marg43le="line-height: 20.8px;">              У міністерствах: циркові клоуни, шпигуни, дурепи?..

                   «Агробізнес» про євроінтегрований цирк шапіто

         Винесені в заголовок народні титули урядовцям з нової команди не я придумав, те вичитав у статті Юрія Михайлова «Міністерство аграрної політики – клоуни з цирку шапіто», опублікованої в останньому номері журналу «Агробізнес Україна» за 2016 рік. Там же й пояснення, окремі з яких подаю мовою оригіналу:

         «… новий сільський міністр – за освітою шпигун, за позовом душі та професійним уподобанням  - земельний спекулянт. Нуль у сільському господарстві. У перші заступники взяв собі юриста з питань видачі дозволів на встановлення усіляких ларьків та наливайок і такого самого нуля в сільському господарстві. А велику євроінтеграторшу Владиславу Рудницьку, котра  все життя протирала спідниці по відділах кадрів різних фірм і про сільське господарство мала лише те уявлення, що сир добувають з вареників, замінили ще більшою євроінтеграторкою, котра на відміну від попередньої, принаймні бачила живих корів, хоча й у Німеччині. Ну й увесь цей балаган клоунів з цирку шапіто негайно розпочав розважати глядачів.

         Головним  у команді клоунів Юрій Михайлов назвав нашого Штірліца – міністра аграрної політики Тараса Кутового, котрий вивчився на хлібопашця в академіях СБУ. Якщо скласти докупи його поїздки, тусовки, презентації, інші збіговиська, то не зрозуміло, коли він працює над агропромисловою політикою. Його попередник Павленко у парі із заступницею Рудницькою більше половини робочого часу роздивлявся  пам’ятки культури в закордонних мандрах, так само «керують» селом Кутовий із своєю заступницею Ольгою Трофімцевою. Найбільше «досягнення» цієї заступниці – запропонувала  створити державну систему моніторингу хвороб великої рогатої худоби, оскільки без цього неможливо експортувати яловичину в Європу. Але м’яса ВРХ дефіцит і в самій Україні, й поголів’я невпинно скорочується,  через рік-два при існуючій аграрній політиці взагалі  нічого буде моніторити. 

         Перейшовши до подальшого аналізу роботи команди клоунів, журналіст з «Агробізнесу» написав: « За приклад до наслідування, найімовірніше, вибрали придурків з Міністерства економічного розвитку і торгівлі».  А зокрема заступницю міністра Наталію Микольську він назвав ще й  … дурепою: «… ця дурепа неприховано радіє, що «продукти агропромислового комплексу складають більшу частину в структурі українського експорту. Так, за підсумками 8 місяців 2016 року це близько 41,3% , що вдвічі більше, ніж у 2008р.» Деіндустріалізація України практично завершена – країні немає що запропонувати світу, окрім зерна, олії, ну ще трохи чорного металу та хімічних напівфабрикатів. Україна  перетворилася на «бананову республіку» в центрі Європи!»

         Виставив журналіст на показ й інші признаки недолугої «дурепості» цієї заступниці, процитувавши й таку її публічну заяву: «По нашому мнению, помимо  традиционных товаров, в частности, зерновых культур и продукции животноводства, перспективен экспорт меда, ягод и органики».   А далі  коментар Юрія: «І ця, вибачте на слові, заступниця міністра навіть гадки не має, що в сільському господарстві під «органікою» розуміють гній. Будемо експортувати гівно?»

         Справді, здавна селянин для збагачення ґрунту  поживою використовував органіку – гній, пташиний  послід,  перегній, різні компости. Заступниця ж міністра економічного розвитку й торгівлі,  видно, не вникає в такі «дрібниці», для неї це як вища математика, тож  і назвала органікою, більш за все,  продукцію органічного виробництва.

         Та мене непокоїть інше: як можна допускати до питань економічного розвитку й торгівлі  таких невігласів? Більше того,  вона, ота «дурепа», лізе і в питання органічного виробництва, ще й привласнюючи собі якісь заслуги, робить прогнози. А чи знає вона, що перша фаза проекту розвитку ринку органічної продукції реалізовувалася ще в 2005 – 2010 роках?  Працював над цим  Дослідний інститут органічного сільськогосподарського виробництва з Швейцарії. Він допомагав й інтегруватися органічному сектору в систему світової торгівлі. Але на цьому шляху стояли українські бюрократично-хабарницькі   перепони. Не подолавши їх, а ще посиливши, сучасні урядові клоуни так легко розкидаються новими завданнями: «Приділити увагу розвитку професійних сертифікаційних послуг, політичному діалогу і розвитку органічного ринку». А знаєте з ким треба вести «політичний діалог»? Виявляється, необхідно переконувати українців, що не вся продукція, «вироблена домашнім і фермерським способом, вважається органічною» - вона не стандартизована.

