На Новобасанську громаду

«наступають Путін із Медведчуком»?


 

Директор товариства «Наташа Агро» Олександр Мороз назвав одинадцять депутатів Новобасанської сільради «Медведчуком в мініатюрі», командою, яка «працює за Путінським сценарієм», щоб «завалити, розвалити Новобасанську громаду», «їх треба достроково звільнити з депутатів, якщо не підуть на консолідацію»…

 

Перед звинуваченням депутатів у «роботі на Путіна-Медведчука» Олександр Мороз звинуватив їх і в тому, що вони виконують завдання Яковишина. Але цієї причини виявилося замало, ще й депутат від Нового Бикова, колишній «чесний даішник» Володимир Тертій «підспівав», мовляв, у їхній громаді – як між Україною і Росією, – і керівника агрохолдингу понесло з «патріотичною» риторикою на путінський громовідвід. І так захопився звинувачувати «неслухняних» депутатів фактично в «державній зраді», що своїми мізками навряд чи усвідомлював, де він розгледів «путінський сценарій»?

До початку сесії представники «опозиційної» групи депутатів висловили конкретні обґрунтовані претензії, в разі невиконання яких вони не братимуть участь у роботі сесії. Найперше: вони проти того, щоб на сесію виносилося питання стосовно призначення заступником голови громади Валерія Мозгового, кандидатура якого не була підтримана на минулій сесії. Для цього у більшості депутатів були вагомі причини: проти Мозгового відкрите кримінальне провадження за підозрою в службовому злочині, 11 травня має відбутися чергове судове засідання.

Знають новобасанці Валерія Мозгового й по роботі в Бобровицькій райдержадміністрації за часів президента Ющенка: найближче оточення садовими товариствами обзавелося, ласі ділянки землі одержало. Що зробив голова РДА, спорудив для району – неможливо згадати. А у Згурівському районі дослужився до кримінального провадження. Втім, цю кандидатуру підтримує керівник місцевої агрофірми Мороз. Але він підтримував і Володимира Левченка, теж із кримінальною історією з вироком. Негативну оцінку керування громадою Левченком дав навіть Валерій Мозговий на минулій сесії: «За чотири роки об’єднана громада нічого не зробила для створення нормальних стандартів життя людей, дуже мало зробила для розвитку громади».

Що тоді заважало розвиватися? Теж якісь «путінці»? Стосовно ж кандидатури Мозгового, депутати розгледіли й інші протиріччя. У громаді працює керівником фінансового управління дружина Валерія Мозгового, з якою він по документах розлучений. А фактично? Відповідальну посаду обіймає й брат Валерія Мозгового. Чим не «сімейний підряд»? Знайшли депутати порушення регламентного характеру: оголосили сесію не за десять, а за вісім днів, а питання про обрання Мозгового з’явилося в порядку денному за два дні до сесії, хоч цю кандидатуру як раніше, так і тепер не підтримала відповідна комісія. У відеорепортажі Ігоря Селюха з дебатів депутатів чітко звучить вимога від «опозиціонерів»: «Запропонуйте іншу свою кандидатуру – у громаді є досвідчені, розумні люди, – і ми за таку проголосуємо». Тобто питання не стоїть про кандидата від «опозиції», а про кандидата, не обвішаного кримінальними провадженнями і родинними інтересами, з досвідом ефективного, фахового управлінця.

Втім, Олександр Мороз так закерувався роботою депутатів Новобасанської громади, що назвав «путінцями» і «медведчуковцями» тих одинадцять депутатів, які борються за чистоту і високий фах керівних кадрів, проти порушення регламенту і проти недопущення «сімейних інтересів». А за що борються «морозовці»? Приїжджий неофіційний хазяїн Нової Басані, ганьблячи поведінку «неправильних» депутатів, видно, думав, що вчиняє якнайкраще для громади, але вийшло не те, що хотів: мимоволі визнав придуманий ним «сценарій Путіна» саме таким, який потрібен Україні, зокрема й місцевому самоврядуванню. На це «купився» і «великий патріот» Новобасанської громади Володимир Тертій, якого знав колись як щирого борця проти беззаконня. Видно, якісь власні інтереси безпощадно вивітрюють з людських душ совість і порядність. Як ото великі люди про «патріотичних демократів» кажуть: ними не народжуються, в них перефарбовуються.

Цинічними виглядають звинувачення Олександра Мороза «не відданих йому» депутатів у тому, що вони не дають розвивати громаду, заважають впровадженню добрих справ. Мовляв, коли починається нормальна робота, – «їм щоб був хаос, ми стараємось, а вони заважають». При цьому «господар» села не назвав жодного прикладу, щоб втілення якоїсь доброї справи зірвали «опозиційні» депутати. На минулій сесії вони голосували за увесь великий список проектів розвитку. Зокрема й за виготовлення та реалізацію проектів спорудження у школах теплих туалетів по 700 тисяч гривень, надання коштів на ремонти в школах по 500 тисяч, на ремонти доріг, навіть на виготовлення проектної документації за півтора мільйона гривень для спорудження будинку культури (на будівництво чекають манни з неба), на виготовлення цілої низки інших проектів. Не було лише проекту розвитку місцевої економіки. Де реалізація бодай якогось проекту? Замість цього почули запевнення керівника агрохолдингу, що у них великі перспективи, зокрема й фінансові, але їм заважають…

