marg43le="line-height: 20.8px;"> У нас на кожну проблему можна лягти й заснути.                                                                

                               Прокинутись через сто років, а вона та сама.

                                                                          Ліна Костенко

 Долю нації визначає рівень вихованості людини

 

Коріння продажності й байдужості

 

         Піввіку тому  Олесь Гончар написав роман «Собор», який пророчо висвітлив дуже серйозні соціальні проблеми, котрі  не лише не втратили актуальності в незалежній державі, а ще більше загострилися. Вони безперешкодно пролізли через дві українські революції гідності, їх не зачепили  карколомні люстратори й такі ж декомунізатори, вони не розчинилися в горлатих «патріотичних» лозунгах та самославленнях.

         І так, перша проблема, яка відповідає й словам Ліни Костенко, взятими для епіграфа даної публікації. Один з героїв літературного твору Гончара повчав іншого: «В житті треба бути реалістом. Візьми будь-кого з наших роботяг. Дай йому телевізор, моторку та ще путівку на Чорне море в санаторій «Червоний металург», і він тобі по боку все оте, що ти називаєш духовним».

         В сучасному українському суспільстві оте «по боку» стосується не тільки  ставлення до духовних цінностей, а й  до відповідальності за державу. Бо якщо в «побудованому соціалізмі» проблемою було купити нормальний телевізор чи дістати престижну курортну путівку, то тепер «по боку» те, якого президента чи депутата оберуть. Головне – хто скільки за голос заплатить, хто найкраще набреше. А відповідати за «не такого обраного» хто повинен? Небеса? Чи європейські й американські «партнери»?

         Може,  й вони винні, що не урозумляють своїх підопічних з Банкової й Грушевського, не «шліфонуть» їм мозки до світових стандартів. Але євро-наставники усвідомлюють й те, що в їхніх країнах отим «шліфуванням» переймається передусім джерело влади – народ. Якщо ж в Україні простолюду все «по барабану» … після одержаної передвиборчої подачки, то навіщо їм, іноземцям, зайві клопоти? Адже в такій ситуації можна й собі щось хапонути з України – місцеві «вожді» і «вождіки»  не все ще розікрали.

         Є в українських  псевдо патріотів  й інша риса,  присутня як в державних керманичів, так і в партійних лідерів та «підлідерків». Ще Тарас Шевченко про те писав: «За шмат гнилої ковбаси у вас хоч матір попроси. То віддасте».

         По-сучасному  про «гнилу» рису написала редактор популярного тижневика «Дзеркало тижня» Юлія Мостова: «Влада так і не навчилася говорити рішуче  «так» і рішуче «ні», коли йдеться про національні інтереси. Вона готова обміняти ці інтереси на будь-якому ринку, тільки б їй не заважали збагачуватися».

         Не вперше цитую такі суворі оцінки, дані представникам національної  «еліти»,  справжніми  синами  й дочками України. Але на цей раз намагаюся наголосити на джерелах   продажності та  зажерливості з одного боку, і «по боку» - з іншого, й чому вони такі  довговічні в українському суспільстві.  

          Пояснення можна знайти, знову ж, у романі радянського періоду «Собор». Там  молодий архітектор  говорить  своєму батьку, бойовому полковнику: «Всі ми руйнуємо. Руйнуємо тим, що осторонь стоїмо… Руйнуємо своєю байдужістю! І зараз самі сіємо байдужих! Плодимо жорстоких… Самі плекаємо руйнача! А руйнач внутрішньо завжди ж пігмей, він хоче зробити довкола все менше за себе… Хай тоді з неуцтва віддали себе у владу духові руйнувань, а зараз? Звідки такі зараз беруться? … Чому плодиться браконьєр?»

         Риторичне запитання літературного героя, поставлене півстоліття тому,  можна прокоментувати: браконьєрами не народжуються, ними стають. Бо такі в них  вихователі.   

         Що не зі стелі беру ці постулати, знову звернуся до великих. «Люди, розбещені в дитинстві, зберігають особливий відбиток до кінця життя», - писав російський письменник Іван Тургенєв. Класик української літератури Борис Олійник сказав так про зіпсоване суспільство: «… якби не було рабів, чи з’явилися б тирани?»    

         Сто років тому народ пішов за красивими гаслами про народну владу і прогнав з престолу, думали тоді, найлютішого тирана-царя, але потім революціонерам стало «по боку», бо їм пообіцяли землю, фабрики й пароходи,  і народ осліп від щастя й не помітив, як на місце одного тирана прийшов інший – набагато кривавіший.   

         Водночас він був і великим вихователем   дорослих та дітей в дусі патріотизму аж до самопожертви, а ще відданості йому. Основні  результати  одержав  на  індустріалізації країни, на війні та післявоєнній відбудові.  Ціна – небувалі в світі людські жертви.  Не менш страшне  - розмноження  в  скаліченому ідеологічною брехнею суспільстві жорстоких руйначів, браконьєрів, невігласів, політичних брехунів та хамелеонів, казнокрадів, дурисвітів – усією цією суспільною отрутою  залита й сьогоднішня Україна, що заважає їй стати справді європейською країною.

 

Стиль життя – все продається?

 

          Нам би за розум узятися, але, більш за все,  тай корисний для суспільства розум остаточно вивітрився в погоні за маревним дурняком – єврощастям, придуманим внучатами тих, хто дурманив  простолюд комунізмом.

          Правда, європейське благополуччя  існує, але на нього мають право ті, хто своєю працею створив  достаток, кому не «по боку» й духовність, почуття відповідальності перед собою і суспільством.

