В Україні не до економіки – реформ багато

 

              Совість, честь і гідність – теж не для нашого суспільства?

 

         Недавно прочитав «доленосну» для нас новину: посли семи країн з кращими  економіками  світу закликали українську владу обновити ЦВК і провести виборчу реформу.

         Скажіть, яку честь і гідність вимайданили в 2014 році? Лементували, стрибали,  прапорами розмахували… під кулями гинули, щоб  через чотири роки після тієї революції   молитися на послів  чужих країн, щоб вони добилися від нашої влади змін у виборчому законодавстві? Не говорю вже про викорінення корупції, казнокрадства і взагалі очищення від ідіотії в управлінні  державою! Тут теж сподіваємося лише на європейців та американців? А  самі що - зовсім безмозгі й без честі та гідності?  Таку ж і владу обрали, передусім  найближчих наших представників – народних депутатів.

         На одному економічному форумі  народний обранець від президентського партійного блоку, голова Комітету з питань податкової та митної політики  Ніна Южаніна безпомічно розвела руками: «Я сказала, що економіка понад усе. Але інші кажуть, що треба реформувати правоохоронні органи, створити нові антикорупційні органи, повністю переглянути підходи в соціальній сфері. Хоча дохідна частина бюджету – це основа основ, але переламати хід подій в уряді, парламенті і в суспільстві мені не вдається». Питається:чого тоді там сидить?

         Втім, сказано щиро, може, й з щемом у серці, але те визнання я б  назвав «фірмовим»  для  народних обранців, а також нинішніх та колишніх урядовців. Придивіться: плачуться і безпомічно розводять руками.  А світяться від радості з іншої  причини: на Росію США буде тиснути ще більше!

         А що з того тиску має рядовий український народ? Світові економічні експерти пишуть: Україна залишається однією із самих бідних країн Європи. Державний борг перевищує 80 відсотків від Валового внутрішнього продукту, гірше лише в Молдові. У покращенні такої ситуації  покладають надію на 22,5 мільярда гривень, які збираються виручити в наступному році від продажу державних підприємств. Чи реально це, коли цьогорічна надія провалена?.. А про справжній розвиток економіки – здебільшого гарні обіцянки і прогнози.

         Загальну причину, чому в нашій державі економіка не понад усе, показую  на такому   порівнянні. Після вояжу  в  азіатські країни, президент США Трамп  похвалився успішними новими економічними угодами, в тому числі  деяким збалансуванням на користь своєї держави експорту-імпорту стосовно  Китаю. А українські ЗМІ порадували співвітчизників «перемогою» важливішого характеру: у Великобританії погодилися визнати голодовку 30-х років.  Але ж ця трагедія давно визнана, про неї  можна прочитати навіть у шкільних підручниках ще радянських часів. Що добавило мільйонам українців визнання голодомору парламентом Британії?    

         Хоча позитив від тих визнань може бути, але  в одному – застережливому:   не допустити  нового голодомору. Щоб наступним  поколінням не довелося  досліджувати і називати голодомором   стосовно 60 відсотків нинішніх громадян України, які, згідно з резолюцією ООН,  проживають    за межею  бідності.

         Як таке можливе в країні з найбагатшою в світі землею, ще й щедро наділеною Небесами   всіма найважливішими  корисними копалинами? У країні з такими працьовитими людьми? Правда, не менш щедро задурманеними нашими недолугими політиками з неабиякими артистичними здібностями. У тому ж парламенті депутати, як один, лементують безперестанку ніби на захист людей, а насправді піднімають собі рейтинг.

         Згадаймо, як народні захисники завзято   боролися гострими язиками проти підвищення комунальних тарифів? І що вибороли? Тарифи й далі ростуть, як і борги за них – субсидії не допомагають.

         Голова Національного Банку Гонтарєва он уже скільки «декретних» відпусток відгуляла десь у найдорожчих готелях, а  найбільш горлопані  депутати все звільняють її з роботи.