На що навіть «правильний» депутат зазначив, що вже півроку говорять про придбання автобуса, бо між селами громади немає регулярного автобусного сполучення. Інший «правильний» нагадав, що немає типового приміщення для сучасної адміністративної сервісної служби. На це відповіли, що готуються проекти на ремонт доріг, а для приміщення сервісної служби мають надійти гроші з бюджету. Такі пояснення не сприйняли і «свої» депутати. Бо ремонт якоїсь вулиці не замінить автобусне сполучення, а відремонтоване приміщення потрібне не лише для сервісної служби. Та й дороги лише обіцяють ремонтувати, поки що вибоїна на вибоїні в Новій Басані, а вже між селами і по селах громади – нічого й говорити, не допоможуть й оті «радісні» збільшення надходжень до бюджету аж на … 300 тисяч гривень – на один шкільний туалет не вистачить.

Розповів Олександр Мороз із сарказмом, як у Петрівці до нього підійшла голова Бобровицької громади Тетяна Ковчежнюк і запропонувала долучитися до ремонту сільського клубу, оскільки «Наташа Агро» орендує в селі землю. Він це розцінив як брак коштів у Бобровицькій громаді, критикував Яковишина.

Перед своїми депутатами поставив завдання: донести жителям громади правду, як «пропутінські» і «прояковишинські» депутати заважають розвитку Новобасанської громади. Цікаво, чи він сам розповідатиме правду, чому так господарює на новобасанських землях, що не вистачає грошей для підняття орендної плати за земельні паї до рівня оплати товариством «Земля і воля»? А це не лише підняття добробуту селян, а й додаткові кошти до бюджету громади. Чи розкаже він правду, чому його господарство не вкладає мільйони в ремонт доріг і впорядкування узбіч за євростандартами, що робить Яковишин? Пайовики «Наташі Агро» живуть і в селі Мирне в квартирах, побудованих і благоустроєних господарством, яким керує Леонід Григорович. А зараз ще й оновлюються дахи й стіни цих будинків за кошти «Землі і волі». Великий аграрник і політик Олександр Мороз до цього не долучається, як і взагалі до житлового будівництва для працівників, як у «Землі і волі». Як і не долучився до створення ковідного відділення в Бобровицькій райлікарні, до ремонтів у інших відділеннях лікарні, де лікуються і жителі Новобасанської громади. І копійки не вклала «Наташа Агро» у ремонт дороги до Нової Басані, по якій перевозить урожай та інші вантажі.

Та хіба все назвеш, що робить для громади «Земля і воля», і чого не робить господарство Олександра Мороза? Тож хай Господь допомагає «Наташі Агро» стільки робити для розвитку Новобасанської громади, скільки робить «Земля і воля» у Бобровицькій громаді.

Слухаючи морозовське паплюження інакомислячих місцевих депутатів та навішування на них ярликів «ворогів», «зрадників», «ворожої руки», мимоволі виникає запитання: коли вже наше суспільство декомунізується від спадкоємців більшовиків і павликів морозових? Саме вони започаткували практику виправдовувати ганебні наслідки свого дебільного, злочинного управління багатющою державою перешкодами «загниваючого» імперіалізму, «ворогами народу». Тепер їхні спадкоємці свою ідіотію звалюють на «руку Москви», навіть у Носій Басані побачили «схему Путіна», яка заважає їм придбати автобус для сполучення між селами, відремонтувати дороги, створити нормальні умови роботи для своїх «міністрів», створювати нові робочих місця для простолюду, обладнати якусь «хату-читальню» для проведення сесії, відкрити свою лікарню з пологовим відділенням, як колись відкривав дореволюційний священик Матвій Полонський… Зрештою, «Путін» заважає навести лад у положеннях та інших документах, без чого неможливе надання громадянам повних і якісних адмінпослуг? Про це теж зауважували «свої» депутати.

Цікаво, чому «Путін-Медведчук» не заважають товариству «Земля і воля» розвиватися і постійно збільшувати поповнення бюджету? Не здивуюся, коли й це «морозовці» назвуть «схемою Путіна», бо це творить Яковишин, який для них як кістка в горлі, бо на фоні ним зробленого вони виглядають набундюченими «князьками», які нічого значимого не залишать після себе в історії нашого краю.

Дісталося від Олександра Мороза й газеті «Чернігівщина», мовляв, «газета всяку дурню пише». Але велику кількість цієї «дурні» передруковують майже два десятки відомих сайтів, в тому числі й зарубіжних. Невже вони дурніші за Олександра Мороза з Нової Басані? А на інтерв’ю до постійного автора публікацій на шпальтах «Чернігівщини» Леоніда Яковишина приїжджають журналісти загальноукраїнських видань. Вони що, теж падкі на дурню? Чому ж не ганяються за «розумним» Олександром Морозом? Натомість за ним ганяються власники земельних паїв, незадоволені оплатою за оренду. Може, й вони «путінці»? І їх теж треба «достроково звільнити від земельної власності, як «ворожих» депутатів від депутатства?» До цього дійде, якщо селяни вчасно не прозріють.

 

Григорій ВОЙТОК, журналіст, письменник, лауреат міжнародних літературних премій імені Григорія Сковороди і Миколи Гоголя

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"