Дива від чудотворних ікон – у ракурсі прилуцького дослідника

В 1848 році, коли на чернігівських землях лютувала епідемія холери, по всіх заражених місцевостях носили чудотворну Воргольську ікону Божої Матері. І там, де її проносили, хвороба слабшала, а невдовзі й зовсім припинялася. В часи Радянської влади храм Різдва Богородиці в селі Воргла Глухівського повіту було розрушено, а ікону безслідно втрачено. Але на Чернігівщині збереглися її копії, а розповіді про чудотворну силу ікони передаються від покоління до покоління. Воргольська ікона – одна з 26-ти чудотворних ікон, які зберігаються на території Чернігівської області. Їх дослідив та описав у своїй новій книзі прилуцький автор Микола Пошкурлат. «Чудотворные и местночтимые иконы, просиявшие на Черниговской земле» - шоста книга Миколи Миколайовича на духовну тематику. В 2006-2009 роках побачили світ його дослідження про життя Святителя Іоасафа Бєлгородського, ігумена Гервасія та святих угодників Чернігівської землі, а також спогади матушок Густинського Свято-Троїцького монастиря. Ще одна книга повідує історію Свято-Миколаївського Пустинно-Рихловського чоловічого монастиря.

Тепер же Микола Пошкурлат звернувся до духовних святинь, просяявших у храмах. Це – ікони Божої Матері та Миколи Чудотворця, перед якими люди знаходять зцілення від хвороб. «Ікона – це своєрідний канал зв’язку, - каже автор. – І чудеса від чудотворних ікон якраз і посвідчують нам, що цей канал не односторонній: зусилля, які людина робить тут, зустрічають відгук «там».

Історик за фахом, Микола Пошкурлат зізнається, що для нього з дитинства чернігівська земля здавалася оповитою містикою та легендами. В певному сенсі через це й взявся за дослідження так би мовити, тонких матерій. І не приховує, що з кожною новою книгою робить для себе нові відкриття. Так сталося і цього разу: «Коли видання вже було повністю готове до друку, я дізнався про Перекопську ікону, яка знаходиться зовсім поруч, у Варві, і був вражений чудесами зцілення, які вона дарує віруючим уже в наші дні», - розповідає.

Історія кожної ікони особлива. Є й такі, що досі торують шлях до віруючих – як Ладинська ікона Божої Матері, яка знаходиться в запасниках Чернігівського музею та повернення якої до храму зараз добивається православна громада селища Ладан. Про це у Прилуцькій районній бібліотеці під час презентації книги Миколи Пошкурлата розповіла дослідниця духовної спадщини Ладану Віра Назарова.

Загалом же, презентація вийшла далеко за межі видання  «Чудотворные и местночтимые иконы, просиявшие на Черниговской земле», об’єднавши в собі кілька дослідницьких та духовних аспектів Чернігівщини. Зокрема, викладач Ніжинського університету, кандидат історичних наук Олександр Кривобок представив читачам свою книгу «Подвижник землі ічнянської» - історію життя священника з Ічні ієромонаха Єфрема, якого прихожани називали «батюшкою Ополоником» та якого ще пам’ятають літні жителі міста. Кажуть, людиною він був неординарною і надзвичайною. Часи його служби прийшлися на найтяжчий для церкви період сталінських гонінь, та сила духу, що жила в тому маленькому й худенькому чоловікові, підтримувала багатьох. Ту силу давала віра. Адже саме віра здатна творити справжні чудеса.

Людмила Смик

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"