Сонливих депутатів стряхнуло земельне питання

 

Сесія Бобровицької районної ради проходила спокійно, навіть можна сказати, сонливо, аж до 20-го питання порядку денного, яким передбачено прийняття рішення про реорганізацію Браницької школи – із середньої в неповну середню. Це й викликало першу невелику дискусію. Перед цим на засіданнях постійних комісій думки розділилися: гуманітарна комісія – за реорганізацію,  аграрна і бюджетна – проти. І в сесійній залі відстоювали школу аграрники, зокрема виконавчий директор ТОВ «Земля і воля» Валентина Чернякова, перший заступник генерального директора, депутат обласної ради Василь Нестерук, заступник директора по Браницькому відділку Галина Приходько, прозвучали репліки проти реорганізації й від інших депутатів. За збереження школи виступила  голова районної ради Тетяна Ковчежнюк. І сесія одноголосно підтримала цю пропозицію.

Та по-справжньому гаряче стало у сесійній залі, коли дійшли до розгляду питань про виділенні землі учасникам АТО і звіту начальника відділу Держгеокадастру у Бобровицькому районі  Петра Осипенка. Серйозні  претензії до його роботи висловила голова бюджетної комісії Валентина Чернякова. Її обурив той факт, що в районі, не без участі цього керівника, виділяються десятки гектарів земель сільськогосподарського призначення державної власності  «землегастролерам», які узаконюють оренду землі, але не реєструють договорів оренди і роками не платять у бюджет. Навела Валентина Онисимівна приклад   стосовно якогось  Вишнякова з Росії, що має прописку в Черкаській області. Там же одержав і першу ділянку для ведення фермерського господарства. Невідомо яким чином він облюбував 61 гектар державних земель на території Бобровицької міської ради і трохи меншу ділянку в Браниці. Керівники цих громад і гадки не мали, що ці землі сільськогосподарського призначення віддані  комусь  обласним  Головним управлінням Держггеокадастру, звісно, за участю  керівника районного відділу. І без ніяких аукціонів, що передбачені.

Голова бюджетної комісії Валентина Чернякова і депутат обласної ради Василь Нестерук протягом чотирьох днів ніяк не могли впіймати на робочому місті Осипенка (він кожного дня їздить на роботу в Бобровицю з Броварів на кілька годин), щоб одержати від нього необхідну інформацію про цей випадок, бо Вишняков уже прислав ТОВ «Земля і воля»  пропозицію про укладання з ним договору суборенди на його «фермерську» землю. Що ж виходить – сам і копійки не заплатив орендної плати у бюджет, зате хоче мати свіжу копійку від суборенди «прихопленої» в Бобровиці землі?  За які заслуги перед Україною одержав таке право уродженець Росії  Вишняков? Причому, одержав право заробляти на суборенді землі,  якої тепер не вистачає для АТОвців?

Ну й що?.. – така позиція головного в районі розпорядника державних земель. Мовляв, кожен громадянин України має право одержати землю.

Воно то так, але чомусь держкомземовці не дали скористатись цим правом безземельним жителям Бобровиці (вчителям, медикам, фахівцям виробництв), які подавали були заяви на одержання по два гектари землі саме в тому масиві, який потім увесь забрав «прописанець» Черкаської області Вишняков? Це питання поставив керівникові земельного відділу депутат обласної ради Василь Нестерук.

На сесії районної ради Петро Осипенко не розкрив цю загадку, але доповів, що землю для учасників війни на Сході він шукає. Але де? Виявляється, на тих полях, які орендують сільгоспвиробники, згідно з укладеними договорами,  і справно платять у бюджет орендну плату. Виходить, що таку землю легше роздати АТОвцям, ніж прихоплену заїжджим «фермером»? 

