Питання зрошення стало критичним


 

На цьому наголосив заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. Адже в Україні третина ріллі гостро потребує зрошення, у південних областях великі земельні масиви перетворюються на пустелю. Щоб побудувати зрошувальну систему на такій площі, потрібні п’ять мільярдів доларів інвестицій, на першому етапі – півтора мільярда.

В Українській аграрній конфедерації порахували і пропонують негайно розпочати кроки щодо створення та запуску Земельного іпотечного банку з близько 30 мільярдами доларів фінансового ресурсу. Не кажуть тільки, де взяти ті десятки мільярдів, коли одного мільярда ніяк не допросимося в МВФ?

Уряд створив робочу групу, яка займеться проблемою зрошення, розробить план заходів із розвитку зрошення до 2030 року. Фермери в 2022 році нібито готові будуть вкладати кошти в будівництво зрошувальної системи на 30 тисячах гектарів. Чи буде досягнута ця мета – ніхто не гарантує.

Натомість ТОВ «Земля і воля» вже споруджує зрошувальну систему, без ніяких планів-заходів уряду й аграрної конфедерації, без нафантазованого Земельного іпотечного банку з космічними для України багатомільярдними ресурсами. Першу її чергу випробували торік, і в цьому році підготували до штучного поливу 200 гектарів, засіяних кращими гібридами кукурудзи і соняха для вирощування насіння цих культур. Зрошуватиметься й картопля та інша городина для власних їдалень.

У планах господарства – забезпечити полив посівів кукурудзи промислового виробництва. Площа буде залежати від можливостей водойми, спорудження якої ще не завершене. Зараз над цим працюють дві спеціалізовані бригади і відповідна техніка.

– Зрошення – дуже тонкий інструмент, яким треба дуже вміло користуватися, – пояснив перший заступник генерального директора ТОВ «Земля і воля» Василь Нестерук. – За умов високої культури землеробства, яка давно запроваджена в нашому господарстві, зрошення дає змогу окультурювати ґрунти, покращувати їхні фізико-механічні властивості, поліпшувати вологозабезпечення, підвищувати вміст і мобілізацію елементів живлення, активізувати мікробіологічні процеси, збагачувати ґрунти рослинними залишками. Розумне, науково регульоване використання води у водоймі допомагає стабілізувати необхідний рівень ґрунтової води на великій навколишній території. Після повальної меліорації це завдання виконували шлюзи меліоративних каналів. Зараз вони зруйновані, металеві заслінки розкрадені. Наша зрошувальна система виконуватиме втрачене регулювання рівня води в ґрунті.

Пояснив Василь Сергійович і те, коли треба боятися зрошувальної системи. Передусім, коли вона використовується за умов низької культури землеробства. Тоді це призводить до розвитку ґрунтово-деградаційних процесів і кіркоутворень, заболочення, вторинного засолення, забруднення, осолонцювання ґрунтів. Не дотримується й належний рівень води у ґрунті, що шкідливо для землеробства і водокористування населення.

У товаристві «Земля і воля» виважено підійшли до запровадження зрошувальної системи посівів, технологія й обладнання – із Сполучених Штатів Америки. На Чернігівщині – перший і єдиний досвід такого рівня.

 

Григорій ОСОВСЬКИЙ, фото Миколи Тищенка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"