Щастя не обов’язково шукати за тридев’ять земель, воно є і в рідному селі

 

На святі Дня Щаснівки назвали наймолодшу жительку – Мілану, яку народила в травні Яна Грозенко, дружина бійця АТО Максима Грозенка.

Саме про цього захисника Вітчизни в листопаді 2014 року газета «Чернігівщина» опублікувала мою розповідь: молодий воїн, двічі, можна сказати, однією ногою стояв на тому світі. Ще раз життя йому врятували обставини: після тяжкої контузії і лікування Максим одержав короткострокову відпустку, повернення з якої почалося похованням друга, з яким, якби не відпустка, обов’язково був би поруч в окопі, куди потрапив ворожий снаряд. Максим віз для товариша мобільний телефон, але не встиг віддати, поклав свій подарунок вбитому товаришу в труну.

 З тих трагічний подій минуло майже сім років, і журналістська доля знову звела з Максимом Грозенком, але на цей раз з радісною подією для його молодої родини: односельці гаряче вітали молодих батьків і новонароджену Мілану. Знаковим є й те, що мужній воїн Максим Грозенко знайшов своє сімейне щастя не десь за тридев’ять земель, а в рідному селі Щаснівка, де живуть його батьки, правда, глибоким корінням вони вихідці з Осовця, але здавна обидва села – одне ціле, одна адміністративна одиниця. І свято Дня села спільне. Для його змісту, колориту, яскравості постаралися жителі і Щаснівки, і Осовця. Староста Щаснівського старостинського округу Алла Костюк дякувала представникам обох сіл за участь в організації свята, за дружнє прибирання вулиць і майданів, впорядкування кладовищ, завершення власними силами спорудження на кладовищі каплиці з накриттям для відспівування покійників в негоду, інші ділові ініціативи. Найбільш активних помічників у добрих справах нагородила пам’ятними подарунками. Відзначила староста велику допомогу базового господарства «Земля і воля» в благоустрою села, будівництві та ремонті соціальних приміщень.

Заступник генерального директора ТОВ «Земля і воля» по Щаснівському відділенню Павло Хомік наголосив, що господарство радо допомагає передусім тим сільським громадам, які самі ініціативні в наведенні порядку, в спорудженні та ремонті певних побутових об’єктів, в інших добрих справах. Адже тільки спільно можна багато зробити як для благоустрою, так і для кращого життя громадян на місцях. Господарство готове й далі допомагати громаді в кожній новій добрій справі, адже це в пріоритеті генерального директора, Героя України Леоніда Яковишина.

Що життя в Щаснівській громаді не тьмяніє, а набуває нових життєдайних барв, відзначив і заступник голови Бобровицької міської об’єднаної громади Сергій ЦибаПризнався, що він це відчув з перших хвилин приїзду в Щаснівку та перших діалогів з людьми, з переповненої зали будинку культури, до речі, капітально відремонтованому власними руками жителів громади, матеріалами й технікою допомогло товариство «Земля і воля».

Завідуючу відділенням культури Бобровицької об’єднаної громади Людмилу Луценко порадував підвищений рівень художньої самодіяльності. На сцені зазвучали нові, добре поставлені голоси. Адже до художньої самодіяльності долучилися фахові землячки й талановиті дачниці. Зокрема, три роки тому оселилася в Осовці самодіяльна співуня Надія Гаврилюк. Тепер у неї частенько гостює дочка Ніна Пона, яка успадкувала від мами чарівний голос. На святі села дачниці чарували місцевих жителів своїм співом.

Валентина Набок працює в ансамблі «Дарничанка», на святі села заспівала й землякам, її досвід і фаховість потрібні й місцевому колективу художньої самодіяльності.

На досвідчених фахових і самодіяльних артистів рівняється молодь. Бурхливі оплески зірвала внучка місцевого механізатора Миколи Борисенка Аніта Заінчуковська. Вели концертну програму свята цьогорічні випускниці школи Аня Харченко і Таня Кот.

На жаль, не додалося чоловічих голосів. Але не старіють душею і голосом ветерани художньої самодіяльності Анатолій СміянЮрій Жолак і Яків Сміян. Кістяк місцевого ансамблю – з ветеранів-жінок. Багато років працює на громадських засадах з ансамблем Наталія Лига, ветеран освіти з родини місцевих педагогів Хоменків. Вона написала й прочитала зі сцени молитву рідному селу. В активістах з наведення порядків у селі її чоловік Григорій Лига.

Від місцевих артистів-аматорів звучали пісенні подарунки всім учасникам свята, окремим трудівникам та ветеранам праці, відомим землякам, учасникам АТО/ООС. Піснею і покладанням квітів до обеліска Слави вшанували пам'ять воїнів, котрі віддали своє життя, визволяючи рідну землю від фашистських загарбників.

 

На території Щаснівки і Осовця чотири впорядковані автобусні зупинки, одну з яких розмалювали напередодні свята села. Організував цю художню роботу місцевий підприємець Олександр Гончарук. Прибирання ж на зупинках проводять добровольці, але не від випадку до випадку, а постійно, визначені відповідальні.

Цьогорічний День Щаснівки показав, як можна гуртом і порядки наводити в селах, і життя місцевим мешканцям робити цікавішим, і відпочивати разом культурно й весело. Головне – на місці самим шукати фактори і засоби для об’єднання жителів громади на розвиток змісту свого життя. І родинне щастя не обов’язково шукати за тридев’ять земель, його можна знайти і в рідному селі.

          

Григорій ВОЙТОК 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"