Про очевидне самозахоплення землі розповіла сільський голова Ярославки Галина Юхно. Їй надійшов лист від Осипенка на погодження виділення «зальотному» орендарю  80 гектарів державної землі, що на території сільської ради. У десятиденний термін вона повинна була відправити в Головне управління або згоду, або обґрунтовану відмову. Але вже на  другий  день у село приїхав представник нового  хазяїна  з  погоджувальним папером, наданим у області без ніякого погодження сільської ради, і приступив навіть до обробітку землі. Сільський голова зателефонувала в земельний відділ, але почула від начальника, що він … не знає тих людей. Тоді звернулася до керівництва «Землі і волі»,    одержала там  підтримку,  і прогнала з поля  «загарбника», оскільки він  не уклав договору оренди,  не мав при собі інших необхідних документів на землю.

Тож на сесії районної ради  від керівника громади полетіли грізні «стріли» на Петра Осипенка, котрий утаємничує  виділення землі, не допомагає селам відбиватися від земельних шахраїв.

І тут у Осипенка раптом «вималювався» добровільний адвокат – депутат і керівник місцевого фермерського господарства Микола Фенюк. Він чи то не почув, чи не хотів почути те, що говорила сільський голова, і став  звинувачувати в  її особі всіх сільських голів у безпринципності, у недостатньому виконанні своїх обов’язків, від чого, мовляв, і оті випадки захоплення землі чужими псевдо-орендарями. Тож – яка тут вина начальника районного земельного відділу?..

Заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур, який брав участь у роботі сесії районної ради,  осмикнув Миколу Фенюка, закликав його не виступати в ролі адвоката Осипенка, адже  до нього висуваються справедливі претензії.  Бо керівник відділу державної установи повинен стояти на захисті інтересів держави і органів місцевого самоврядування, а не сприяти розгулу фіктивних фермерів.

Голова депутатської комісії Валентина Чернякова ознайомила депутатів і самого Осипенка з положенням про структурні підрозділи Держгеокадастру, де чітко написано, що керівник районного відділу підзвітний та підконтрольний і райдержадміністрації та районній раді. Але депутати насилу добилися від нього, щоб прийшов на сесію і хоча б проінформував про стан використання в районі земель запасу і резерву, що не мало, не багато – більше 50 тисяч гектарів.

Осипенко виступив перед депутатами, прочитав деяку статистику, але не дав чіткої картини як загалом, так і по сільрадах. Таку інформацію зажадав від керівника районного земельного відділу і депутат обласної ради Сергій Чубовський.

Свою  пропозицію висунув і Микола Фенюк: щоб була надана інформація й про те, хто з колишніх керівників району погоджував (підписував) виділення державних земель сільськогосподарського призначення чужим власникам і орендарям.

Ніхто не заперечив проти такої  пропозиції.  Але в ній криється  й загадковість. Скажімо, чому активний депутат не піднімав її раніше? Чекав, поки земельні афери розворушить Валентина Чернякова? Хоча він був районним депутатом і раніше –  при режиму Януковича, ще й від його Партії регіонів. І тепер перебуває  у низовій команді нинішнього президента, он як відчитав сільських голів за безпринципність. А сам яку позицію займав? Чи тільки тепер розгледів безлад у використанні державних земель? І кинувся переводити стрілки з керівника земельного відділку на керівників громад?

Хоча, в  чомусь він прав, бо ота безпринципність справді присутня в роботі сільських  голів. Але на сесії конкретними фактами було доведено, що за бардаком використання і розбазарювання  державних земель передусім стоять державні її розпорядники.  Тож сесія районної ради прийняла рішення: відправити питання про розпорядження та використання земель державної власності на доопрацювання, щоб розглянути його на другому засіданні даної сесії ( її не закрили). Одностайно проголосували депутати й за те, щоб звернутися до голови Бобровицької райдержадміністрації Василя Кучерини про  відкликання погодження, дане ним два тижні тому, щодо призначення  Осипенка П.О. на посаду начальника відділу Держгеокадастру у Бобровицькому районі – зараз він виконувач обов’язки. Окреме звернення адресоване й начальнику Головного управління в Чернігівської області, щоб  не погоджував кандидатуру  Осипенка на зазначену посаду, оскільки сесія районної ради висловила йому недовіру.

Таку позицію районних депутатів  підтримав заступник голови обласної ради Арсен Дідур, заодно пообіцяв посприяти, щоб на друге засідання сесії приїхав  начальник Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.  

 

                                               Григорій Войток

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"