Відкритий лист керівництву й депутатам Новобасанської сільської ради, виборцям Новобасанської об’єднаної територіальної громади

 

Написати це публічне послання примусили нас, десятьох депутатів сільської ради, очевидні факти порушення законодавства України та регламенту Новобасанської сільської ради. Бо якщо в роботі найближчої до виборців самоврядної влади допускається правова анархія, то на яку законослухняну поведінку очікувати від жителів населених пунктів громади?

Відверто демонструвалися ці порушення на 9 сесії 8 скликання сільської ради, що відбулася 11 серпня 2021 року. До того ж, порушення базуються на верховенстві корисливого принципу: «буде по-моєму, як я вирішив». Цей натяк кинуто нам у вічі від неформальних «хазяїв» громади 25 лютого, коли більшість депутатів не підтримала кандидатуру Валерія Мозгового на посаду заступника голови громади з питань діяльності виконавчих органів. Тоді ми заявили голові сільради і громади Миколі Дяченку, що підтримаємо своїми голосами іншу, більш гідну кандидатуру, і пояснили, чому ніколи не проголосуємо за Мозгового.

Найперше, в цьому призначенні проглядається порушення Закону України «Про запобігання корупції», оскільки так звана цивільна дружина Валерія Мозгового працює начальником фінансового відділу громади, а розлучене це подружжя, люди бачать, – формально. Тобто наяву «завуальований» «конфлікт інтересів».

Крім того, згідно з відкритими даними Єдиного державного реєстру судових рішень України станом на 11 серпня – на день голосування за Мозгового на сесії Новобасанської сільської ради – ще не завершеним був судовий процес у Згурівському районному суді Київської області за ст. 366 ч. 1 Кримінального кодексу України «Службове підроблення», по обвинувальному провадженню у цій справі проходив Мозговому В.М.

Про «ділові» якості цього «державника» на посаді колись керівника Бобровицького району не будемо писати – вони ще не забуті на Бобровиччині, а тепер майже півроку нав’язували його нам «принципові лідери села». Свого добилися 11 серпня, обминувши відповідне законодавство й вимоги регламенту сільської ради. Ними передбачено, що коли запропонована головою громади кандидатура навіть рядового члена виконавчого комітету не дістала підтримки необхідної більшості депутатів, то на наступній сесії голова сільради-громади представляє кандидатуру, щодо якої проводиться нове обговорення, чого не було на сесії 11 серпня стосовно головного посадовця виконавчого органу. Більше того, внесені на розгляд ради кандидатури членів виконкому обговорюються в постійних комісіях ради, готують мотивовані висновки по кожному кандидату, в разі потреби, за вимогами депутатів, робляться доповіді на пленарних засіданнях. Цього теж не було на сесії 11 серпня. Та й саме питання про призначення Мозгового включено до порядку денного 9 сесії з порушенням Регламенту сільської ради: воно не розглянуто попередньо відповідними комісіями – внесли тишком-нишком.

І нарешті грубе порушення пункту 9 ст. 26 Регламенту сільради: під час голосування за Мозгового В.М. в сесійній залі не було більше половини депутатів, про це підписалися 11 депутатів.

Звертаємося до решти депутатів, які свідомо чи не свідомо підтримали своїми голосами призначення Валерія Мозгового заступником голови громади з грубими порушеннями державного законодавства і регламенту сільської ради з такими запитаннями: «Тож на який правопорядок ви розраховуєте в об’єднаній громаді й українському суспільстві? Чи маєте ви право закликати інших співгромадян дотримуватися порядку в державі, якщо самі, обрані в самоврядну владу, узаконюєте в ній правовий і моральний нігілізм? Потім виходитимете в народ, і кого тільки не звинувачуватимете у безвідповідальності, в тому числі й керівництва вищих ешелонів влади?»

Особливе звернення до голови громади Миколи Дяченка. Нас, як Ви вважаєте, «неслухняних» депутатів – не один і не два, але Ви за вісім місяців жодного разу не захотіли зустрітися з нами для відвертої розмови, стосовно й призначення Мозгового. Ви керувалися одним аргументом: «Пропонувати цю кандидатуру – моє законне право». Вести діалог із майже половиною депутатського складу Ви не бажаєте, зате ледь не щоденно спілкуєтесь із керівництвом ТОВ «Наташа-Агро» – підозрюємо, що сліпо виконуєте їхні вказівки. Це видно й по поведінці генерального директора товариства Олександра Мороза серед «слухняних» депутатів, та й на пленарних засіданнях сільради спостерігаємо за зверхньою поведінкою вашого «хазяїна».

У цьому листі нагадаємо й виборцям, що байдужість до несправедливості й безправ’я, – страшніші за нужду, про що сказали ще наші пращури. А Владика Василь Івасюк так наголосив: «Байдуже життя – це трагедія душі і передчасна смерть» Це усвідомлює наша депутатська десятка. Ще раз повторимося, що ми не висували свого кандидата на посаду заступника голови громади, наполягали лише, щоб був гідний і не «заплямований» претендент на відповідальну роботу, але такого не запропонував голова громади Микола Дяченко. Ще наполягали, щоб голосування за кандидата відбулося не за принципом «буде по-моєму, бо я так вирішив». На жаль, перемогло антидемократичне безправ’я. Та свою боротьбу проти таких порядків продовжимо далі – в судових інстанціях.

Пишемо це для того, щоб ви, виборці, не вірили паскудній брехні, яку усно й за допомогою «чорних агіток» поширюють серед вас творці анархії порядку задля безконтрольного «князювання» на землях і в селах Новобасанської громади. Ми відстоюємо справедливість і роботу об’єднаної громади в правовому полі. Підтримайте нашу боротьбу за дотримання правопорядку, а не чиїхось корисливих принципів, і ви, «наші» й «не наші», але однаково для нас рідні виборці!

 

З повагою до вас – депутати Новобасанської сільської ради (громади): Матяш М.А., Дяченко С.Г., Шаповал І.І., Дяченко М.П., Шутий О.П., Микитенко В.А., Величко О.О., Тарасенко В.М., Дьяченко С.В., Журибеда В.І.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"