Наше село  Мирне  першим

на Чернігівщині назвуть  європейським


                       

Своєрідний подарунок перед Великоднем приготувало товариство «Земля і воля» жителям невеликого села Мирне, що входить до Бобровицької міської ради.

 

Господарство уклало угоду з підрядною будівельною організацією, велика бригада якої  перекриває дахи будинків, виконає штукатурку і побілку стін безоплатно для жильців. Але власники квартир повинні виконати дві умови: поміняти віконні рами на металопластикові, якщо цього раніше не зробили, і навести лад під будинками.

У нашій квартирі  давно замінені  вікна на сучасні, тож для нашої сімї  залишається друга умова – благоустрій.  Сусіди у будинку теж працівники ТОВ «Земля і воля»: бригадир тракторної бригади Микола Левицький, оператор сушильного комплексу Віталій Сюр, працівниця бухгалтерії Людмила Чорна. Переконана, всі дружно долучаться до власноручного творення цивілізованих стандартів біля нашого житла. І робитимемо це не хаотично, а згідно з розробленим генеральним планом євростандартного благоустрою нашого невеликого населеного пункту, фінансування й організаційну роботу якого взяло ТОВ «Земля і воля». Але ж і ми, мешканці Мирного, не повинні лише чекати манни від господарства, передусім у прибиранні гармидеру під будинками,  господарство й раніше багато зробило для нас.   

         Нагадаю на прикладі моєї родини, але це типовий приклад. У Мирному ми з чоловіком оселилися майже двадцять  років тому, обоє одержали хорошу роботу і благоустроєне житло. Згодом приватизували квартиру,  за оформлення приватної власності заплатили   аж … 70 гривень. За рахунок господарства до всіх будинків підведений газопровід. Щоб не тримати домашні свинарники під будинками, господарство допомогло нам облаштувати міні-ферми за житловою зоною.

Втім, поступово деякі будинки  обросли непривабливими добудовами, стоянками різноманітної техніки, місцями зберігання побутового різноманіття, що більше схоже на стихійні звалища непотребу. З усім цим наше селище не впишеться у план перетворення Мирного в поселення європейського рівня. До того ж, генеральний директор  товариства Леонід Григорович Яковишин вкотре вже йде нам назустріч, як фінансово, так і організаційно. Зокрема, й стосовно наведення ладу на прибудинкових територіях:  всім мешканцям багатоквартирних будинків (для потреби й для садиб) надається можливість спорудити у відведеному місці приватні гаражі для зберігання автомашин й іншої техніки. Наші фермери теж повинні зрозуміти, що вони живуть не десь на віддаленому  від села власному тракторному стані чи фермі, а в населеному пункті, де не повинні створювати своєю діяльністю незручності для інших. Пам’ятати, що шлях до євростандартів записаний у Конституції.  А скільки радісного лементу чуємо з телеекранів, що йдемо в Євросоюз! Але до цього треба руки докладати, з неба  опади падають і сонце світить, все решта залежить від людей.

Поглиблений благоустрій, думаю, не випадково  почали з Мирного. Адже саме тут в 1964 році відбулося об’єднання племрадгоспу «Дружба» і Майнівського сільськогосподарського технікуму, що одержало назву Майнівський радгосп-технікум, перейменованого на Бобровицький, коли в 1978 році переїхали на нову навчально-виробничу базу в Бобровицю.   Тобто, саме тут закладений першій камінь у фундамент розвитку нині найуспішнішої фінансово-виробничої моделі в аграрній галузі.

         На жаль, не лише на Бобровиччині, а й по Україні важко находити  таке піклування  про житлово-побутове забезпечення працівників села і ветеранів. Наш генеральний директор, Герой України Леонід Григорович Яковишин, бачимо наяву, не сьогодні, а вже давно почав робити  наше невелике селище взірцевим для цивілізованого проживання простих людей.  Он  який палац культури зводиться! Немає жодного невпорядкованого, покинутого  приміщення –  переобладнані здебільшого під житло. Розчищені,  доглянуті старі насадження дерев, висаджуються нові алеї і невеликі парки. Як фахівець і працівник сільськогосподарського виробництва, вважаю, що саме такими «кроками» Україна повинна йти по шляху до  Європи. Звісно, на це потрібно  мати і бажання, і кошти. У нашого трудового колективу, у команди управлінців і фахівців на чолі з досвідченим і вмілим керівником Леонідом Григоровичем,  є і бажання,  і вміння заробляти кошти для добробуту працівників й реальних кроків до євростандартів.  Десятки мільйонів гривень, зароблених на орендованій землі, не в офшори заганяються, а вкладаються у розвиток аграрного виробництва і цивілізованого життя українських селян.

 

Світлана Бойченко

працівниця ТОВ «Земля і воля»   

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"