Футбольну команду з маленького села на Прилуччині ставлять в приклад на всеукраїнських спортивних семінарах

На цьогорічний день фізичної культури і спорту в Чернігові було відзначено нагородою команду «Штурм» з села Жовтневе Прилуцького району. Ця нагорода була особливою, бо отримали її футболісти не за високі спортивні досягнення, а за те, що команда просто існує й виступає, бо знаходить сили виживати в непростих умовах сьогодення!

Футболісти «Штурму» - звичайні сільські хлопці – не тільки не заробляють грошей за свою гру (на відміну від спортсменів інших команд), а й донедавна змушені були з власної кишені сплачувати витрати на поїздки на змагання, підготовку стадіонів, суддівство, тощо. Два роки тому у команди з’явився спонсор – сільськогосподарське підприємство з Жовтневого ТОВ «Український аграрний холдинг». А до того за все платили самі, за сезон в загальній сумі набігало за 10 тисяч гривень. «Влада ігнорувала нас через те, що не займали призових місць, жодного разу навіть транспортом не допомогли», - каже тренер «Штурму» Юрій Лозовий. Та досягнення в команди є. Навіть те, що п’ятий рік поспіль вона виступає в футбольному чемпіонаті Чернігівської області – успіх, якого досягають далеко не всі. «Штурм» зараз – єдина команда з Прилуцького району, яка грає в обласному футбольному чемпіонаті.

 

Кожні вихідні в Жовтневе кличе футбол

Є в команди нагороди та призи – двічі в чемпіонаті області футболісти виборювали «срібло», в цьому році виграли Кубок молоді на змаганнях в Ніжинському районі, стали третіми з 19-ти футбольних команд на чемпіонаті у Плисках. Виступають не тільки на Чернігівщини, а й у сусідній Полтавщині. Тренуються та беруть участь у змаганнях переважно на вихідних, бо в будень працюють і навчаються. Адже з 17-ти футболістів «Штурму» жоден не є професіоналом у повному значенні цього слова, футбол для всіх – лише улюблене захоплення, якому присвячують увесь вільний час.

Починалася команда кілька років тому, коли її гравці ще ходили до школи. Вечорами збиралися поганяти мяча на сільському стадіоні. Затим подорослішали, та своєму хобі не зрадили – й сьогодні кістяк «Штурму» складають футболісти, які за десяток років встигли добре «зігратися». Капітан команди Тарас Парубець – вчитель школи в Жовтневому, в «Штурмі» є ще два шкільних вчителя, котрі працюють в Малій Дівиці та Знам’янці. Решта футболістів – студенти чернігівських вузів. «Як би не складалися обставини, та на кожні вихідні вони їдуть з Чернігова в село, - каже тренер. – Вони прагнуть сюди, бо тут їх тримає футбол, змагання, неповторні відчуття спортивного суперництва».

Розвиток спорту Юрій Лозовий вважає одним із чинників, які здатні повернути молодь в село. Й до цього докладають зусиль і сам тренер, і футболісти команди: ремонтують та облаштовують спортивні майданчики, відновили футбольні поля в селах Воровське, Мала Дівиця та Велика Дівиця. «У Жовтневому розчистили спортивний майданчик, засіяли травою – гарною, з Німеччини. Навесні 2014 року плануємо його відкриття», - каже з гордістю Юрій Лозовий і додає, що нещодавно, завдячуючи ТОВ «Український аграрний холдинг», купили сітку на ворота. Найближчим часом куплять лавочки, які встановлять на стадіоні. Чи не через таку наполегливість та насправді спортивну завзятість знають «Штурм» далеко за межами рідного села і навіть області? Цю команду, що існує фактично на одному ентузіазмі футболістів, наводять як приклад на всеукраїнських спортивних семінарах.

 

Села Прилуччини мають славні спортивні традиції

З 2008 року команда «Штурм» входить до Прилуцької районної федерації футболу – громадської організації, головою правління якої є тренер команди Юрій Лозовий. Він добре обізнаний зі станом спорту на Прилуччині ще з часів роботи в Чернігівському обласному центрі здоров’я населення «Спорт для всіх».

«Після розпаду СРСР спортивна галузь перебувала в занепаді дуже довго, - каже Юрій Олександрович. – Колгоспів не стало, а сільські громади з їхнім мізерним фінансуванням її просто не змогли потягнути. Та це не означає, що сільські жителі втратили цікавість до спорту. Він був, але так би мовити, носив хаотичний характер: не було організованості, цілеспрямованої підтримки, загальної зацікавленості. Якщо діти ще мали можливість відвідувати різноманітні спортивні секції та ДЮСШ, то в дорослих можливостей до спортивних занять не було взагалі – в селах практично не було спортзалів та стадіонів». Саме в таких умовах Юрій Лозовий разом з сільським головою Обичівської сільради Сергієм Вовченком та вчителем інформатики Сергієм Мазуном заснували районну футбольну федерацію. Сьогодні вона об’єднує десять команд: сіл Малківка, Івківці, Замістя, Мала Дівиця, Жовтневе, Білорічиця, Манжосівка, Удайці, селища Ладан та міста Прилуки. Федерація займається організацією футбольних поєдинків, і їх графік настільки напружений, що за рік буває не більше двох тижнів вихідних. Започаткували також змагання з міні-футболу, в цьому році вони вперше проходили за підтримки Прилуцької райдержадміністрації та районної ради.

Ці турніри відроджують футбольні традиції, якими здавна славилися села та селища Прилуччини – Івківці, Малківка, Ладан... В останньому про колишні досягнення й сьогодні нагадує спортивний комплекс, хоча його приміщення зараз перебуває у вкрай занедбаному стані: там немає опалення, протікає дах, прогнила підлога.

Прилуцька районна федерація футболу взялася відремонтувати комплекс та відродити його спортивний дух. Це прагнення підтримали ладанські депутати на нещодавній сесії селищної ради. Тепер – справа за фінансуванням, адже для того, щоб довести його до ладу, потрібні чималі кошти. «Будемо писати програми, пробуватимемо виграти гранти на ремонт спорткомплексу», - каже Юрій Лозовий. Футболісти сподіваються також на підтримку влади та спонсорів, котрим небайдужий стан спорту у Прилуцькому районі. А поки що займаються в існуючих умовах – у Ладанському спорткомплексі вже провели два змагання, на 30 листопада заплановане його урочисте відкриття. На нього запрошують всіх, хто любить спорт та прагне долучитися до футбольного свята.

Людмила Смик

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"