В Линовиці діти не ходять до школи, а батьки вимагають правди про невідомий газ

Линовицька школа зустріла нас неприродньою для цього періоду навчального року тишею: 29 жовтня з трьох сотень її учнів на заняття прийшло 26; напередодні було 14. Вимушені канікули спричинила надзвичайна подія, що сталася в школі 16 жовтня та одразу ж набула резонансу: в кишені старшокласника розлилася невідома речовина з ампули, через яку довелося здійснювати масову евакуацію школярів.

Вже пройшло майже два тижні, та батьки бояться пускати в школу своїх дітей. «У мене їх троє, -  каже жінка, котра представилася Світланою. - Двоє школярів, один відвідує дитячий садок при школі. - Зараз всі вони вдома, бо в приміщеннях не можна дихати – терпне язик і болить голова. Ми чекаємо результатів експертизи і хочемо, щоб нам сказали правду про неї».

То що ж сталося у Линовицькій школі 16 жовтня?

Сьогодні події того дня там переповідають похвилинно. О 10.15 на третьому поверсі в кишені учня 9-го класу Олександра Колинька розлилася ампула з невідомою речовиною. Хлопець вибіг в коридор і від пекучого болю почав кричати та знімати штани. До нього одразу ж підбігла прибиральниця третього поверху Ольга Рожко, яка саме там чергувала, та допомогла Олександру стягнути штани й труси. Побачивши опік на шкірі, жінка промила його водою та дала школяреві халат, яким той обмотався. Їм на допомогу прийшла класний керівник хлопця Юлія Підлісна. Подзвонили в місцеву лікарню. Та розташована поруч зі школою, тож вже за лічені хвилини в школі була старша медсестра Аделіна Галібаренко. Вона оглянула й промила рану та викликала швидку допомогу. На той час поряд з постраждалим хлопцем знаходилося багато дітей, і одній дівчинці – семикласниці Наді Прокопенко – стало зле: почався кашель та нудота. Цю школярку й Олександра Колинька швидка допомога повезла до Прилуцької райлікарні. Там Надю оглянули лікарі та дозволили поїхати додому, оскільки симптоми на той час вже пройшли. А Олександр знаходиться в лікарні й сьогодні.

Тим часом у Линовицькій школі по третьому поверху почав поширюватися запах. Він став розходитися по приміщеннях, а коли прибиральниця відкрила вікна – пішов і на подвір’я. Учні почали кашляти, і тоді заступник директора з виховної роботи Світлана Ворожбит прийняла рішення евакуювати дітей з приміщення школи, оскільки директор закладу Віталій Нестерко того дня знаходився у відрядженні.

Завуч дала три довгих дзвінки, що означало негайну евакуацію всіх класів. З приміщень вивели усіх дітей, про надзвичайну ситуацію оповістили райдержадміністрацію. В Линовицьку школу прибули пожежники, кримінальна міліція, представники санепідемстанції та сектору з питань надзвичайних ситуацій Прилуцької РДА. Коли о 14.15 санепідемстанція провела обстеження місця події, на третьому поверсі запаху вже виявлено не було, він «опустився» вниз, і відчувався більше на подвір’ї та пришкільній території, причому навіть за кілька десятків метрів від шкільного приміщення. Про відсутність запаху в класах казали й вчителі, які пішли забирати залишені дітьми речі, адже багато хто з учнів, особливо молодших класів, вийшов з приміщення без портфелів та підручників, й навіть у змінному взутті. До речі, дізнавшись про таку безпечність педагогів, директор школи був вражений: «Як можна було повернутися до приміщення, не знаючи, який газ там розпилений? А якби він виявився смертельним?!»

Сам Віталій Нестерко приїхав в Линовицю надвечір, і почувши про подію, одразу ж прибув до школи. Розпорядився повідчиняти всі вікна й двері та організувати цілодобове чергування.

Вранці наступного дня по всій школі помили підлогу, й порадившись з Прилуцькою райдержадміністрацією, вирішили відновити навчальний процес. І хоча 17 жовтня на заняття прийшло близько 20% загальної кількості дітей, уроки розпочали. А незабаром на нудоту та головокружіння поскаржилася вчителька молодших класів, згодом – іще одна. У третьої вчительки почалася алергія. Тому заняття знову припинили, діти й педагоги порозходилися по домівках. Кілька вчителів були обстежені місцевими лікарями. Та вже 18 жовтня зі скаргами на головокружіння, нудоту та тиск потрапили до прилуцької лікарні ще дві вчительки Линовицької школи, котрі пов’язують симптоми з дією невідомого газу. Вони досі знаходяться в лікарні.

Що ж до горезвісної ампули, то за словами правоохоронців, наразі встановлено, що Олександр Колинько взяв її в кабінеті хімії, де у його класу проходив перший урок. Згідно висновку експертизи, проведеної комісійно трьома фахівцями хімії НДЕКЦ, в ампулі була азотна кислота. Зараз ампулу відправили ще на одну експертизу, до Києва.

Однак, батьки школярів не довіряють висновкам експертів. Кажуть, що азотна кислота прозора, а речовина в ампулі мала бурий колір. Не переконують їх навіть пояснення фахівців з хімії, що при взаємодії з повітрям колір азотної кислоти змінюється на бурий; і те, що в шкільному хімічному кабінеті особливо небезпечних для життя речовин просто не може бути. «Ми вже 25 років нічого туди не купували», - каже директор линовицької школи. Ампулою ж, швидше за все, вже користувалися раніше – можливо, вона була відкрита кілька років тому та заліплена чимось на кшталт пластиліну, який азотна кислота роз’їла та вилилася, коли ампула перевернулася в кишені. На користь цієї версії свідчить акуратний зріз у стандартному місці, де зазвичай відкривають ампулу.

Сьогодні фахівці запевняють, що заняття в школі цілком безпечні, а голова Прилуцької райдержадміністрації Олег Власенко просить батьків відновити навчальний процес: «Ті півтора тижні, які діти прогуляли, ми не будемо відпрацьовувати, але, будь ласка, приведіть дітей у школу. Не хочете сюди – є інші школи: в Удайцях, Богданівці... Я вас дуже прошу розпочати навчання».

Людмила Смик

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"