         Недавно мені розповіли «виховну» історію,  на перший погляд  дріб’язкову. Чотирирічний внучок допитувався дідуся, до якого приїхав у гості, чи то не  його автомашина залишила на асфальтній доріжці під багатоквартирним будинком  велику пляма мастила. Дідусь відповів, що то інші машини наслідили. Одначе  хлопчик    все ж забіг на дитячий майданчик, нагріб там піску в іграшкове відерце  і приніс до плями. Щоб засипати неї, дитинча бігало за піском кілька разів, і порядок був наведений.

         Звісно, історія не для українського телебачення чи багатотиражної газети. Але вона  наштовхує на оптимізм: мабуть, саме це підростаюче  покоління  й розбудує Україну до євро стандартів? Бо воно змалку усвідомлює, що таке непорядок, і бореться з ним не луженою горлянкою, а своїм дитячим совочком.

         Розповіли також, що ота пляма на асфальтівці  утворилася від тих автомашин, на яких молоді водії гайсають по місту з українською символікою, демонструючи  свій «патріотизм».

         Під  чорнороте «Слава Україні!» загиджується і нищиться  довкілля, обмальовуються навіть історичні споруди, трощиться все, що «активісту-патріоту» упало у вічі і чимось не сподобалося.  

         А придивімось уважніше до владних «патріотів» у вишиванках! Скільки з них на очах багатіє і не платить сповна податків! І чи хоч один партійний лідер відзвітував перед суспільством, за які гроші він розбудував і утримує свою партію? Де бере  мільйони на передвиборчі гонки? Скільки податків заплатив з тих мільйонів? 

         Не звітують ні перед народом,  ні перед численними борцями з корупцією, яких влада  найняла на  європейські зарплати. Але найняти то найняла, а далі – все  «по боку», бо й самому народу – «по боку».

         Так виховані? Чи так задурманені? Обидві причини, думаю, з одного поля ягоди. А хто «вирощує» та поширює ті  ідеологічні «ягоди»,  тим платять  вже не телевізорами чи курортними путівками, а прохідними місцями в партійних списках для виборів у парламент, дорогими квартирами і автомашинами.

         Тобто ціна продажності зростає, а її революційне коріння – сторічний ювілей святкує. І ото як почали революційну  епоху з руйнувань «до основи», руйнуваннями  й завершуємо, але ще в більшому суспільному  дурдомі. Правда, століття тому руйнували все царське й поміщицьке з ідеологічних міркувань, накачаних  більшовиками, а тепер руйнують здебільшого з корисних мотивів, в тому числі й на замовлення. Все продається – стає фірмовою політикою України. Навіть у святих питаннях.

         Скажімо, коли почалася АТО на сході країни, з наших язиків не сходило слово «волонтер». Тепер воно десь поділося з телеекранів і полос газет. Хоча  добровольці ще допомагають АТОвцям та іншим нужденним. Але почитав й інше в Юлії Мостової: «Я побачила, як частина волонтерів продалася й нажилася».  

         Для народних же обранців і багатьох державних чиновників наживатися на горі суспільства – то стиль життя. В тому числі й для тих, хто потрапив у депутати та міністерства прямо з Майдану гідності, окропленому кров’ю їхніх побратимів.

         Що вони не кращі за злодійських попередників, відчувають на собі  багато й тих, кому все «по боку». Але люд не помічає  й того, як влада  скочуються до  сталінізму. Останній приклад - в законі про освіту увели норму про звільнення з роботи учителя, запідозреного у якомусь не такому висловлюванні стосовно державних атрибутів, і взагалі – незалежності держави. Не здивуюся, коли за подібне уведуть  і «вишку» - є з кого брати приклад. От тільки, скільки б не співали при тій диктатурі  «Слава партії!», «Слава комунізму!», знищуючи при цьому мільйони співвітчизників за невіру в це, - фінал всім відомий.

         А чи зараз можна примусити кримінальним залякуванням вчителя  полюбити «євровождів» з їхнім шлях до європейського щастя,  коли той учитель вимушений працювати за жебрацьку зарплату, а законодавці та державні виконавці давно «переплюнули» те європейське щастя?

         І чи чують «євроінтегратори», що говорять про них батьки, скажімо, першокласника, Буквар для якого коштує до ста гривень? А ще треба придбати  зошити, всю канцелярію, одяг, в складчину купити парту ( до тисячі гривень), відремонтувати клас…

         Втім, всі це прекрасно бачать і розуміють,  а потім вдома сідають до телевізорів і насолоджуються  язиколяпанням тих, хто повинен  відповідати за злодійське управління багатющою державою, на щастя, не зруйнованою ні війною, ні природними стихіями. Але на горе – інфіковану отим «по боку».  

         Від цієї суспільної «хвороби»  геть усі забули, що спричинило півмільйонний Майдан,  і що на ньому обіцяли лідери.  І вимальовується столітня  історична  закономірність: кожна наступна владна команда гірша за попередню. Це вже не просто ступання на одні й ті ж граблі.  Це – трагедія. Совість нації Ліна Костенко так про це написала: «…в житті одна помилка – не біда, біда, коли усе життя – помилка». 

         Процитував  це і засумнівався: чи не поспішив з оптимізмом,  що покоління отого чотирирічного хлопчика, свідомість якого ближча до євро стандартів, ніж у «патріотів», таки приведе Україну до  омріяного достатку і біблійської моралі? Адже  й тому поколінню дорослішати в суспільстві, рівень вихованості якого не зростає, а катастрофічно падає.

         Але  тільки-но засумнівався, як  тут же згадав про існування в кожного народу почуття самозбереження. Отже, все-таки, хочеться залишитися оптимістом стосовно настання щасливої долі для українського суспільства.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Леонід Яковишин,

       Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"