У Бобровиці «декомунізували» почесну президію на Дні міста

Що «почесна президія» на різних державних і місцевих святкуваннях є витвором комуністичного режиму – сумніву немає, але  давно застаріла практика продовжує урочисто застосовуватися й досі, уже в незалежно-європизованій   Україні.

Бобровиця чи не першою в області давно прибрала з центрального майдану пам’ятник Леніну, а тепер, на святкуванні Дня міста 24 серпня, відмовилася й від отієї  ідеологічної спадщини – почесної президії.   Ведуча свята Марія Герасименко лише оголосила «почесних гостей», що стояли окремою купкою серед інших учасників свята неподалік сцени, з якої мали б  вони височіти над святковою площею. До речі,  постійно діюча сцена споруджена саме на тому місці, де колись непорушно стояв пам’ятник пролетарському Вождю, а поруч з ним вишикувалась на підвищенні, коли проходили демонстрації  під червоними прапорами, і  почесна президія.  Правда, до складу неї тоді запрошували й представників трудового народу, а тепер вона - лише для нової  «еліти». Традицію зламали в  Бобровиці.

 Може, й «дрібничка», але  факт загадковий:  «очищені революцією гідності» і «декомунізовані» якось не  поспішають відмовитись    підніматися   над народними масами  на святкових заходах та інших урочистих зібраннях.  А на світ гордовито заявляють: декомунізацію завершили! Але  то все стосовно пам’ятників і назв вулиць, а в головах Лідерів – більшовицькі порядки.

Загадкою  можна назвати й те, що  на такий багатолюдний захід не приїхав жоден з народних депутатів, в тому числі  й «рідний» Олег Дмитренко. Більше того, він навіть   не уповноважив  на слово до виборців  котрогось з помічників.  Тож чи не вперше на такому урочисто-святковому зібранні  не прозвучали гарні обіцянки.

А он у Козельці, тижнем раніше, на соборному ярмарку побував народний депутат Олег Купрієнко і ощасливив місцевих мешканців тим, що допоможе їм добитися у Верховній Раді підвищення статусу райцентру – із селища міського типу на місто.

Бобровичанам не потрібна така «допомога», оскільки їхній райцентр давно має щастя – називатись містом. Але все ж, якби завітав на свято якийсь   народний обранець, він неодмінно б порадував іншою обіцянкою, що є невід’ємною рисою  «слуг» народу. Практичної користі від тієї обіцянки, більше всього, не було б, але на душі комусь би та полегшало.

На свято в Бобровицю   ніхто не приїхав з  відповідальних  посадовців обласної влади.  Це чи не найбільше здивувало спостережливих бобровичан. Вони перемовлялися між собою, мовляв, влада то в районі пропрезидентська, тож мав би хтось з Чернігова підтримати неї і на святі – так завжди бувало.

Проігнорували річне свято і лідери районної організації провладної  партії БПП «Солідарність» - не помічений був на майдані ні перший секретар, ні його «права рука». Тож і з цього приводу  люди перешіптувалися між собою.

 Втім, всі ці «відсутності», вочевидь,  не позначились на загальному рівні святковості. Що найперше кидалося у вічі – скрізь панував український дух: у піснях,  мові,  національних костюмах, відтворених давніх селянських світлицях та звичаях… Спостерігаючи за всім цим трирічний онучок Матвійко, що приїхав у гості з Києва,  видав мені вголос: «Ді-ді, я теж українець!»

На вулицях столиці йому важче це відчувати, бо там скрізь чужомовні надписи, переважно не українська мова, навіть дитячі іграшки та мультики – не в українському стилі. У Бобровиці ж він побачив куточок справжньої України, правда, лише на один день створений. Але ота колона діток, що йшла по майдану у вишиваночках та вимолювала в дорослих і самого Господа мирного неба, - то справжнє, і не на один день.

Плазування перед  чужим, знаємо з історії, притаманно було за російського царизму, що потім навіть більшовики критикували. І Тараса Шевченка цитували: «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, Й  свого не цурайтесь…» Сучасні українці дослуховуються до повчань свого національного Пророка, але, на жаль, здебільшого на отаких ось  святах, і переважно в сільській   місцевості. І то добре – не вмирає остаточно український дух, а найголовніше – він находить місце в дитячих сердечках. Та знову ж,  не в усіх. Бо навіть у «європизованій» Україні он на скільки побільшало батьків, до яких ще давним-давно звертався наш Тарас:

Не дуріте дітей ваших,

Що вони на світі

На те тільки, щоб панувать…

Але ця хибна «філософія», думається, найменше стосується тих, хто брав безпосередню участь у святкуванні Дня міста, хто в земляків  будив і піднімав на вищий рівень  почуття гордості за Вітчизну.

Святкувала Бобровиця 24 вересня водночас й 73-тю річницю визволення району від фашистсько-німецьких загарбників.  Полеглих визволителів пом’янули хвилиною мовчання, а живих – добрим словом.  Жалобне доводиться визнавати, що тих живих залишилися одиниці. Та їхні ряди поповнюють бійці неоголошеної війни з Росією, яких офіційно називають АТОвцями. Чи за такий «мир» поклали голови мільйони наших співвітчизників в роки найстрашнішої війни? Чи думали вони, що через сім десятиліть їхні правнучата знову вимолюватимуть мир? Ще і  в кого вимолюватимуть? В тих, що вчора називалися «братами», і в тих, хто на крові дорвався до влади, а тепер не здатний захистити  чисте небо над  Україною?.. Ці питання відлунювалися від слів патріотично налаштованих діток – майбутнього незалежної держави.

День міста –  місцеве свято. Тож і нагородження здійснювалося від   міської ради  тим колективам та індивідуальним господарям, які  роблять найвагоміші внески в розвиток міста. Вручав нагороди міський голова Володимир Якушко.

На районному   рівні були відзначені  територіальні громади та їхні керівники за творчі підходи в оформленні світлин, участь в іншому громадському житті району. Але найвищу нагороду одержали цілком заслужено  все ж юні і дорослі учасники народної самодіяльності – загальну  симпатію глядачів. Оскільки, що не номер, то народний шедевр, подарований землякам і гостям від щирого серця й … безкоштовно, що стає великою рідкістю на шляху до Європи.

                                                                                                Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"