацювати з росіянами. Налагодив зв’язок з невстановленим у ході досудового слідства представником військових підрозділів РФ Ельдаром Ейзєтовим та дав свою добровільну згоду на негласне співробітництво з ним, обравши собі агентурне ім’я, псевдонім «Тор»". Він тричі отримав гроші на картку від російського військового. Загальна сума склала 4 615 гривень. За ці гроші він через Telegram передавав дані про розташування блокпостів Збройних сил України на Ріпкинщині, кількість військових та іншу інформацію про об’єкти критичної інфраструктури. Адвокат обвинуваченого Володимир Олексієнко просив його виправдати. Мовляв, у цьому випадку відсутня вина у формі умислу на заподіяння цієї шкоди і бажання настання цих наслідків. Він надавав інформацію, але ж так надавав її, щоб не було зашкоджено інтересам держави.
Обвинувачений – родом із Сєвєродонецька на Луганщині, що зараз в окупації. Він був неодноразово судимий за різні кримінальні злочини. Кілька років тому переїхав у Задеріївку, що неподалік кордону з Білоруссю. Сам обвинувачений свою провину визнає, але не повністю. Каже: погодився на співпрацю, бо його матері, яка живе в Сєвєродонецьку, нібито погрожували. Протягом 30 днів обвинувачений може подати апеляційну скаргу на рішення Чернігівського районного суду.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"