У ТОВ «Земля і воля» кукурудзу збирають … програмісти

Кращий комбайнер Віктор Пінчук 12 років тому освоїв першого Джон Діра, в цьому році він сів на американського комбайна новішого покоління, з програмним управлінням робочого процесу. Поряд з кермом вмонтований монітор комп’ютера, що висвічує важливі параметри збирання: стан двигуна та інших головних вузлів, урожайність і вологість зерна та інші. Ємність бункера біля семи тонн, але розвантаження його триває хвилину-другу.

В цьому році господарство придбало чотири нові такі комбайни, що за день можуть намолотити до півтори тисячі тонн янтарного зерна. Принаймні,  до обід  першого дня збирання кукурудзи Віктор Пінчук вивантажив з бункера понад 150 тонн. Комп’ютер показав: урожайність 98 центнерів, вологість збіжжя – 22. Торік починали кукурудзяні жнива з майже 30-відсотковістю вологістю зерна, на досушування якого витрачали багато дорогого газу. В цьому році почали збирання на два тижні пізніше, оскільки  комбайнів добавили і четверту американську сушку змонтували.

Вслід за комбайнами йдуть трактори з подрібнювачами  пожнивних решток. Для протипожежної безпеки поля оборюють, біля комбайнів  чергує пожежна команда. Водій спецмашини Василь Лепеха раніше працював водієм у Києві, а 12 років тому сів за кермо пожежної машини ТОВ «Земля і воля».

Перевозять зерно з полів на власний елеватор здебільшого трактори Джон Діри з двома причепами. Допомагають і КамАЗи. Зважують завантажений транспорт на електронних вагах. Як кажуть оператори, секундна справа.

Стартували осінні жнива 29-ма комбайнами, що в перший день намолотили більш як п’ять тисяч тонн кукурудзи. Було це минулого вівторка, тоді ж і американські сушарки  запустили. Перевірили в роботі й одну німецьку «Стеллу».

Початком збирання задоволений генеральний директор Леонід Яковишин. За день до цього він особисто ознайомився з електронним «начинням» кабіни комбайна нового покоління, перевірив готовність всього збирального комплексу, поспілкувався з майже двома сотнями працівників, що тепер задіяні на головних жнивах для господарства. Обговорив з ними  умови оплати праці комбайнерів, водіїв транспортних засобів, операторів елеваторного комплексу, допоміжних служб. Трудівники задоволені: гідно зароблять і цього року. 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"