Можна керувати, коли є кому бюджет наповнювати

          Навіть дороги ремонтуються…

Місяців з два тому  керівники Бобровицької районної держадміністрації на нарадах і при зустрічах в територіальних громадах гордовито заявляли про високі досягнення району з ряду виробничих і соціальних показників, що і в Чернігові помічено та присуджено переможне місце в змаганні районів. А зовсім недавно стало відомо про ще одну «перемогу»: область перемістила  Бобровиччину з нижніх позицій в середні стосовно  якості доріг.

Приємно про все те чути й читати, але від прискіпливих жителів Бобровиці почув і таке запитання: яка ж роль  райдержадміністрації у тих досягненнях? Відповів одною реплікою: ті досягнення здобуті в значній мірі, як кажуть в народі, за «широкою спиною» товариства «Земля і воля».  Випадково став свідком і того, як виконувач обов’язків голови райдержадміністрації Володимир Ляховенко бідкався, що накопичились  борги райдержадміністрації за користування Інтернетом і службовими телефонами, і районну владу можуть відключити від систем зв’язку.  Ця ситуація теж  доповнює картину  можливостей виконавчої  влади. 

 Звісно, крім «Землі  і волі», роблять  свої вагомі трудові внески в «копилку» району й  інші колективи. Але вони, разом узяті,  платять до бюджетів і фондів різних рівнів менше, ніж одне господарство, очолюване Героєм України Леонідом Яковишиним. І виробничі та соціальні показники тут найвищі, і робочих місць  найбільше, ще й з найвищою зарплатою, й про соціалку дбають, що все разом й формує «переможну» славу району.

 Завдячуючи передусім цьому господарству,  й скарбниця самої Бобровиці має кошти на утримання соціальних установ і навіть на ремонт доріг – більше чотирьох мільйонів  витратили на ці цілі з початку року. Он скільки вибоїн закрили асфальтом на вулицях  Незалежності, Олега Бичка, Червонофлотській, Пролетарській, 30 років Перемоги, Вокзальній, Маяковського, Дзержинського, Комунарській, Гагаріна  - всього на 20 вулицях! І ця робота триває, добираємося  й до віддалених вулиць. Правда, бюджет міської ради не безмежний: не вистачає 1 мільйона 300 тисяч гривень, щоб завершити хоча б першочерговий ремонт доріг в місті. Генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин  виділяє 700 тисяч гривень, а решту потрібної суми, пропонує, щоб скинулися інші виробники. Адже по вулицях Бобровиці їздять транзитом, до баз і залізничної станції багатотонні зерновози та інші вантажівки господарств «Наташа-Агро», Індустріальної молочної компанії (їй продався «Агропрогрес»), «Агро-дім» (Рудьківка), інших холдингів і фермерських господарств. Втім, ці сільгоспвиробники  «важкі на підйом» у питаннях допомоги в ремонті доріг. Заробляти  на землях Бобровиччини – багато бажаючих злетілося, війну за землю провокують, а щоб допомогти району – ні. Подібне можна сказати й про наших фермерів, що, здається, місцеві формально, а вболівають за  район як чужі «тимчасовщики». До речі, і по місту, і між населеними пунктами ремонтує дороги лише «Земля і воля».  І не тільки ремонтує, а й узбіччя приводить в зразковий порядок.

Недавно в господарство Леоніда Григоровича приїздили голова Чернігівської обласної держадміністрації Валерій Куліч і народний депутат Владислав Атрошенко. Вони були приємно вражені організацією сільгоспвиробництва, кращою в області матеріальною базою для впровадження світових технологій, а ще - культурою  на виробничих дільницях, полях і узбіччях доріг. Та в одному місці, признався Леонід Григорович, він ледь крізь землю не провалився від сорому – коли зустрічав гостей на границі району, де біля в’їзного знаку побачив смітник.   Запитав себе і своїх помічників: невже й за цим повинні слідкувати працівники «Землі і волі»?. І сам же відповів, мовляв,  у районі є влада, дорожня служба, чомусь не соромно і сільському голові Марківців, молодій жінці, що на в’їзді до її володінь такий гармидер, таке замазане «обличчя» району і першого його села, де вона головує, – дивувався й обурювався   керівник, який показує приклад європейського господарювання і підтримання порядку.

Генеральний директор товариства «Земля і воля» Леонід Яковишин часто виступає на сторінках газет і в Інтернет-виданнях з гострою критикою непорядків у державі, водночас очолюване ним господарство не займає вичікувальну позицію, сподіваючись, що колись та влада наведе порядок і в Бобровицькому районі. Тож і робиться цим колективом багато того, що повинні б робити відповідні державні служби. Пояснюється це тим, що район – то наш спільний дім, і хто в ньому живе, той і відповідальний за достаток і чистоту в ньому, відповідальний і за владу, що обираємо.

             Створити тисячу робочих місць – реальна перспектива

Недавно Бобровицька міська рада уклала меморандум з «Асоціацією індустріальних парків України» про створення в нашому місті Індустріального парку на 35 гектарах – території колишнього цукрозаводу. Згідно з цим меморандумом, зарубіжний (канадський) інвестор побудує виробничий комплекс з глибокої переробки зерна кукурудзи на карамельну патоку, крохмаль, глюкозу, кормові добавки тощо. Тобто, Бобровиччина перетвориться  з експортера зерна, у виробника готової продукції. Ще одна, чи не найважливіша вигода для міста і району, – буде створено до тисячі нових робочих місць. Як наповниться місцевий бюджет – самі здогадайтеся.

Це не фантастика, розпочата конкретна робота з втілення  цього проекту в життя, за яким стоїть і генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин зі своїм високопрофесійним колективом. По-суті, він й інвестора залучив у Бобровицю. Той погодився, бо йде не на голе місце,  - є сировинна база європейського зразку, на якій можна й далі розвиватися, залучаючи до співпраці інших навколишніх сільгоспвиробників. Ініціатор проекту – керівник «Землі і волі» Леонід Яковишин – закликає місцевих виробників і партійних лідерів, всіх трудівників, щоб відійшли від брудних політичний амбіцій і об’єдналися навколо конкретної справи, що відкриває шлях до європейської перспективи, який  не відкриють перед нами  ніякі гарні обіцянки керівників центральної влади і «борців за народ» - депутатів парламенту. Все – в наших руках, й інвестор до нас йде не завдяки кимось даними обіцянками, він побачили у Бобровиці те, про що в багатьох місцях лише язиками плещуть. До речі, другий такий Індустріальний парк проектується в Коростені  Житомирської області.

Бобровицька міська рада, при  підтримці ТОВ «Земля і воля», проводить роботу, щоб  не осоромитися перед зарубіжним інвестором зовнішнім виглядом міста, і щоб для нього були створені належні умови для реалізації запланованого.  В цьому, переконаний, повинні  бути зацікавлені  громада міста і  владні  структури району . Бо  на те, що Київ колись сформує нам ефективну місцеву владу, яка нарешті візьметься за реальні проекти розвитку, -  даремно й сподіватися,  вже скільки вмерло таких сподівань! В Бобровиці успішно розвивається  конкретний виробничо-соціальний проект – ТОВ «Земля і воля», що пропонує свою підтримку в розвитку всього району. Як цим не скористатися?!

 

                       Володимир Якушко, Бобровицький міський голова

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"