marg43le="line-height: 20.8px;">

Справу відродження села, його духовності і культури взяв у свої руки хлібороб-будівельник

 

Директор приватного сільгосппідприємства «Пісківcьке» Валерій Колоша втретє організував у рідному селі Піски Бахмацького району Всеукраїнський фестиваль «Відродження українського села, його духовності і культури».

Цим прекрасним мистецько-фольклорним заходом зацікавилась народна артистка України, співачка і ведуча  першого національного телеканалу Оксана Пекун,  їй і коровай вручили господарі світа.

Від Чернігівської обласної ради вітав учасників і організаторів фестивалю заступник голови обласної ради Арсен Дідур. Обласну держадміністрацію представляв директор Департаменту агропромислового комплексу Сергій Хоботня. Завітали на свято й ряд керівників сільгосппідприємств з Бахмацького, Бобровицького, Ічнянського, Носівського та інших районів. А от від Департаменту культури та туризму ОДА ніхто не «засвітився» на фестивалі. Певно, там дійшли до висновку, що коли за справу відродження духовності і культури села беруться самі аграрії, то їм – культпрацівникам – там нічого  робити.

І справді, свято відбулося на славу. Вдалий заспів йому зробили духовий оркестр Міністерства з надзвичайних ситуацій України і народна артистка України Оксана Пекун. Співав і чоловічий хор «Благовіст» Благовіщенського монастиря з Ніжина.

А далі … чого тільки не було: кінно-трюкове шоу, майстер-класи      ( коління та пиляння, молотіння пшениці ціпом, косіння трави,  їзда верхи на коні, розпис українськими візерунками, клас гончарства та ковальства тощо).

Та головною на фестивалі була українська пісня, що звучала у конкурсній програмі фольклорних колективів з Бахмацького, Бобровицького, Ічнянського, Куликівського, Ніжинського, Прилуцького районів. Співали й танцювали відомі колективи з Києва, Чернігова, Бахмача.

Протягом двох днів вирувало  різножанрове культурно-народне дійство, «приправлене» й сучасною молодіжною дискотекою. Організоване не «зверху», і не служителями культури, а  селянином з діда-прадіда, котрий після школи вивчився на будівельника, потім здобув вищу освіту з організації виробництва, пройшов Афган, і все ж залишився в рідному селі вирощувати хліб і відроджувати молочне виробництво. Знається Валерій Петрович Колоша й на дизайні та українському фольклорі, підтримує сільський фольклорно-обрядовий ансамбль «Берегиня».

Завдячуючи народній артистці Оксані Пекун та першому телеканалу фрагменти сільського фестивалю побачать в Україні. Може,  ще в декого пробудиться бажання відроджувати духовність і культуру села не гарними виступами з рейтингових телеканалів, не патріотичними промовами на зустрічає з простолюдом, а конкретними справами, як Валерій Колоша?   

До речі, не лише обласних організаторів культури, й обласної журналістської братії не видно було на сільському фестивалі. Ото якби в селі відбулося, не доведи Господи, вбивство чи зґвалтування неповнолітньої – тоді б понаїжджали! А досвід відродження українського села – кому те потрібно? 

На щастя, є в Україні й справжні  патріоти, які своєю працею, своїм меценатством допомагають співвітчизникам відчувати, що вони з українського племені, якого «правди сила ніким звойована ще не була, яка біда, яка чума його косила, а сила знову  розцвітала».  

 

                                                                                   Григорій Загребля

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"