          Або стосовно недолугих реформ: спочатку лементують, що вони антинародні, а потім дружно за їх голосують. Це щоб і далі «боротися» з тими антинародними реформами. Ні сорому, ні совісті.  Але ж й самому народу більше до вподоби  оті афористично-гумористичні  розноси влади, ніж безпосередня участь у мирній боротьби за свої права, за свій законний достаток.  Соціологи дослідили, що й вулиця, як і її обранці, здебільшого говорять про соціальну допомогу.  А що очевидячки розкрадаються мільярди і  по-злодійськи     «просувають» бізнес – нехай думають європейці й американці?

        

         Ті й думають: нав’язали Україні  своє КДБ – НАБУ з окремою прокуратурою, тепер дали завдання  створити  й спеціалізований антикорупційний  суд. Але й самі зарубіжні шефи навряд чи усвідомлюють, як антикорупційно сформувати той суд з антикорупційних суддів? Може, з США таких  привезуть?  Але і їхні  експерименти не увінчуються успіхом.   Вже й так наплодили  нових антикорупційних структур, які не з корупцією борються,  а між собою затіяли  війну. Весь світ регоче з того дорогого для бюджету  цирку.

         Гратися в недолугі реформи, переконаний, великого розуму не треба. Тому й оголосили ту гру найважливішою для суспільства. А знаючі політики, навіть з команди президента Петра Порошенка, визнають: не вдається поставити владу й політику з голови на ноги. І ніколи не вдасться, поки  суспільство  не докладе до цього своїх рук і мозків.  

         Пригадується інформація, як 30 тисяч жителів 300-тисячної невеличкої Ісландії  вийшли на мітинг з вимогою відставки прем’єра, запідозреного в офшорному скандалі. Вони не палили шин, не трощили вікна в приміщеннях, а просто держали в руках невеличкі транспаранти з відповідними надписами, і добилися свого.

         Повчальний  випадок був  за компартійної влади. Один голова колгоспу, причому з числа непоганих господарників,  допік колгоспників своїми принизливими образами. Тож коли на чергових звітно-виборних зборах представник райкому партії виніс на голосування знову кандидатуру цього керівника, обурені селяни піднялися й дружно вийшли з клубу. І районне керівництво не змогло вплинути на дружню громаду.. Через два тижні запропонували іншу кандидатуру.

         Наголошу, це було при «тоталітарному режимі». А зараз, при демократичному?  «А що ми вдіємо? Від нас нічого не залежить!.. – безпомічно торочимо і не хочемо бачити, як здійснюється суспільний контроль за владою у тій же Європі чи  Америці.

        

 

                 Без гідності в квадраті

 

         Колись національний пророк Тарас Шевченко намагався розбудити волю, яку, на його думку, приспав цар-деспот. У сучасній Україні, за визначенням провладних «солов’їв», волі – хоч греблю гати. Але чого варта та  воля, яка не забезпечує більшості народу країни нормального достатку,  правового захисту,  взагалі гармонійного розвитку?    

          Що справжньої свободи в Україні немає – свідчить багатомільйонна міграція українців у пошуках знайти за кордоном хоч яку роботу з елементарним соціальним захистом. Запитайте і в пенсіонерів про радість від української свободи… А попереду ще страшніше: Міжнародний валютний фонд і Світовий банк радять з конкретною вимогою: виставити українську землю на торги. Старт, ніби, уже визначили – лютий 2018 року. І байдуже земельним спекулянтам, що великий захисник українського селянства, класик нашої літератури Панас Мирний застерігав: «Без землі - нема волі».

         Не питаючи  власників земель сільськогосподарського призначення,  активно обговорюють: скільки віддати землі в одні руки, для фізичний чи юридичних осіб відкриють ринок? З’явилася й новинка – можливий допуск й іноземців до купівлі землі.  

         Нещодавно президент групи Світового Банку Джим Йонг Кім «порадував» нас  «науковим» відкриттям: земельна реформа з ринком землі втричі підвищить добробут українців. Яким чином – не сказав.  