         Натомість «не свідомі» українці продовжують ходити на ринки і купувати продукцію за цінами, як за органічну. Урядові пропагандисти не кажуть, скільки коштуватиме та продукція, коли її стандартизувати. Адже сертифікується не лише земля, корівник чи й сама продукція, а всі етапи її виробництва – від поля до складів і маркування. Це важко виконати в умовах України  міцним господарствам фінансово і організаційно, а заступниця міністра тішить своє суспільство й закордон збільшенням експорту «органіки». Обіцяє продавати її аж на Африканському континенті. З цією метою й запланувала візит на пару  з подругою – заступницею міністра агрополітики з євроінтеграції Ольгою Трофімцевою – в Кенію і Танзанію. Автор публікації в «Агробізнесі» так прокоментував той візит: «Як ви знаєте, Кунія та Танзанія – це екваторіальні країни. Там цілий рік тепле море та чудові курорти. Не дивно, що наші мандрівники прямують туди саме тоді, коли в Україні врізали морози».

         Я доповню цей коментар. Відомо, що саме з грудня по середину березня найкраще приїздити на розкішні пляжі і природні парки Танзанії, яка вважається одним з найкращих туристичних регіонів Африки.   Розповідають туристи, що сама  природа спонукає людину  відчувати себе в гостях загубленого раю. Але ж українські урядовці запланували злітати туди за державні гроші  з метою «активізації експорту українських товарів, в тому числі й агропромислового комплексу».  От тільки ця туристична країна імпортує в основному пальне і товари народного вжитку. Сільськогосподарську продукцію виробляють 80 відсотків населення країни, що на 99 відсотків африканського походження.

         Така ж економічна ситуація і в туристичній Кенії, де продукти харчування виробляють великі плантатори з Європи і США, а також 1 мільйон 200 тисяч своїх дрібних господарств. Імпортує країна    нафту, верстати, автомобілі, прокат чорних і кольорових металів, ліки і медичне устаткування. Торгові партнери – Великобританія, Німеччина, США, Франція, Італія, ОАЕ. Правда, заступник міністра економіки і торгівлі Микольська заявила, що українські аграрії, ніби то,  реалізували Кенії зерна на 12 мільйонів доларів. Але переконаний, що це аж ніяк не заслуга ні її, ні міністерства. Такі обсяги під силу нашому невеликому за сучасними мірками господарству. Та й не чув ніколи, щоб якась міністерська «дурепа» допомогла якомусь сільгоспвиробнику продати десь за кордоном його продукцію. Бо такі,  як  написав Михайлов, «От те, що вони  «промотують» у сенсі «прожигають, то в мене немає жодних сумнівів».  А одне з тих місць, де відбувається  «прожигання», умовно назвали В2В – «ділові зустрічі.   Коли вони взагалі працюють, якщо в перервах між закордонними мандрами, весь час вештаються по якихось збіговиськах та заходах? Їх запрошують, як запрошували колись «весільного генерала» - придати вагу заходу. І наші клоуни сидять і надувають щоки, вдаючи свою важливість, хоча насправді нічого значущого ні в професійному, ні в інтелектуальному плані з себе не представляють. При цьому роблять заяви з питань, в яких ні біса не тямлять».

Додану вартість формують доданою тупістю, і не тільки…

          Журналіст навів кілька  нових витягів з їхньої дурні, котру верзуть перед телекамерами і мікрофонами, зокрема й від заступника аграрного міністра  з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої: «Вітчизняний аграрний сектор – це локомотив української економіки…»,  «Розвиток експорту української нішевої та переробної продукції з доданою вартістю – це мета номер один для нашої команди». І тут же коментар від журналіста: «Аграрний сектор не може бути локомотивом економіки. Аграрний сектор може бути лише постачальником сировини для промисловості та робочої сили. На превеликий жаль  переважна частина сировини та робочої сили вивозиться в розвинені країни – українській промисловості вони просто не потрібні… Доктор філософії не знає елементарних речей. Додану вартість можна підвищити, підвищуючи, наприклад, зарплатню та бонуси топ-менеджерам і власникам компаній або використовуючи вкрай неефективне обладнання, що відіб’ється на ціні. В розвинутих країнах немає такого поняття – «продукція з доданою вартістю». Там оперують поняттям «продукт високої вартості». У лікарських рослинах, диких ягодах, диких грибах, меду немає великої доданої вартості, але вони мають високу ціну».

