Бобровиця видворила  чужого «землезагарбника» - допомогла поліція

На сесії Бобровицької районної ради депутати поставили перед начальником районного відділу Держгеокадастру Петром Осипенком питання: чому місцевим жителям  відмовлено в наданні  земельних ділянок, натомість росіянину Вишнякову з пропискою в Черкаській області «відвалили» 61 гектар землі сільськогосподарського призначення під Бобровицею   і 39 гектарів – біля  Браниці. Аргументованої відповіді представники народу  не почули. Тож було звернення в область.  

Цими та іншими земельними «оборудками» Осипенка під керівництвом колишнього обласного начальства зацікавився нинішній начальник головного управління Держгеокадастру Олександр Колотилін, в результаті бобровицький земельний начальник, як кажуть, з миром повернувся у рідний йому Броварський район.

А от заїжджим збирачем сільськогосподарських угідь Вишняковим зацікавилася як  бобровицька, так і  чернігівська поліція,  сам начальник управління Едуард Альохін взяв це питання на контроль. Адже вияснилося, що Вишняков «гастролював» у пошуку землі для, ніби то фермерства, й по інших районах, й по інших областях. А його фермерство зводилося до того, що на виділені йому десятки гектарів у тривалу оренду, оформляв суборенду з  місцевими хліборобами, яким  напряму тих земель не виділяли. Чому – здогадатись не важко.  Важче, очевидно, довести особисту вигоду тих, хто так землею розпоряджається, створюючи Вишняковим виключно-пільгові  права на головну годувальницю людства.

Втім Бобровицька громада, при підтримці поліції, вказала зальотному «хлібопашцю» на двері. Точніше, Вишняков, який найкраще знає, як йому дісталася «вільна» земля,   хутенько  добровільно відмовився від ста гектарів землі в Бобровицькому районі, на якій і не збирався особисто фермерувати. Бо він, більш за все,  один з тих «колекціонерів» землі, що активізують свою діяльність кожного разу, як в Україні піднімається чергова хвиля прихильників ринку землі сільськогосподарського призначення. Останню хвилю «надихнув» сам президент Петро Порошенко. Чи змете вона з найбільш  родючої в світі землі справжніх хліборобів – все залежить від суспільства, від позиції територіальних громад. Бобровицька громада одну битву виграла. Тепер десятки безземельних жителів району мають змогу одержати певний клаптик землі. Адже без неї з кожним днем все важче пересічній людині прогодувати себе і свою родину.

                                                    Григорій Загребля

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"