Як в 43-му українець заборонив росіянину говорити погане про земляків, що були в окупації

За майже 70 років після війни у пам’яті Андрія АндрійовичаГурина з Кобижчі стерлося багато фронтових історій, але й немало залишилося таких, з якими він, як сам каже, і на той світ піде. Про деякі з них нагадують нинішні воєнні «драчки» на території України.

-Мені вже 92 виповнилось, більше сиджу в хаті, ніж по господарству плутаюсь, - розповідає колишній танкіст. – А в хаті що?.. В телевізор няплюсь. Передусім цікавлюся, що там у Слов’янську твориться, де в 1941 році я проходив «курс молодого бійця». А тепер там зчепилися українці з росіянами. Якби мав більше сили, сам би поїхав туди їх мирити. І не з автоматом, а з добрячим макогоном. Чого їм не вистачає  в цей мирний час? Їх би хоч на один день в літо 41-го, чи в зиму 42-го під Сталінград, чи в пекло 43-го під Курську дугу… Я особисто все те на собі відчув. І з одним братом-росіянином, якось, спільну мову знайшов.

Після Курського побоїща і форсування Дніпра їхня п’ята танкова армія стояла на нетривалому перепочинку, її доукомплектовували танками і живою силою. Механік-водій Гурин ремонтував свою бронемашину. До нього підійшов «перекурити» стрілок-радист з іншого екіпажу. Розговорились про побачені гори трупів на берегах Дніпра. Співрозмовник-росіянин словами сталінської пропаганди звинуватив загиблих українців  у продажності, мовляв, пересиджували перші роки війни «під спідницями в жінок» на окупованій території, тому й не жаль їх, що полягли під Дніпром.

«Хохол» Гурин нічого на це не сказав, а взяв у свою міцну руку з’єднувального «пальця» з гусениці танка і з розмах огрів по спині «брата-росіянина».

-Моя «наука» пішла йому на користь, але мене більше тижня «тягав» особливий відділ, - з гіркою посмішкою пригадує фронтовик. – Захистив командир полка, бо  новий наступ намічався, досвідчені механіки танків були на вагу золота, як казав мій рятівник-полковник. Ще в одному мені повезло, що вдарив мовчки, без жодного слова осуду сталінської оцінки тих, хто був на окупованій території. Причину свого вчинку пояснив, що обидчик обізвав мене поганим хохлом. 

Андрій Андрійович розповідає про війну не загальними високо звитяжними фразами, а яскравими епізодами, окремі з яких , на перший погляд, другорядні  в історії війни, але без них не складається  повна картина.

Про страхіття танково-людського побоїща під Прохоровкою на Курській дузі багато написано і у фільмах показано, механік-водій Гурин сам був у гущі тих страшних подій, але він пригадує передусім інший, «мирний» епізод:

-Наша п’ята танкова армія влітку 43-го була в резерві Сталіна, але стояла не десь у тилу, а за кілька кілометрів від Прохоровки, - І коли там наступив вирішальний момент, ми одержали команду ринути в бій. Скинули маскувальний брезент й з мого танка. І тільки рушив з-під вишні, як де не візьмись, вискочила якась бабся і кинулася з кулаками на нашу броню, ще й з несамовитим лементом. Довелося загальмувати, після чого насилу вловили, чого кричить старенька: щоб я не наїхав на грядку цибулі. Попереду смертельний бій, а ми екіпажем розреготалися. Я об’їхав «заборонну зону», за що бабуся, напевно, за нас помолилася, і ми залишилися живими. Згодом про наш випадок сміялася, думаю, вся  танкова армія. Ще й приказували: війна війною, а по цибулі не смій їхати.

Початок війни  видався не надто трагічним для Андрія Гурина. У Слов’янську протягом трьох місяців його обучали на мінометника, потім у одному з боїв одержав перше поранення, але не довго валявся в госпіталі. Ще не до кінця долічили, і відправили в тил опановувати ази  механіка-водія танків. З гусеничною технікою він мав справу ще до війни – працював причепщиком біля трактора.

