У мери і депутати -  як по щось на халяву 

Справжня демократія тримається на двох «китах»: правах і відповідальності. В Україні однобока демократія: прав багато, а відповідальності в рамках закону – по суті, ніякої. Тож і граються  тими правами, як кому заманеться.

Проявляється це й на виборах. Погодьтеся, якби в нашій країні права й обов’язки були рівнозначними поняттями, то наспіх створені  партії  й безвідповідальні  кандидати  не сунулися б у  виборчі перегони.  Їм довелося  б зважувати свої можливості – розумові, професійні, комунікаційні, організаційні, «тилові», моральні, фізичні – для практичної реалізації свого права бути обраним, і відчути відповідальність за результати роботи обраного. Така  вимога  і практика присутня в кожній цивілізованій державі. Тому там й  не йдуть двісті партій на вибори, і по півсотні  кандидатів не реєструються на одне депутатське місце чи посаду мера,  як в Україні - не вибори, а якась любительська вистава.

Оце познайомився з списком кандидатів на посаду міського голови Бобровиці. Багато дивного там побачив, що охарактеризую одним реченням: зібралась команда не в мери балотуватися, а йти  разом по щось на халяву.

Згоден, що на виборах повинна бути конкуренція, але я категорично проти передвиборчої забави, в якій беруть участь всі, кому не ліньки.   Бо це серйозна справа державної ваги. Та  нею, скажімо,  захотів «погратися» в Бобровиці якийсь художник з Чернігова. Більше всього, він талановита людина, але райцентру  потрібен хороший господарник й управлінець. Чи є таким художник? Бобровичани не знають і не взнають, оскільки він записався в кандидати, вочевидь, щоб пропіарити  себе і певну політичну силу.

Ще один кандидат у мери сам колись казав, що у нього є спеціальна медична довідка. Є серед претендентів на міського голову безробітна, партійний популіст, взагалі «сіренькі» особи. Навіщо вони заявляються на мера, якщо  собі не можуть ради дати?  Керувати містом, вони думають, – це щось простіше, ніж працювати вчителем, охоронником, трактористом, торговельником? Такого  шоу-підходу до державних виборів треба ще пошукати у світі.

Балотуються у мери Бобровиці й серйозні кандидати. Один з них – Олександр Приходько. Цей має досвід сільгоспвиробника, одначе  загадковий  фінал того досвіду: спочатку переуклав з пайовиками угоди на оренду землі на винятковий  термін – на 25 років, а потім передав невідомим чужим людям корпоративні права на оренду тієї  землі. Чи знайдеться хоч одна людина, яка повірить, що такі юридично-господарські «операції» проводяться без винагороди? Ті, хто працює на чорному ринку землі, розповідали мені, що вартість покупки корпоративного права на один   гектар з 25-річним терміном оренди в приміській зоні поблизу комунікацій коштує більш як 500 доларів. Приходько передав свої права оренди на 900 гектарів.

 Коли укладали довготривалі  угоди, власники паїв бачили перед собою Приходька, не гіршого  в районі керівника, йому й вірили.  Нового ж хазяїна  Травкіного  й у вічі не бачили, навряд чи й побачать коли.  Обмануті пайовики  або  їхні спадкоємці  колись довідаються, що  земля вже не їхня.

Сам же Приходько не забув про своїх спадкоємців – залишив їм 300 гектарів землі. Ще по Травкіно пішли чутки, що в банку якоїсь Прибалтійської країни поклав на рахунок солідну суму. Звісно, це лише балачки, тому і я не можу це підтверджувати. Як і те, скільки  одержав чи не одержав  Приходько від продажу корпоративних прав на оренду чужої землі.  І скільки втратив від цього бюджет? Не моя  це справа – розслідувати і давати юридичну оцінку. Мене непокоїть інше: з якою метою йде Приходько  в мери? Щоб комусь продати  Бобровицю з усім гамузом ?  А чого – досвід є, й ніякої відповідальності ні перед обманутими пайовиками, ні перед законом.

 Олександр Приходько одного разу вже балотувався на міського голову, тоді він  ще господарював  у Травкино, певний порядок там підтримував, але бобровичани й тоді йому  не повірили – напевно, серцем відчули.  А зараз? Чи має в душі хоч якесь почуття совісті і сорому, коли обіцяє виборцям нове щастя? І яке - схоже на Травкинське?

До речі, Бобровицею вже керували «підприємливі» голови. Після одного такого «крутого»   міськрада, разом з державними землевпорядниками,  ніяк не вточнить, скільки земельних ділянок він хапонув собі, родичам  і друзям. Багато з тих ділянок заростає бур’янами в очікуванні, мабуть,  вищої ціни. Загадково з’являються в Бобровиці якісь господарі колись куплених  споруд і комплексів.

