Комунальні біди Ладану: факти і коментарі

Те, що у Ладані Прилуцького району не все гаразд з комунальними питаннями, помічаєш з першого погляду. У кабінеті приміщення селищної ради, з якого розпочалося наше знайомство з Ладаном, певно, давно протікає стеля, бо її незалатаний шмат над офісними столами не тільки постійно відволікає увагу від розмови з працівниками, а й справляє якесь гнітюче враження. Підсилили ж його ще більше жителі селища, котрі чекали місцевих чиновників у коридорі. Дізнавшись, що приїхали журналісти, люди наперебій почали скаржитися на проблеми в житлово-комунальній сфері та просити звернути на них увагу тих, хто може допомогти. З цими проблемами ми звернулися до директора КП «Водоканал» Ладанської селищної ради Ольги Мільошиної. Далі – факти ладанців та коментарі на них директорки Водоканалу.

 

В ладанських багатоповерхівках все літо немає гарячої води, хоча населення платить за воду та водовідведення за підвищеними не так давно тарифами

- Насправді заборгованість населення за спожиті комунальні послуги є, і доволі суттєва. Скажу лишень, що борг найбільшого боржника з числа жителів Ладану становить близько 7 тисяч гривень. Звісно, ми намагаємося примусити боржників платити за послуги: надсилаємо їм попередження, а якщо не реагують – подаємо позовні заяви до суду. Завжди йдемо назустріч людям: наприклад, пропонуємо укласти угоду про реструктуризацію заборгованості. Маємо й певні результати: скажімо, в минулому місяці відсоток проплати населення склав 129%.

Але заборгованість абонентів – навіть не головна причина відсутності гарячої води в Ладані у літній період. Річ у тім, що «Облтеплокоменерго» - підприємство, яке забезпечує селище гарячою водою – влітку проводить профілактику котелень, готуючись до опалювального періоду. Ладанське ж КП «Водоканал» займається тільки постачанням води та каналізацією.

 

У домі по вулиці Миру, 73-А та інших багатоквартирних будинках не прочищаються колодязі, нечистоти йдуть у підвали

-  В зв’язку з тим, що зараз немає теплої води, посуд у квартирах миють холодною водою з використанням хімічних засобів. У поєднанні з жиром, що залишається в тарілках і каструлях, ця суміш спричиняє в трубах жирові пробки, які треба прочищати. Намагаємося робити це по мірі викликів, але в селищі - 47 багатоповерхових будинків, і в середньому виходить проводити такі роботи по кожному будинку раз на півроку. Звісно, влітку стараємося чистити частіше, наскільки це можливо. Та до всього, маємо ще й кадрову проблему: у нас працює лише один спеціаліст-асенізатор, і бажаючих влаштуватися на цю роботу більше немає. Складно навіть уявити, що буде, якщо цей спеціаліст з якоїсь причини звільниться.

І знаєте, коли чистяться колодязі, складається враження, що багато людей не розуміють правил проживання у багатоквартирних будинках: в унітаз викидають лушпиння від яблук і картоплі, тряпки, шкарпетки, кісточки від м’яса і тому подібний непотріб. Особливо це проявляється зараз, у пору масової консервації. Жителі верхніх поверхів часто не обтяжують себе, чи то за станом здоров’я не можуть винести на вулицю рештки фруктів та овочів. Звісно, що через такі речі каналізація швидко забивається, й «завдячуючи» кільком сусідам, страждає увесь будинок. Ми вже підготували листівки з проханням не викидати у каналізацію такі речі – з метою поінформувати населення. Адже подібними діями люди шкодять у першу чергу собі та тим, хто проживає поруч.

Ще одна проблема – стан водопровідних мереж Ладану, яким уже близько 50 років, і з кожним роком вони все більше потребують ремонту. На заміну всіх мереж немає коштів, тому міняємо труби ділянками, у першу чергу – найбільш зношені та проблемні. Щодо конкретного будинку  по вулиці Миру, 73-А, то там дійсно є проблема з трубою. Вона потребує капітального ремонту, й через її незадовільний стан у цьому домі сьогодні найбільше проблем з каналізацією.

 

У Ладані – усього один двірник. І прибирає він лише біля селищної ради

-  Жителі Ладану самі відмовилися від послуги з прибирання, оскільки не платять за послугу. Про це є відповідне сесійне рішення. А те, що прибирається лише територія біля селищної ради, - не відповідає дійсності. Щоденно у Ладані працюють два сміттєвози, збирають сміття по всьому селищу. Буває, що заїзди роблять і двічі на день. На вулицях, крім приватного сектору, існує послуга з  встановлення  контейнерів для сміття,  прибирання та вивезення твердих побутових відходів включена в тариф жителів багатоповерхівок.

Місяць тому ми почали укладати договори на вивезення сміття і з жителями приватних будинків. У перспективі плануємо охопити цією послугою все селище, оскільки зараз дуже турбують так звані стихійні сміттєзвалища, а простіше кажучи, те, що люди викидають сміття де їм заманеться. Сьогодні ми спроможні лише прибирати такі місця, оскільки через невеликий штат підприємства не маємо змоги займатися порушниками: шукати та виявляти їх, складати протоколи і притягувати до адміністративної відповідальності.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"