marg43le="line-height: 20.8px;">Який офіс створюють для села – реформаторів чи похоронної команди?

                            Голова не відає, що її язик торочить

Найновіший міністр агрополітики Тарас Кутовий нещодавно гордовито заявив, що саме за його керівництва головне аграрне відомство вперше запускає в дію офіс реформ на селі, до якого увійдуть щонайменше три десятки євро-реформаторів. Під їхнім керівництвом працюватимуть десять робочих груп «на розквіт сільського виробництва, отже й самого села».    Епіграфом для роботи нового офісу взяті слова  засновника США Джорджа Вашингтона: «Ні одна нація не зможе досягнути розквіту, допоки не зрозуміє, що орати поле – таке ж гідне захоплення, як писати поему».

Вірно сказано  першим президентом США, похвально, що й наш міністр погодився з цим крилатим висловом. А ще він орієнтує співвітчизників на американський досвід розвитку фермерства, наголошуючи, що в США два мільйони фермерів. Не уточнює тільки, що всі вони відповідальні фахівці в хліборобській справі, випадковим людям там не дозволять працювати із землею.

Тут мимоволі згадується колишній лідер СРСР Микита Хрущов, який після візиту в заокеанську країну кинувся бездумно і недолуге насаджувати колгоспам головну культуру – зернову кукурудзу. Що з того вийшло – знаємо з історії. Переконаний, що такий же результат одержимо й від орієнтиру міністра-реформатора на українське фермерство. Бо й  сам підхід  навіть гірший, ніж був у Хрущова стосовно кукурудзи: тоді крім лозунгів ще й деякі кошти виділялися колгоспам, а тепер – одні заклики.

До речі, в сільгоспвиробництві України оголосили ставку на фермерські господарства   ще на зорі Незалежності. Був створений навіть  державний фонд підтримки фермерів, земля масово виділялася, техніка роздавалася ледь не задарма. Он у нашому Бобровицькому районі наплодили більше  сотні фермерів. Де вони тепер?

Та й сам міністр визнав: «… що стосується середніх і малих підприємств, то у них урожайність десь удвічі менша, ніж у тих, хто технологічно підкований».  Тобто, у агрохолдингів?..

В чомусь міністр правий, але   не можу погодитись з  узагальненням. Передусім,  такий виробничий показник, як урожайність,  не найголовніший у сільськогосподарському виробництві. І саме порівняння міністра не  коректне, оскільки, скажімо, в нашому середньому за кількістю орендованої землі господарстві урожайність зернових аж ніяк не нижча, ніж у більшості агрохолдингів. Подібне можна  сказати й про ряд інших «середнячків». А головне мірило  будь-якої економіки – ефективність – у товаристві «Земля і воля» найвища по Чернігівській області, де працюють і відомі на всю Україну земельні магнати. Ото ж  і кажу, що голова міністра, видно, не завжди відає, що її язик торочить на публіку.  

Та повернімось до проголошеної міністром  панацеї для села – офісу реформ.  Цікаво, чим вони, ті євро-реформатори, порадують селян? Поки що є очевидним лише те, що для міністра Кутового замало апарату свого відомства для втілення  придуманої ним програми «3+5», тож і створюється  додатково  офіс реформ. До речі, і саму  програму  із загадковою назвою написали не фахівці профільного міністерства, а представники Торгової   палати США … за 50 тисяч доларів.

Експерт з питань реформ в АПК Роман Цвіт заявив, що програма «3+5» немає нічого спільного з інноваціями, бо в ній немає ні слова, як її реалізувати. Мовляв, там загальні тези, бо міністр перебуває в паралельному світі. І те, що він пропонує, - і  на голову не налізе.

Що ж то за «3+5»? Це – три головні завдання: державна підтримка фермерства, продаж державних підприємств і прозорий обіг землі. До цього додаються 5 напрямків: розширення ринку збуту продукції, органічне виробництво, розвиток сільських територій, зрошення і безпека харчових продуктів.

Нічого не скажеш, декларації правильні. Але крім гарних слів потрібні й кошти та грамотні механізми їх вкладання для досягнення мети – не чиєїсь, а суспільної. Натомість сам автор програми заявив, що існує проблема в наявності лідера для проведення аграрних реформ. А хто ж тоді сам Кутовий? Той, що поеми пише – фантастичні? Бо й стосовно фінансування фермерства та і  всього АПК  у міністра  проглядається одна надія – передусім на Євросоюз, ну, і на США.  При цьому він навіть з докором пише, що Європа виділяє якійсь там Молдові допомогу в розрахунку  256 євро на душу населення, а Україні – лише 27євро.

У коментарях до опублікованих захмарних сподівань  на допомогу Євросоюзу, що за розрахунками Кутового мала б становити 10 мільярдів євро, один дописувач задався запитанням: а чи все в порядку з головою нашого міністра? Оскільки не видно, щоб керівники європейських країн з глузду з’їхали і  будуть тратити мільярди для підтримки і розвитку конкурентів їхнім вітчизняним сільгоспвиробникам.

Втім, фантазіям головного аграрника немає меж. Він розповідає, як запрацює лізинг на комбайни, трактори, сівалки, сушарки,   взяті в Японії та інших країнах. Хоча та  техніка існує лише в  уяві міністра. Як і райдужні   сподівання, що те допоможе розвинути фермерство, яке й розбудує українське сільгоспвиробництво до рівня американського?..