Як можна здогадатися, великі гроші крутилися навколо того мера, а на ремонт доріг їх не вистачало, хоча в ті роки не було ні війни на сході країни, ні такої страшенної кризи в економіці та  політиці, ні такого безладу в суспільстві, що зараз маємо. Зате, у нинішньому  страшному році, як ніколи раніше, Бобровицька міська рада витратила на ремонт доріг 4 мільйони 700 тисяч гривень. Додатково наше господарство виділило 1 мільйон 300 тисяч гривень. Інші аграрники «скинулись» вже майже 300 тисяч. Бо допомагають тому, хто сам щось робить.

Я багато їжджу по Україні і бачу, які скрізь  дороги місцевого значення. Бобровиця з якості доріг – на кращому рівні. А все завдячуючи тому, що бюджетні гроші не розкрали і не віддали  дорожнім ремонтникам, які  працюють з 30-відсотковими «відкатами».

За каденції нинішнього голови Володимира Якушка в Бобровиці споруджена нова водонапірна башта і пробурені глибинні свердловини, створений міський комунгосп. До речі, товариство «Земля і воля» й для комунгоспу надало допомогу технікою та грошима. Знову ж, допомагаємо, бо бачимо, що та допомога йде на користь міста, а не по кишенях.

Тож і на цьогорічних виборах я підтримую кандидатуру Володимира Якушка. Відразу скажу, немало претензій і до нього, але він перевірений у конкретній роботі на благо міста. Скільки зроблено без державних дотацій – такими обсягами може похвалитися лише Якушко. Чи хтось з нових  претендентів на мера зробить більше – можна лише гадати, ще й без конкретних підстав. Гарно розповідати, ще гарніше обіцяти – аж ніяк не означає, що те буде зроблено. То навіщо Бобровиці журавель десь високо в небі? Хай собі літає на здоров’я. Місту потрібен керівник з господарською хваткою,  щоб бачив й вибоїни на дорогах, й пориви на водогоні, й невчасно забране сміття, а головне – щоб умів і хотів  щось корисне робити для міста, навколо чого й трудові колективи  об’єднуються.

Розкидатися перевіреними кадрами, а  на їхнє місце ставити «своїх» – то така кадрова політика нашої центральної влади. Якби я так керував у своєму господарстві, то й самого  господарства вже б не було.

Правда, Україна на ці вибори запустила механізм формування місцевих рад через партійне «сито». Але пошукайте,  в якої  партії є «сито» без корупційних дірок?  Щоб відповісти на це запитання, варто  глянути на партійних  народних  депутатів-циркачів з повадками (та й минулим) зеків. Недаремно люди зле жартують, мовляв, колись знали одного відомого столичного зека, а тепер їх, схоже, повна будівля під куполом.  Тому, напевно, не велика біда, що кандидати  в мери можуть не проходити   через  дірявий партійний фільтр, а йти на вибори  самовисуванцями. Отже, головне тепер, щоб  виборці добре їх відфільтрували. 

Кандидати в депутати висуваються обов’язково від партій. Наш вибір, як уже писав, - Аграрна партія України. У списку від неї – жодного випадкового кандидата. І партію цю  починаємо розбудовувати знизу. Не гаслами, а конкретними справами. Бо й найбільше тих конкретних справ – у аграрників, зокрема й нашого району. Тільки робочих місць – до двох тисяч. Всі зароблені на виробництві податки – аграрників. Допомога в ремонті доріг,  шкіл та дитсадків – теж від аграрників. Хочемо, щоб і в органах місцевого самоврядування було якнайбільше аграрників. А ще – наших надійних партнерів по селу: вчителів, медпрацівників, працівників культури. Тобто, тих, хто живе тут і працює на село. У списках інших партій теж є гідні кандидати, але чи самі партії гідні довір’я виборців. Скільки разів їх обманювали? Скільки разів назви міняли? Багато з них  безвідповідально грається в політику з однією метою – якесь владне крісло виторгувати. І щоб без ніякої відповідальності за свої партійно-державні діяння. Тобто, типові  халявщики. 

Чому вони так себе ведуть? Вочевидь, бачать,  які падкі виборці на підсунуті їм  ігри в народовладдя з «призами» у вигляді  благодійності, «обгорнутої»  гарними обіцянками. І народ, буває, так заграється, що й забуває про давно відому правду: на халяву можна одержати хіба що  діряву халяву, а не добротний  чобіт.

                                           

                             Леонід Яковишин

    Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"