Прометей слова

 

Так  назвав Павла Тичину письменник з Чернігова Михайло Кушніренко, котрому в 1966 році пощастило особисто поспілкуватися з геніальним земляком-поетом Павлом Григоровичем. Ту десятихвилинну бесіду на форумі молодих літераторів він запам’ятав на все життя. Пригадав і тепер, на святкуванні 125-ї річниці з дня народження Павла Тичини в його рідному селі Піски.

Та з числа учасників свята найбільше спілкувався з видатним поетом і державним діячем його найближчий земляк Дмитро Головко. Багато цікавого, невідомого з відкритої преси, розповів він,  прочитав і власного вірша, написаного під враженням після останньої зустрічі  з Павлом Григоровичем незадовго  до його кончини в 1967 році.

Завдячуючи спогадам очевидців та щирим дослідникам  творчого життя й постає перед нинішнім поколінням справжній Тичина, а не отой – з української хрестоматії радянської школи.

- Я з третьої години ночі добиралася до Пісок, щоб здійснити давню свою мрію: пройтися по землі, де ступала нога генія літератури, почути нові слова правди про нього, - говорила зі святкової сцени літератор з Коропа Валентина Михайленко.

Делегацію з Чернігова очолила голова обласної організації Національної спілки письменників України Олена Конечна. Від неї, а також від ще одного члена делегації – поетеси, професора-літературознавця Тетяни Дзюби – почули учасники святкового заходу теж багато цікавого про справжнього Тичину. Навіть і те, що писав він вірші тільки олівцем, що свого часу  учив нотної грамоти Григорія Верьовку – організатора і керівника прославленого українського народного хору. Розповіли чернігівці  про  дружбу Павла Григоровича з Михайлом Коцюбинським і Олександром Довженком.

Уродженець Щаснівки Бобровицького району письменник Іван Марченко багато довідався про молодого Павла від сусідки бабусі Варки, яка народилася й жила до одруження в Пісках  по сусідству з родиною Тичин.

- Ото в дитинстві й сказав собі, мовляв, з Пісок  є поет, а я буду – з Щаснівки, - напівжартівливо почав свій виступ Іван Васильович, а завершив уривочком з поеми про двобій каїна й поета. 

Ведуча свята, начальник відділу культури Бобровицької РДА Марія Герасименко нагадала присутнім, що перший вірш  Павла Тичини датований 1906 роком, а перша поетична збірка вийшла друком у буремний 1918  рік громадянської війни, коли на українських землях творилося криваве страхіття, коли брат убивав брата, сусід – сусіда, коли отаманами ставали чабани, а новоспечені владні «патріоти» захищали свою «гетьманську» булаву життями безвусих кадетів.

Поет про все те писав, та не все потрапляло до його збірників. Вже в незалежній Україні широкий читач побачив патріотичну творчість нашого видатного земляка. Втім, немало виринуло на гребінь   новітньої революційної хвилі й тих, хто засуджує поета за оспівування  радянської влади. Навіть один чернігівський, нібито, прихильник творчості Тичини приписав поету «Страх, що його переміг».

Стосовно такого громадського  присуду, певно, цілком закономірно виникає  думка, що  в сьогоденному українському суспільстві найяскравіші  сміливці – це судді історії, судді тих літераторів, політиків і державних діячів, котрих або вже немає в живих, або вони вже не при владі.

А спробували б вони, ті судді, в епоху влади каїнів написати про молодих героїв Крут, про славу українському герою, що «впав з коня», про голодомор… А Тичина писав, вочевидь, долаючи страх, бо передусім він був живою людиною. Якби ж було так, що страх його перемагав, як написав сучасник, то не залишилося  б для нащадків  поетичних творів, написаних живим свідком тих подій, а не теперішнім «сміливим» суддею. А це, як кажуть у Одесі, дві великі різниці.

До речі, ту різницю охарактеризую одним відступом від теми: зараз дуже багато «суддів» лементує про  злодійську владу Януковича, не кажуть тільки, в якому місці вони сиділи, коли Янукович злочинно керував.

На відміну від таких «суддів» Павло Тичина в роки диктаторської влади не підтримав брудне паплюження і звинувачення побратимів по перу Рильського і Яновського – про це на святі нагадала професор літературознавства Тетяна  Дзюба. Тоді такий вчинок розцінювався як  громадянський подвиг, як самопожертва, бо за незгоду з думкою партії жорстоко карали.

Втім, свято ювілею Павла Тичини проходило здебільшого на патріотично-обнадіюючій  для України ноті. Святковості надавав прекрасний колектив художньої самодіяльності районного будинку культури, юні шанувальники творчості поета-земляка, його послідовники в літературі.

- У кожному поетичному рядку, у кожному слові Павла Григоровича проглядається рідний для нього край, - вітав зі сцени пісківчан і гостей свята виконувач обов’язки голови Бобровицької райдержадміністрації Володимир Ляховенко. – Бо й справді, благословенна ця земля, що ніколи не переставала й не перестає родити добірними хлібами, справжніми трударями й літературно-мистецькими талантами.

Хто був на святі в Пісках,  мав змогу очевидячки в цьому переконатися. На цьому наголосив і народний артист України, сучасний український кобзар і соловейко Василь Нечепа. Він і свято завершив виконанням Гімну України разом з усіма присутніми на ювілеї славетного земляка Павла Тичини.

 

                                        Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"