Натомість у багатьох селах уже виникла інша проблема: нікому копати ями для поховання покійників. То, може, замість офісів реформ створити похоронні команди?  І це не просто «чорний» жарт. За ним стоїть реальність. Адже за гарною вивіскою нового євро-офісу стоять  не якісь чергові бездарні реформатори, а добре «підковані»  могильщики українського села.

     Пулька розписана, карти роздані, ставка в державному преферансі  – земля

Далекоглядні політики й експерти з питань економіки зробили однозначний висновок: Кутового поставили в Міністерство АПК для виконання певних завдань найбільш впливових олігархічно-політичних груп. Якщо вдасться їм добитися у парламенті скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, то їхній міністр кинеться кроїти Україну вздовж і впоперек.

Втім, скасування зараз мораторій – надто «слизький» і резонансний крок, навіть при тому, що на нього штовхає аграрників сам Президент Петро Порошенко. Тож  міністр Кутовий запропонував обхідний варіант: запровадити ринок  поки що не самої землі, а прав продажу оренди на землю.

Але ж цей ринок давно вже існує в Україні, правда, тіньовий. Далеко не треба ходити за прикладом: у Бобровицькому районі чотири орендарі продали свої права оренди більш грошовитим орендарям, заробивши на цьому мільйони, а власники земельних паїв  одержали від такого торгу, як кажуть в Україні,  … дулю з маком. Тепер цю схему міністр пропонує узаконити.   На чиє благо?

Не секрет, що збирання сотень тисяч гектарів землі в руки одного орендаря відбувається далеко не за прозорими схемами, не за спасибі передаються й права на оренду землі від одного  орендаря іншому. Тобто, щоб хто не казав, але тут присутні тіньові гроші. Тепер усі ті оборудки міністр пропонує легалізувати, отже легалізуються і вкладені туди «не чесні» мільйони? А що від того одержить конкретне село, конкретний селянин?

Ініціативи  Кутового не набули ще законодавчої сили, але певні дії вже підштовхують. У вітчизняних ЗМІ з’явилися  публікації про те, як міністр на підставних осіб «збирає» землі з довгостроковою орендою – до 49 років. За таких умов і ціна на землю, а також права на її оренду, висока.

Останнім часом і на Бобровиччину хлинули земельні бізнесмени з оформленими правами на два гектари землі, якої чомусь не надали землевпорядні служби місцевим мешканцям: вчителям, медпрацівникам, культпрацівникам та іншим бажаючим. У багатьох випадках виникає проблема виділення двох гектарів землі для АТОвців. А для «крутіїв» з Києва земля є й за сто кілометрів від місця проживання. Не здогадуєтесь, чому так виходить?

Майбутнє нововведення стосовно узаконеного продажу прав на оренду землі аграрний міністр пояснює «щастям для фермерів», що здобудуть право застави землі в банках для одержання кредитів. Але знову ж, ця схема й тепер існує, правда здебільшого для агрохолдингів – не один такий «землероб» уже в бігах від банків-кредиторів. Бо ті позички  бралися не для розвитку виробництва, а для офшорних рахунків. Не важко уявити, що буде з кредитуванням новоспечених фермерів під заставу землі. До речі, в цивілізованих країнах, на досвід яких  посилається наш міністр, під земельну заставу видаються лише довгострокові кредити (від 20 років) на придбання нової земельної ділянки, і аж ніяк не на поповнення обігових коштів. Для такого розвитку існують державні програми підтримки сільгоспвиробників. Недавно вичитав, що такі програми почала запроваджувати навіть Росія, і навіть в окупованому Криму. А Україна продовжує жити сподіваннями на чиюсь допомогу.

Хоча, то зовні так, то інформація для пересічного люду: ось-ось прийде транш з МВФ, США пообіцяли, Євросоюз кілька мільйонів пожертвував, звісно, з поверненням. Насправді ж таємно розробляються схеми, як до ще страшнішого зубожіння довести селян, щоб потім за безцінь забрати в них землю назавжди. Як забирають штучно збанкрутілі державні підприємства. У програмі «3+5» один з пріоритетів – розпродати за копійки решту державних підприємств системи агропромислового розвитку і аграрної науки.

Для здійснення планів приватизації всієї розпайованої та  державної  землі сільськогосподарського призначення створені необхідні умови, навіть Держгеокадастр передали Міністерству Кутового. Тобто, тепер повністю укомплектоване казино для гри в державний покер, вже й пульку розписали і ставку визначили – земля. А отой новий офіс реформаторів спочатку працюватиме як окозамилювальна фабрика, а потім водитиме селян попідручки на гру в покер, звідки вини  виходитимуть без права власності на землю. Таку-то найновішу реформу затіває для українського села «найрідніший» наш  міністр з «найпрогресивнішим» євро-офісом. Перешкодити здійсненню підступних  задумів зможуть лише самі власники земельних паїв. Для цього потрібно небагато: промити очі та вуха і включити справді селянську, від діда-прадіда передану природну «чуйку. А ще – гордість і самоповагу, щоб нарешті перестати наступати на одні й ті ж граблі.

                                        Леонід Яковишин

        Герой України, кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «Земля і воля».

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"