Шлях стічним водам перекрили … презервативи

Більше двох великих відер цих використаних протизаплідних засобів витягли із затору в каналізаційному колекторі комунальники Бобровиці. Складовими того «клубка» були також дитячі памперси, предмети жіночої гігієни, шматки одягу і взуття, навіть майже цілі простирадла.

- Диву дивуєшся, як могли жильці багатоквартирних  будинків все те запхати в унітази? – коментує ситуацію міський голова Володимир Якушко. – Підозра, що таке могли вчинити діти, - відразу відпадає, дивлячись на те «добро», яке витягли з каналізації. Наступне здивування: невже дорослі люди не розуміють, що вони роблять комунальну «диверсію» проти самих себе,  а передусім проти жильців квартир перших поверхів? Адже  їх, а також підвали будинків, ледь не залили нечистоти. І це вже не вперше…

 Комунальна служба з п’ятниці до  понеділка включно пробивала той каналізаційний затор. Була підключена спеціальна техніка місцевого відділення служби з надзвичайних ситуацій, товариства «Земля і воля», районної лікарні. Викачали  і вивезли дві сотні кубів стоків. У  понеділок, на четвертий день цієї  боротьби,  довелось викликати спецтехніку Ніжинського водоканалу.  Зусиллями її та пожежних автомашин гнали той презервативно-памперсний клубок по каналізаційних трубах півсотню метрів. І екологічна катастрофа відступила. Чи надовго?

У розмові з учасниками-рятувальниками не звучали грубі докори  на адресу  «диверсантів», натомість був помітний у втомлених чоловіків важкий осадок на душі. Це коли розповідали, як помічали у вікнах 170-квартироного будинку хіхікаючі обличчя. Знаючи, що то з їхньої вини виникла надзвичайна ситуація, передусім проти їх самих, ніхто й пальцем не поворухнув, щоб долучитися до запобігання екологічної катастрофи. Навпаки – зловтішалися. А катастрофа  лише відступила…під насмішки  зловмисників.

- З трудом, але із затором у каналізації ми справилися, - розповідає далі голова Бобровиці Володимир Якушко. – Хоча нечистоти були вже на виході з каналізаційних люків і нижнього трубопроводу передусім 170-квартироного, звідки й затор пішов. Але насувається ще страшніша катастрофа: новий власник Бобровицького молокозаводу (ВАТ «Буринський завод сухого молока», на балансі якого очисні споруди, може з дня на день припинити обслуговування каналізаційної мережі міста. Причина – з більш як п’ятисот  користувачів каналізації (водовідведенням), лише сто з них уклали договори на ці послуги з «Містдобробутом» і заплатили за водовідведення.

Для більшої ясності Володимир Володимирович пояснив, що раніше споживачі напряму платили молокозаводу, але далеко не всі добросовісно це робили. Й керівництво заводу-банкрута  не проявляло наполегливості  як до окремих споживачів, так і до великих організацій. Нові власники підприємства заявили, що вони не збираються мати справу з півтисячею користувачів каналізації, цим має займатися «Містдобробут» - збирати оплату із споживачів,  потім вносити її на рахунок заводу – власника очисних споруд. Це повинно запрацювати з 1 листопада. Визначена  дата вже наступила, але переважна більшість споживачів водовідведення, за словами директора «Містдобробуту» Георгія Дударя, уникають укладання договорів і самої оплати за каналізацію. Дехто навіть агресивно посилає представників комунальної служби «подалі». Через день-два новий власник молокозаводу може цілком законно послати «подалі» всю Бобровицю і відключити місто від каналізації.  Уже й спосіб придумав: заб’є мішками з піском вхід каналізації на очисні споруди. Цікаво, з якими гримасами на обличчях спостерігатимуть з  вікон власники  євро-квартир за тим, як «купатимуться» в нечистотах їхні будинки? Істинно, що про бажання йти в Європу багато горлопанимо, але жити хочемо в комунізмі, про який уже й комуністи втратили мрію.

Розповів міський голова про ще одну проблему – водопостачання абонентів того ж молокозаводу. Свого часу, до його водогону підключилися ( є навіть неофіційно) з півсотня чи й більше споживачів. Нові власники молокозаводу категорично відмовляються надавати й «водяну» послугу, бо й ліцензії на це в них немає. «Міскдобробут» вже проклав 300 метрів власного водогону і почав підключати до нього колишніх абонентів молокозаводу. Десь до 10 господарів індивідуальних будинків уже уклали договори з міською комунальною службою на водопостачання, решта – вичікує. Та з такими, на думку керівника «Містдобробуту Георгія Дударя, легше боротися, - до їхніх садиб не подадуть воду. Цікаво, як ці за хіхікають?

                                                                    Григорій Войток 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"