Майже сто дітей можуть лишитися голодними? Або Постачальники нервують, бо садочок боргує

У дошкільному навчальному закладі ясла-садок «Яблунька», що у Новому Бикові на Бобровиччині виховується 98 дітей. Для села це досить непоганий показник. Та й сам садок гарно упорядкований. Все це завдяки злагодженій роботі влади й громади, адже підпорядковується заклад сільській раді. І, здавалося б, усе чудово – на носі свята, подарунки… та неспокійно чомусь на душі керівництву садочка, адже день у день треба домовлятися з постачальниками продуктів харчування, аби ті ще раз нагодували дітей в борг. Бо кошти, перераховані сільрадою на харчування малюків, «застрягли» в казначействі.

Безумовно, одним із пріоритетів у функціонуванні дитячого закладу – школи чи дитячого садка – є організація харчування дітей. Це важливе питання вимагає жорсткого щоденного контролю, і будь-який збій у налагодженій системі дається керівникам навчальних закладів взнаки. Не приховує цього і завідуюча ДНЗ ясла-садок «Яблунька» Наталія Єрмак.

«Коли постачальник привозить товар, він вимагає сплатити за нього кошти у десятиденний термін, - розповідає Наталія Григорівна. - Ми у свою чергу постійно просимо про відстрочки. Але ж є такі, хто йде назустріч, а деякі – просто відмовляються співпрацювати. І їх також можна зрозуміти. Бо люди хочуть отримувати своєчасно те, що їм по праву належить. Нині у нас заборгованість по молокопродуктах, по бакалії, по інших життєво необхідних продуктах. Загалом, більш ніж на одинадцять тисяч гривень».

За словами завідувачки, серед постачальників є й такі, з якими вже довелося розірвати міцні зв’язки, набуті роками. Наприклад, у підприємця Руслана Коломійця, який постачав у садок і м'ясо, й рибу, й крупи… терпець увірвався – він відмовився працювати в борг. Довелося поспіхом шукати нового постачальника, який би погодився чекати на гроші за продукти довго й нудно…

Та біда не приходить одна. Ще навесні у «Яблуньці» робили ремонт. Коштів було витрачено чимало. У сільській раді запевняють, що їх давно проплатили, але вони зависли у повітрі, тобто процес знову ж таки гальмує казначейство.

«Поточний ремонт ми зробили за кошти місцевого бюджету, але й досі потрібні суми не надійшли тим підприємцям, які давали нам будівельні матеріали для виконання робіт. М’яко кажучи, неприємно жити в борг, але нічого не вдієш. Діти мають бути нагодовані і виховуватися у належних умовах», - наголосила пані Наталія.

                                                                                                                                                                                                         Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"