У справжнє бойове пекло потрапив уже під Сталінградом, де стояли 40-градусні морози, велись безперервні обстріли і пропагандистські залякування фашистів. Обіцяли й рай. Андрій Андрійович запам’ятав зміст однієї листівки, що прилетіла з неба. На ній був намальований «щасливий» селянин, котрий одержав від окупаційної влади землю і коня. Мовляв, тепер він має те, що колись обіцяли більшовики. Матимуть це й ті, хто здасться в полон.

-Були такі, що повірили тій пропаганді, - пригадує танкіст. – Коли зачищали оточену армію Паульса, натрапили і на табір «любителів землі», їх не встигли відправити в якийсь тиловий табір. Та й не до них було «бравим» німецьким воякам, самі йшли до нас з піднятими руками. А складати зброю закликав їхній Паульс, особисто горлопанив у гучномовець.

За всі роки війни Андрій Гурин був двічі поранений, та найтяжче видужував контузію. Дійшов до Берліна, але штурмувати фашистське кубло не довелося. У класного і досвідченого механіка танків були інші завдання. За бойові заслуги має високі нагороди, але чи не найдорожча для нього подяка високого командування, де написаний його фронтовий шлях: великий перелік міст, у звільненні яких брав участь.

Для Гурина служба в армії закінчилася аж в кінці 1949 року. Полковник агітував, щоб і на роботу залишався «золотий» механік танків. Але контузія «шматувала» тіло й голову. Інвалідом другої групи демобілізувався з армії. Повернувся в Кобижчу. Сідати на трактора – здоров’я не було. Подався у Київ на залізницю, щоб прийняли на роботу провідником пасажирських вагонів. Та на перешкоді стала друга група інвалідності. Різними правдами і не правдами  обійшов і цю проблему, потім протягом 40 років працював на цій «легшій» роботі.

-Їздив навіть у соцкраїни Європи, - хвалиться Андрій Андрійович. – Більше ж – на Кавказ і Південь Радянського Союз. В одній поїздці зустрів  колишнього свого командира полка. Він не відразу мене впізнав, довелося нагадати, як я ремонтував йому службову автомашину, при цьому розмовляв з ним не «за уставом». Тобто, не виструнчившись перед ним, а обперся на машину і пояснював, які треба запчастини. Це помітив політрук, і коли половник пішов, оголосив мені « на губу».  Звісно, половник відмінив, бо хто б йому машину відремонтував. Після розповіді цієї історії,  командир пригадав мене, і навіть те, що колись умовляв залишитися в армії. Сам він закінчив  академію, дослужися до генерал-лейтенанта, на день зустрічі був уже  на пенсії, запрошував мене до себе в гості. Але я так і не поїхав.

Давно на заслуженому відпочинку й Андрій Андрійович. Після 90-та здоров’я «тане» на очах. Ще й дружина залягла, з ліжка не встає. Спасибі, сусід Микола Косенко допомагає. Навіть електричні дроти розвів так, щоб не замикали. Просив  електриків з Бобровиці відремонтувати лінію, але ті приїхали,  подивилися і поїхали назад. Сусід просив у них кігті, щоб самому залізти на стовпа, але й тут не пішли назустріч. Невже фронтовик не заслужив увагу до себе навіть у такій дрібниці? І поскаржитись нікому. Та й не любить колишній бойовий танкіст скаржитись. Про неувагу до його проблеми розповів сусід.

Скільки залишилося в живих тих, хто виборював перемогу, пройшов через земне пекло під Сталінградом і Дніпром, на Курській дузі і Європейських рубежах? У Бобровицькому районі – трохи більше сотні. Наступного року буде менше сотні… Умирає совість нашої нації, а нам байдуже, з якою думкою про нас підуть вони на той світ.

                                      Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"