         Переважна кількість власників земельних паїв – літні, небагаті люди, які за безцінь продадуть свої ділянки, швидко потратять виручені гроші,  а потім  на чому збагачуватимуться?  Є інший шлях: підняти їм орендну плату, яка дорівнюватиме двом-трьом річним пенсіям. І земля залишиться для нащадків, годуватиме їх.

         Має право на життя  й ідея щодо  запровадження ринку землі, але не в цих корумпованих умовах, які  процвітають в Україні. Самі владні структури розгледіли  корупцію в Держгеокадастрі, а також те, що існує подвійний реєстр на земельні ділянки, який створює сприятливі умови для рейдерських захоплень землі. В нинішньому недосконалому земельному правовому полі є багато й іншої злочинної недолугості, що періодично висвітлюється в ЗМІ. Як те вплине на прозорість і справедливість ринку землі?          

         Приховав «друг України» від нашого суспільства й можливі катастрофічні наслідки від запровадження дикого продажу  землі. Багато  успішних вітчизняних сільгоспвиробників може розоритися, бо на ринку землі вони не конкуренти для грошових мішків, особливо іноземних – багаті арабські держави вже вишикувалися в чергу.    На скільки тисяч може  поповнитися армія безробітних за рахунок селян?

         Згадаймо наслідки від знищення в 30-ті  роки минулого століття вмілих хліборобів і насильницької колективізації. Якось  уже писав, що вдвічі скоротилося  сільськогосподарське виробництво в 90-х роках, коли теж  поспіхом реорганізовували колгоспи - шляхом руйнувань. Тепер пропонують селянам нову злочинну чехарду?

         Забув світовий банкір сказати й    те, що всі цивілізовані країни давно вже повернули більшу частку раніше приватизованих  земель у державну власність, і тепер віддають ту землю в оренду, але тільки вмілим сільгоспвиробникам – за цим безпрецедентний контроль від влади і громадськості. Нехай отой земельний провокатор Кім сунеться зі своїми висновками і порадами у США, Францію, Англію, Данію…  Хоча, переконаний, він може дозволити собі лізти з такими порадами тільки в Україну, бо   тут і не таку дурість  сприймають як належне, ще й гроші за неї платять.   

         Не треба шастати по Європі чи  летіти за океан, щоб пересвідчитись  в тому, що не ринок, особливо дикий, формує ефективність сільгоспвиробництва, те робить виважена, розумна земельна державна політика. При цьому варто пам’ятати й мудре народне прислів’я: «Не земля родить, а руки». Виходячи з нього, навіть без державної підтримки, яка надається в Європі і США, в Україні є високоефективні сільськогосподарські виробництва з високою соціальною відповідальністю.

         На жаль, їх мало. Оскільки родючі землі захопили здебільшого не ті виробники, які вміють заробляти на землі, а ті, хто безбожно заробляє, торгуючи чужою землею. Офіційно це називається продажем корпоративних прав на оренду землі. На цьому, буває, заробляють більше, ніж на реалізації виробленої продукції. В якій країні світу щось подібне можна побачити? Або  почути  від державників, що їм не до економіки, треба в реформи бавитись?..

         Не побачите й не почуєте такого в жодній цивілізованій країні світу, бо там джерелом влади, головним контролером є народ, який сам, якщо треба то й юрбою на вулиці, захищає своє конституційне право гідно жити. А не чекає  іноземного захисту. Того  не буде. Бо неможливо захистити тих, хто організовує Майдани гідності, а потім віддає владу в руки керманичів, позбавлених від природи гідності, честі й елементарної совісті. Вони вміють лише старцювати і все вряд продавати. І матір продадуть, коли добре заплатять. Схоже, що й за матінку-землю вже в ціні сторгувалися. А народ затурканий мовчить…  Ні Тарас Шевченко,  ні кулі на Майдані гідності не розціпили зуби тому народу, та  й  гідності не пробудили.  Обмежилися досягненням одного  «щастям»  - надії  на європейців та американців.  Пора й державним святом це назвати. Звісно, пропозиція гуморна,  але в темі  для наших євро політиків.

 

                                             Леонід Яковишин,

                  Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"