         Можна й більш доступно розтовмачити заступниці міністра, що  насправді повинно бути ключовим аспектом в економіці, -  висока якість продукції при найнижчій собівартості. Без цього малозначима   й «мета номер один» для їхньої команди – «перероблена продукція з доданою вартістю». Оскільки, скажімо, переробити якісну кукурудзу нашого господарства з найнижчою в Європі собівартістю - то одна додана вартість, і зовсім інша, коли переробити кукурудзу нижчої якості, ще й з собівартістю вдвічі вищою, ніж у нас. З програмних цілей   заступниці міністра видно, що вона настільки далека від елементарних понять ефективної  економіки сільськогосподарського виробництва, як я від питань освоєння космосу, або ще й далі. І якщо її дурепою називає український журналіст, то що можуть подумати про її розум і компетенцію в Європі? А там - не українське В2В, де тусуються гарненькі дурепи з багатими самцями.   Тож і маємо від міністерських  аграрної та торгівельної  євроінтеграторок  лише заяви з тупими висновками. Слава Богу, що та дурня осідає здебільшого  на міністерських сайтах  та ряду інших не розкручених  Інтернет-виданнях.  Бо випусти її на європейський рівень – і кури засміють.

         «Бобові культури є дуже привабливими саме для середніх і малих виробників. Тому сьогодні наше завдання – збільшити долю нішевих, у тому числі бобових культур у структурі агровиробницьва», - сяйнув «геніальною» вказівкою аграрний міністр Кутовий, відкриваючи чергову конференцію про бобові культури. Не сказав лише, чим конкретним допоможе сільгоспвиробникам у виробництві і вигідному продажу бобових культур.

         У журналі «Агробізнес» наведені «піклування» урядових клоунів про селян в питаннях застосування ІТ-технологій в АПК, інтеграції в Білорусь, Туреччину, Канаду та інші країни, розвитку кооперації в АПК на зразок Німеччини тощо. По всьому цьому проведені семінари, міжнародні форуми, симпозіуми, «кругли столи», здійснені численні тури за кордон. Ми, глядачі, дивимося міністерські циркові  вистави безплатно, бо за них платить державна дірява скарбниця. До речі, безплатний цирк шапіто замінює всі норми  Конституції, які передбачають щось безплатне для громадян України. На медицину, освіту, культуру, соціальний захист тощо – грошей немає. Бо у провідні міністерства прийшли  управлінці з надто великою «доданою вартістю». Ще й любителі  бонусів – куди тим європейцям.  

         Он головний клоун з попереднього уряду, будівничий Великої української стіни, кажуть, насилу вивіз ті «бонуси» купленим у американських друзів студебекером. А зовсім «голий» міністр економіки з його уряду Абромавічус відразу після відставки, думаєте, в свою Прибалтику подався? Дзуськи – полетів з родиною на офшорно-курортний острів Маврікій -  «промотовувати» Україну. І таких прикладів повно, й не лише по урядовцях, а й по депутатах, що теж за три останні  роки добряче додали до своєї вартості. 

         У простолюду, в тому числі і в інтелігенції, зарплати на рівні африканських племен, а в касти чиновників – вищі, ніж зарплати деяких   європейських керманичів. Сотні  мільйонів бюджетних грошей виділяють на дурнувату    рекламу політичних партій. Що, вони стали менш корупційними? Чи совість кого замучила, що забрали  гроші з жебрацького бюджету на дурачення   людей, у яких  немає за що хліба купити?

         Юрій Михайлов з журналу «Агробізнес Україна» так завершує свою  публікацію про урядових клоунів з цирку шапіто: «Загалом посил цих клоунів і невігласів з Мінагрополітики дуже простий: що більше вас, українців, виздихає через крайнє зубожіння, то більше їжі ми зможемо експортувати за валюту!»

         Колись десь прочитав, що українців має залишитися в Україні не більше  15 мільйонів – стільки хватить для обслуговування  еліти. Дурдомівською  маячнею тоді це назвав. А, може, й не маячня, може, й реальністю стане,  якщо й далі будемо безвольними ослами?..

                              Василь Нестерук

   перший заступник генерального директора ТОВ «Земля і воля», депутат Чернігівської обласної ради  

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"